Stabil seger mot Östersund

• 12 maj 2021

Edward Chilufya och Jesper Löfgren visade vägen med varsitt mål när Djurgården tog tre poäng och förstärkte serieledningen på Tele2 Arena.

Det blev en förändring i startelvan jämfört med senast där nyblivna pappan Elliot Käck var tillbaka som vänsterback i en i övrigt intakt backlinje med Hjalmar Ekdal, Jacob Une Larsson och Aslak Witry, bakom försvaret vaktade Aleksandr Vasyutin målet ånyo.

På mittfältet återfanns återigen Curtis Edwards, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson och även längst fram var det oförändrat med anfallstrion Edward Chilufya, Kalle Holmberg och Nicklas Bärkroth.

Det var ett revanschlystet Djurgården som klev ut på Tele2 Arena för att ta sig an gästande ÖFK i en match vars avspark hängde på en skör tråd. Ett par bekräftade fall av covid-19 i Östersunds trupp krävde en noggrann utvärdering av huruvida matchen kunde genomföras men Tävlingskommitén beslutade under eftermiddagen att det skulle bli spel.

Bortsett från detta var förutsättningarna fina med värmande vårsol och ett välbekant underlag mot ett Östersund där nyckelspelaren Aly Keita var tillbaka i målet efter sin huvudskada. För Djurgårdens del handlade det om att fortsätta det fina vägvinnande spelet som vi fått se i år men samtidigt skruva upp effektiviteten i avsluten.

Tränare Kim Bergstrand var koncis och efterlyste  ”Full fart framåt och håll tätt bakåt” inför avspark och det var hög och hård DIF-press direkt från start. ÖFK lyckades stundtals spela sig ur den men det blev ofta blårandiga bollvinster med fina lägen som följd. I sjunde minuten var det nära när pigge Edward Chilufya bröt sig fram på högerkanten i straffområdet men Keita hann ner och greppade inspelet.

Men Chilufya skulle få omedelbar revansch. Minuten efter la Aslak Witry fram bollen till blixtsnabbe Chili som sprintade förbi tre försvarare och pangade in 1-0 via bortre stolpen.

En grymt skön öppning av matchen och med kvarten spelad sniffade Kalle Holmberg på tvåan efter att Elliot Käck serverat. Nu var trycket etablerat på det välbekanta sätt som DIF årsmodell 2021 skämt bort oss med och Aly Keita höll sedan Östersund kvar i matchen med en vass enhandsräddning när Kalle Holmberg bröt fram centralt och kom fri mot mål.

Det var DIF vs Keita nu och Bärkroth och Magnus Eriksson var nästa duo att tvinga fram räddningar från ÖFK-keepern. Bortsett från enstaka framstötar från gästerna var det en regelrätt belägring på offensiv planhalva nu men den efterfrågade effektiviteten på sista tredjedelen var inte helt på plats.

Bakåt var det hyfsat lugnt, även om Östersunds fasta situationer alltid är farliga, men i 37:e fick Magnus Eriksson agera räddande ängel i en snabb omställning när Nebiyou Perry varpå väg igenom. DIF-anstormningen bedarrade lite mot slutet av halvleken och spelet jämnade ut sig. Men en sista het chans skulle komma när Aslak Witry kom ruschande till höger och slog ett inspel som lyckades leta sig förbi ett gäng blårandiga spelare i boxen.

Östersund hade inte gett upp hoppet och var framme och nosade på några hyfsade lägen i slutet men 1-0 i halvtid kändes helt logiskt sett till de första 45 minuterna.
– Första halvlek var helt okej, vi spelar som ett lag och gör bra ifrån oss därute. Nu får vi försöka sätta några fler mål i andra halvlek och det kanske blir så att jag får mer ytor eftersom Östersund måste jaga en kvittering, sa målskytten Edward Chilufya till discovery+ i pausen.

Inga förändringar i elvan inför andra med fortsatt hög press från DIF mot ett Östersund som var tvungna att flytta upp i jakt på ett mål. Men första chansen var Djurgårdens när Kalle Holmbergs avslut blockerades i sista stund av ÖFK-försvaret.

Men även gästerna ville framåt, etablerade spel allt högre upp i banan och en ledning med endast ett mål kändes långt ifrån säkert. I 58:e var det dock ruggigt nära en utökad DIF-ledning när Edward Chilufya curlade bollen mot bortre krysset men Aly Keita var där med en ny akrobatisk räddning.

Med dryga timmen spelad väcktes en del oro när Jacob Une Larsson fick kliva av efter konsultation med fysteamet och Jesper Löfgren ersatte. Han fick sällskap av Joel Asoro som samtidigt ersatte Kalle Holmberg för att ta plats på topp.

Asoro fick instruktioner om att jaga högt medan gästerna började få ett allt större bollinnehav och etablerade en del tryck. Men det handlade om en kortare period och i 73:e var det grepp för Djurgården igen där Hjalmar Ekdal bjöd på en imponerande soloraid för att sedan lägga upp för Bärkroth vars avslut gick utanför.

Strax efter skapade Joel Asoro kaos i gästernas straffområde när han snurrade runt i jakt på ett avslut men Östersund höll emot och i 77:e minuten fick sedan Edward Chilufya lite välförtjänt vila efter en fin prestation och Haris Radetinac ersatte.

Östersund hade som sagt försvarat sig bra på fasta situationer men ett nytt vapen i form av 193 cm Jesper Löfgren skulle visa sig övermäktigt. Magnus Erikssons vänsterhörna servades utmärkt fram till Löfgren som steg till väders och skallade in 2-0.

Grymt skönt och befriande och minuten efter kunde Nicklas Bärkroth ha dödat matchen helt, men en storspelande Keita stoppade på nytt. Med knappa tio minuter kvar kändes det stabilt och nu var det hårt jobbande Curtis Edwards tur att få vila när Emmanuel Banda ersatte.

Mot slutet fanns bud på mer mål med avslut från både Asoro och Eriksson och allra närmast var Banda som tvingade fram ytterligare en svettig räddning från Aly Keita med en vänstervolley. Men matchen kändes ändå safe och minuterna tickade behagligt framåt där segern ryckte allt närmare.

Fem övertidsminuter blev det men det var tryggt hela vägen och när Victor Wolf sedan blåste av tillställningen var tre poäng i hamn, en ny nolla bakåt noterad, med 23-4 i avslut plus en bonus i form av frånvaro av gula kort för Aslak Witry och Rasmus Schüller som därmed slipper avstängning i söndagens derby - även om Schüller klev av i slutminuterna, (mer info om detta följer).

Men fokus ligger naturligtvis på segern som innebär fortsatt serieledning och debutmålskytten Jesper Löfgren var nöjd efteråt.
– Jag tycker att vi gör det bra. Vi kommer till mycket lägen som man ser i statistiken. Det är klart att effektiviteten vill vi gärna ha upp men det här är ett bra resultat att ta med oss till på söndag, sa Jesper till discovery+ som självklart syftade på årets första allsvenska derby som väntar mot Hammarby.
En minst sagt intressant match som väntar…

12 maj, onsdag 18:30Tele2 Arena