Företag

Magnus Eriksson tillbaka i Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 23 aug 2020

En efterlängtad DIF-profil återvänder för 3,5 års spel i den blårandiga tröjan efter sin sejour i San José Earthquakes.

Det har spekulerats flitigt under en lång tid men nu är återkomsten ett faktum. Magnus Eriksson är tillbaka i Djurgården efter två säsonger i MLS med San José Earthquakes - en efterlängtad comeback som kommer att stärka DIF i offensiven och dessutom en karismatisk personlighet som återvänder till Kaknäs med stora mängder positiv energi i bagaget.

För Manges del är han därmed tillbaka i den blårandiga tröjan som han bar under säsongerna 2016/2017 och han har onekligen sett fram emot att få dra på sig den igen.
– Det känns helt fantastiskt! Det har varit mycket tankar och jag har alltid velat komma tillbaka till Djurgården, man har liksom varit på väg hela tiden. Pratar man om en period på 2,5 år så känns dagarna långa så det är extremt skönt att det är klart och jag ser fram emot att träffa grabbarna så snabbt som möjligt, säger Mange som hållit igång kommunikationen med DIF frekvent.
– Jag har haft tät kontakt med både Bosse (Andersson) och Henke (Berggren), plus många andra i föreningen, sedan jag lämnade och det har varit jättebra tongångar sedan dag ett. Så det glädjer mig enormt att vara här nu.

Det finns dessutom en hel del välbekanta ansikten kvar i laget sedan 2017 som du snart återser på Kaknäs.
– Ja och en hel del nya också. Erik Berg var ju inte här senast och vi spelade tillsammans under två år i en annan klubb. Det blir ett gäng där jag känner många och sedan några nya bekantskaper på det, så det kommer att bli trevligt att träffa dem alla.

Hur värderar du Djurgården anno 2020?
– Kvaliteten finns ju där och eftersom situationen är som den är blir det såklart tråkigt att spela utan publik. Men varje gång vi kliver ut och representerar Djurgården är det dags att ta tre poäng och det har grabbarna gjort bra. Vi ligger i toppen och förhoppningsvis kan jag bidra till att skjutsa oss ännu högre upp.

Såg du gulddramat när det begav sig i höstas?
– Ja och det var en tudelad känsla. Man är extremt ledsen över att inte få vara med, så det var väldigt vemodigt att se på det. Men samtidigt gladde jag mig enormt åt att hela föreningen med spelare, ledare, supportrar och alla ni som jobbar fick fira guldet. Fast det var ändå tungt att inte få vara en del av det hela, det måste villigt erkännas. Så nu får vi steppa upp och ta ett till guld när jag är tillbaka.

Hur har åren i USA varit med San José Earthquakes?
– Det har varit en bra och lärorik tid. Första året var inte så bra då vi var dåliga som lag och jag hade en okej säsong men inget mer. Men efter tränarskiftet så har det varit väldigt bra och det har gett mig extremt mycket. Nya inputs i mitt sätt att spela och saker som jag kanske inte trodde att jag skulle träna på så mycket som jag har gjort. Det var en väldigt speciell stil vi spelade med man-man så jag har lärt mig mycket och det är jag väldigt glad för.

Du har dessutom varit lagkapten nu på slutet.
– Det blev så under nya tränaren. Vi hade ju en kapten som varit ledande målskytt i MLS men när han blev till åren så skulle en ny kapten utses och då blev jag kapten vilket ju alltid är en ära. Det var kul och vi var i Orlando i drygt fem veckor och spelade en turnering. Det var också lärorikt så jag har många bra minnen som jag tar med mig.

Om du ser på din kommande roll i DIF framöver, vad hoppas du på?
– Jag känner ett visst ansvar och har varit med ett tag nu. Jag har fortfarande känslan att jag älskar att gå ut och träna varje dag och nu är man i en ålder där nästan alla på planen är yngre så jag triggas av det. De yngre är alltid på tå och jag vill kunna guida dem och vara en stöttepelare. Det är jag gärna och jag har samlat på mig mycket under åren utomlands och fått andra perspektiv på saker och ting, så jag känner mig harmonisk som person. Bara en sån sak som att jag inte brusar upp så lätt i trafiken säger en del. Även om det kan hända fortfarande, haha. Så jag ser fram extremt mycket att få vara en del av det här laget och tiden får utvisa vilken typ av roll jag kommer att ha. Men jag kommer att finna min plats och vet i vilket fack jag trivs bäst så där lär jag nog hamna till slut.

…och formmässigt ligger du bra till. Fit for fight omgående?
– Vi var ju som sagt i Orlando och körde 5,5 veckor med en ledig dag. Där blandade vi enkel- och dubbelpass varje dag och spelade matcher i 80-90 procents luftfuktighet. Så när man åkte hem därifrån så kände man sig slank och fin och jag känner mig i jättebra form, fysiskt ser jag inga problem alls. Det blir kanske en liten startsträcka men annars känner jag mig redo för spel, avslutar Magnus.

Bosse om Manges återkomst

För sportchef Bosse Anderssons del kan han glädjas åt att en viktig värvning är i hamn när Magnus nu återvänder till föreningen.
– Det är ingen hemlighet att vi har haft en god relation och dialog med Magnus sedan han lämnade oss. När han kom första gången hade vi ju tänkt att han skulle vara här långsiktigt men när vi väl träffades och pratade innan han kom till oss så sa han att om det skulle dyka upp något i USA så skulle han vara intresserad. Så hans övergång till MSL har varit till stort gagn för Djurgården som gjort att vi har kunnat utveckla föreningen och vi har ju vunnit både SM-och cupguld under tiden Magnus har varit borta. 
– Sedan är det ju speciellt att driva en fotbollsförening nu under pandemin så vi har haft en dialog under sommaren utan att komma till ett skarpt läge eftersom Magnus har stått under kontrakt och vii inte vetat hur situationen för fotbollen skulle utveckla sig i USA. Men i förra veckan blev dialogen skarpare där vi inledde en diskussion med San José som satte Magnus i centrum. Det har varit en positiv dialog där alla parter bjudit till för att genomföra den här affären. För vår del fanns det ingen tvekan om att vi ville göra en långsiktig satsning på en spelare som tidigare har varit i Djurgården och som vi känner väl och vi har hårda krav på Magnus precis som på oss själva att vi ska göra något riktigt bra under de här åren. 

Den administrativa delen är långt gången och formen god så Bosse hoppas att få se Magnus i aktion på planen inom kort.
– Pappersarbetet är igång och Magnus kan inte vara med och spela mot Göteborg imorgon men däremot kommer han att bli spelklar innan transferfönstret stänger den 25 augusti. Han kommer också att vara spelklar när det är dags för Europa League. Magnus är i bra form och väl förberedd så startsträckan är inte lång. Han känner till Kaknäs och har tränat väldigt hårt och de har varit extremt nöjda i San Jose där han även varit lagkapten. Han var med och bidrog till att vi kom ut i Europa, han vann den allsvenska skytteligan och är en väldigt allround spelartyp som jag tror att alla lag i Allsvenskan skulle vilja ha. En riktig DIF-profil så det känns jätteroligt att han är tillbaka.

Fakta Magnus Eriksson

Position: Mittfältare/Anfallare
Född: 8 april 1990
Tröjnummer: 7
Längd: 180 cm
Tidigare klubbar (förutom DIF): San Jose Earthquakes, Bröndby, Guizhou Renhe, Malmö FF, Gent, Åtvidabergs FF, Väsby United, AIK.
Matcher i San José Earthquakes: 74 stycken (17 mål och 11 assist)


Transaktionen har skett med hjälp av AFEX som levererar säkra betalningar och valutaväxlingar.

Senaste nyheter

Relaterat