Företag

Besard Sabovic tar klivet upp i A-truppen

  • Herrar
  • A-lag
  • 12 jan 2016

Besard Sabovic kom till Djurgården från Brommapojkarna för ett år sedan och har onekligen gjort ett rejält avtryck.

Nu flyttas den 18-årige mittfältaren upp från U21-truppen in i A-laget samtidigt som hans kontrakt skrivs om till ett fyraårigt A-lagsavtal, enligt sportchef Bosse Andersson.
– Sedan övergången från BP för ett år så hade vi en sportslig planering där Besard skulle tillhöra vår A-trupp runt sommaren 2016. Men hans utveckling under 2015 har varit fantastisk och den tog verkligen fart när han började träna med A-laget i somras. Det har märkts på många sätt, inte minst genom att han har  varit en bidragande orsak till att vi blev U21-mästare och gick till SM-final i U19. Därför har vi fört diskussioner sedan i höstas om att göra om hans kontrakt och se honom som en ren A-lagsspelare. Nu tar han studenten i sommar och har gjort bra ifrån i skolan, vilket han ska fortsätta med. Men vi vill redan nu ha honom som en A-lagsspelare och har enats om ett nytt avtal över fyra år och det känns fantastiskt bra, säger Bosse som ser Besard som en central mittfältare även om han vid behov kan användas som yttermittfältare.
– Han kommer säkert att kunna spela på kanten om så krävs men han är ju central mittfältare som vi ser det.

Att Besard inte är uppflyttad enbart för tillväxt är också Bosse tydlig med att poängtera.
– Han kommer att vara med och konkurrera redan under året och växa in i det här på ett bra sätt. Besard har alla egenskaper som krävs och han triggas av att vara i den här miljön vilket man märker på hans snabba utveckling. Han har ju nyss fyllt 18 och har en stor framtid så det ska bli härligt att få jobba med honom framöver, summerar Bosse.

Besard själv är naturligtvis nöjd över att växla upp till A-laget snabbare än den ursprungliga planen och tycker att bitarna fortsätter att falla på plats hela tiden.
– När jag först kom till Djurgården så var ju tanken att jag skulle få ett A-lagskontrakt till nästa sommar men jag känner att framfarten och utvecklingen har varit riktigt bra här i Djurgården, säger Besard som tar sig an uppgiften med gott självförtroende.
– Jag kom hit som en oslipad diamant men nu har jag finslipat här i Djurgården. Dessutom har jag kommit in snabbt i gruppen också så det känns riktigt bra.

Vilka är dina spetsegenskaper? – Jag har en bra spelförståelse, kommunicerar mycket på planen och är aggressiv i spelet och vinner mycket boll.

...och vad är det som ska finslipas? – Jag skulle vilja bli lite snabbare. Det finns alltid saker som jag vill bli bättre på men snabbheten är det jag tänker på först och främst.

Hur ser du på den knivskarpa konkurrensen på det centrala mittfältet? – De är mina vänner vid sidan om men mina konkurrenter ute på planen. Men ju bättre konkurrenssituation desto bättre träningar så jag ser det bara positivt.

Det var många i laget som lyfte fram dig som en het kandidat till årets nykomling bredvid Kerim Mrabti när det var dags för summering av 2015. – Det gladde mig och jag tackar dem för det. Det är en riktigt bra grupp och det kände jag direkt när jag kom till Kaknäs i somras. Alla var väldigt välkomnande då och nu är det som vanligt att man skojar och driver med varandra hela tiden.

Var befinner du dig fotbollsmässigt om 2-3 år? – Då spelar jag fotboll i Premier League. Men först ska jag självklart visa vad jag kan och försöka bidra till framgångar här i Djurgården under de närmsta åren, avslutar Besard.

Se DIFTV med Besard och Pelle Olsson om det nya kontraktet.


Senaste nyheter

Relaterat