Företag

Kim Källström går till Djurgården

  • 11 dec 2001

Djurgården signerade ett femårsavtal med Kim Källström på onsdagen i samband med att Häcken och Djurgården enades om ett avtal som reglerar övergången.

- Jag har trivts oerhört bra i Häcken, som är den klubb jag vuxit upp i och fostrats som fotbollsspelare, säger Kim Källström. Tyvärr får Häcken lämna allsvenskan nästa år och för min utveckling är det viktigt att jag spelar i en allsvensk klubb. Min ambition är givetvis att spela i en internationell proffsliga i framtiden, men just nu känns det bäst för mig att utvecklas i Allsvenskan.
- Jag tycker att det är imponerande att en svensk förening har kunnat möta ett internationellt bud. Det trodde jag inte och därför var jag inställd på att flytta utomlands redan nu. Djurgården som förening passar mig bra – jag gillar den offensiva och snabba fotboll som Djurgården spelar.

Kim Källström är nyss fyllda 19 år och har spelat i Häcken sedan 14 års ålder.

Djurgården betalar Häcken 5 miljoner kronor i samband med att Kim Källström signerar övergången.
Ett avtal mellan de två föreningarna fastställer hur en eventuell vidareförsäljning och en tilläggsköpeskilling skall regleras mellan de tre parterna, spelaren, Häcken och Djurgården. Avtalet är upprättat för olika situationer som kan uppstå, till exempel om och när Kim Källström säljs under sin kontraktstid eller om han spelar kvar i Djurgården hela kontraktstiden. I alla tänkbara fall har avtalen mellan föreningarna utformats med hänsyn tagen till att Häcken redan fått ett internationellt bud.

- Vi är nöjda med den här överenskommelsen, säger Häckens ordförande Åke Nilsson. Kim hade visserligen kunnat gå utomlands redan i år, men vi är nog alla överens om att det kan vara bra för honom att stanna i Sverige ytterligare en tid. Djurgården tycker vi verkar bra för hans del.
Det avtal som vi träffat tycker vi är i bra balans för alla parter. I slutändan är vi övertygade om att det blir förmånligare för både Häcken (ekonomiskt) och Kim (sportsligt) än om han gått utomlands nu. Baserat på de diskussioner vi haft med utländska föreningar känner vi oss säkra på att vi får minst 10-15 miljoner kronor. i tilläggsköpeskilling vid en vidareförsäljning. Om Kim å andra sidan skulle spela kvar i Djurgården under hela kontraktstiden är vi övertygade om att han kommer att ha en sådan utveckling att vi når samma resultat.

I Djurgårdslägret är de ansvariga givetvis mycket nöjda.
- Kim passar mycket bra in i den strategi, som vi lade fast för tre år sedan och som vi sedan dess konsekvent har genomfört, säger Putte Carlsson (sportchef) och Bosse Andersson (klubbdirektör). Kärntruppen skall bestå av många unga, skickliga och motiverade spelare i kombination med några äldre erfarna. Att vi nu kunnat förvärva en spelare med Kims kvaliteter är givetvis en stor framgång. Vi tar det som ett bevis på att vi lyckats.

Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist är givetvis också mycket nöjd.
- Självklart känns det härligt att få välkomna en av Sveriges största talanger till Djurgården, säger han. Vi känner oss övertygade om att vi kommer att trivas med honom och han med oss. Det känns härligt att ha en trupp med den sammansättning vi nu får.
Givetvis är det här en stor investering och ett stort åtagande för oss. Vi har kunnat genomföra den på samma sätt som vi värvade Andreas Isaksson, det vill säga genom ett samarbete mellan föreningen och vårt riskkapitalbolag, Djurgården Fotboll AB.

Djurgården Fotboll AB har tre stora aktieägare, Djurgårdens Fotbollförening, Quesada (Tommy Jacobson), Bo Lundquist samt ett stort antal (cirka 800) övriga privatpersoner.

Senaste nyheter