DIF föll på straffar i cupfinalen

• 1 maj 2024

Djurgården stod för en stark prestation i jämn, tuff och intensiv tillställning på Eleda Stadion med 1-1 efter full tid plus förlängning, där Malmö FF dessvärre gick segrande ur straffläggningen.

Djurgården ställde upp med följande startelva i cupfinalen:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller, Theo Bergvall och Tokmac Nguen var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Det bjöds på fantastiska förutsättningarna inför finalen i Svenska Cupen. Strålande vårsol och en sedan länge utsåld arena med 8300 DIF-supportrar på plats för att se Djurgården ta sig an Malmö FF i ett klassiskt tungviktsmöte på ett kokande Eleda Stadion. Allt toppat med ett sedvanligt högklassigt DIF-tifo med 2018-tema.

En sjätte cuptitel fanns inom räckhåll och Djurgården gjorde ett antal förändringar i elvan jämfört mot GAIS där Marcus Danielson, Lucas Bergvall, Besard Sabovic, Tobias Gulliksen och Gustav Wikheim alla fanns med från start, där den sistnämnde gjorde sin första start för året.

Med några minuters fördröjning kickades sedan matchen igång på den bitvis konfettiströsslade planen. Djurgården inledde piggt under de första minuterna och Miro Tenho satte tonen med en robust tackling när han erövrade bollen från Isaac Kiese Thelin.

DIF hittade vägar fram och skapade visst tryck. I tionde minuten var dock MFF farligt framme och Erik Botheim fick bollen i boxen och föll lättvindigt, Besard Sabovic snodde dock bollen helt regelrätt enligt domare Adam Ladebäck.

Intensiteten var hög och Tobias Gulliksen testade Johan Dahllin med ett skott ur snäv vinkel. En bra första kvart av de för dagen vitklädda Djurgården, även om Malmös spets i deras snabba omställningar stundtals gjorde sig påmind.

I 17:e minuten drog Samuel Leach Holm på ett av sina karaktäristiska distansskott som skapade en del problem för Dahlin, dessvärre hann ingen DIF-spelare fram på returen. MFF svarade upp med ett par småfarliga attacker och började etablera en del tryck i offensiven.

Djurgården kom upp i enstaka attacker men beslutsfattandet på sista tredjedelen var inte riktigt på plats. Klockan tickade upp på halvtimmen spelad och tempot gick ner lite under några minuter, i 36:e minuten blev det dock oroligt när Erik Botheim fick läge i straffområdet men avslutet smet en bra bit över.

Djurgården hamnade relativt lågt mot slutet av matchen, men vann ändå en frispark i 42:a minuten där Samuel Leach Holm ånyo testade Johan Dahlin med ett lurigt skott. Den här gången satt dock bollen kvar i nyporna på MFF-keepern.

Mycket mer hände inte i offensiven och det blev en ganska chansfattig halvlek med 3-2 i avslut till Djurgårdens favör. Men det var ont om riktigt vassa chanser, till stor del beroende på övertygande försvarsspel från båda lagen.

Elvan var oförändrad inför den andra halvleken och det var fortsatt tufft och intensivt. Tobias Gulliksen fick omgående ett gult kort för en axel-mot-axel-tackling mot Sebastian Nanasi och det var uppskruvade känslor.

Chansmässigt var det fortsatt tillknäppt men med allt hetsigare dueller på planen. Det blev sedan riktigt upprört strax efter när Gustav Wikheim vräktes omkull av Gabriel Busanello i straffområdet utan åtgärd från domare Ladebäck.
Frustrationen på läktarna ledde sedan till att skyddsnätet på arenan gick sönder, ett längre spelavbrott följde och efter cirka 20 minuter kunde matchen starta om i matchminut 54.

Malmö fick omgående ett bra läge i 57:e minuten när Sebastian Nanasi fick utrymme i boxen men skottet flög strax ovanför målramen.

Djurgården öste också på framåt och kom i nästan-lägen, tyvärr utan att få till i det avgörande momentet. I 64:e minuten kom sedan det första DIF-bytet när Oskar Fallenius klev in medan Gustav Wikheim klev av.

Strax därpå kom ett farligt MFF-inlägg från Isaac Kiese Thelin och det började hetta till. Minuten efter var Oskar Fallenius på väg igenom mot mål, men blev bryskt stoppad av Derek Cornelius som åkte på ett gult kort.
Ett bra frisparksläge uppstod därmed som dessvärre slarvades bort. Än värre skulle det bli strax efter då Taha Ali fick fritt fram i djupled och satte bollen i mål.

Extremt tungt med knappa 20 minuter kvar och Djurgården tog in Albin Ekdal, samtidigt som Samuel Leach Holm klev av.

Bara att ösa på framåt vilket gav en del ytor för Malmö och Jacob Widell Zetterström stod för en fin räddning på Nanasis låga skott. Men DIF-offensiven skulle ge utdelning till slut.

Ett fint kombinerande gav Tobias Gulliksen utrymme på vänsterkanten och sedan kom ett smart inspel in i boxen. Där fanns Deniz Hümmet på plats och styrde in bollen i mål.

Galet jubel hos DIF-supportrarna och utjämnat. Men det blev oroligt bakåt kort efter då JWZ stod för en utsökt räddning på Lasse Berg Johansen skott. Det var dock Djurgården som var närmast att avgöra när Tobias Gulliksen ordnade ett grymt frisparksläge som Deniz Hümmet klev fram och exekverade. Skottet skapade stora problem för Johan Dahlin, som lyckades rädda med huvudet, och Oskar Fallenius var bara decimetern ifrån att hinna först på returen.

Stor dramatik och det var galet spännande slutminuter med fyra tilläggsminuter som annonserades på skylten. De förflöt emellertid utan några större chanser åt något håll och till slut gick Ladebäcks pipa som förkunnade att 2 x 15 minuters förlängning väntade.

Första förlängningskvarten

Djurgården gjorde ett byte inför förlängningen där Haris Radetinac ersatte Deniz Hümmet, samtidigt som Tobias Gulliksen klev in centralt i offensiven. Det blev lite ryckigt från start med ett längre spelavbrott där det fanns behov av omplåstring.

DIF var mer på hugget inledningsvis och skapade tryck. I 97:e minuten kom ett ypperligt läge när Tobias Gulliksen stack igenom i djupled och sköt, dessvärre rakt i famnen på Johan Dahlin.

MFF-offensiven var så långt desarmerad, i 101:a blev det emellertid oroligt när orosmomentet Taha Ali fick utrymme, men en fin blockering av Piotr Johansson räddade upp läget. Det var ändå DIF som var mest framåtlutade och radade upp hörnor under första förlängningskvarten.

Ruggigt nära ett mål var det sedan under tilläggsminuterna när Albin Ekdal tog ett avslut som smet decimetern utanför stolpen. Även MFF skulle få ett läge efter en kommunikationsmiss i DIF-försvaret ,men Jacob Widell Zetterström stod för en heroisk räddning på Sebastian Jörgensens tunga skott.

Andra förlängningskvarten

Fysteamet hade fult sjå att massera igång tunga ben inför den sista kvarten och Magnus Eriksson bidrog med ny energi när han ersatte Lucas Bergvall. Tempot var av förklarliga skäl lägre med trötta ben i båda lagen och nytt spelavbrott följde.

Det var ryckigt och inte mycket rytm i spelet. Men Djurgården hade mycket energi kvar och jagade vidare i presspelet. I övrigt var det lite mer Malmö mot under en kort period, men chansmässigt fanns inte mycket att rapportera om.

Minuterna tickade på och det började lukta straffläggning. Djurgården hotade med ett par hörnor på slutet men någon nätkänning blev det inte och dramat rullade vidare med en sista akt.

Straffläggningen

MFF vann slantsinglingen och valde som väntat att slå mot sin egen klack. Som altid var det mycket nerver med i bilden och den här gången var det Malmö FF som skulle gå segrande ut straffavgörandet.
Skåningarna satte sina samtliga elvameterssparkar medan Johan Dahlin räddade två av Djurgårdens straffar och därmed släcktes cupdrömmen med minsta möjliga marginal.

Detta efter en prestation som DIF ska ha all heder av i en jämn och tuff match där marginalerna inte var på rätt sida denna gång. Avslutningen blev ändå värdig och känslosam där DIF-supportrarna unisont hyllade lagets insats med kraftfull sång.

Därmed vänds blickarna tillbaka mot Allsvenskan där Djurgården tar sig an Västerås SK på bortaplan på söndag med avspark kl. 14.00.

1 maj, onsdag 14:00Eleda Stadion