Företag

Gudbjörg Gunnarsdottir tackar för sig

  • Damer
  • A-lag
  • 31 dec 2020

Efter nio säsonger i DIF rör sig nu ”Gugga” vidare mot nya utmaningar.

Den nutida fotbollen präglas ofta av en stor rörlighet men vissa spelare hinner ändå uppnå status som trotjänare. Djurgårdens isländska målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir hör till den skaran, även om hon nu kommer att fortsätta karriären på annat håll.

Totalt har det blivit 169 matcher i DIF-tröjan för ”Gugga” under hennes nio säsonger i DIF där hon först anslöt under perioden 2009-2012 för att sedan återvända 2016. Men nu väntar som sagt en ny klubbadress för den isländska keepern under nästa säsong.
– Efter nio säsonger och otroliga många härliga minnen kom jag fram till att det blir bäst så, berättar ”Gugga” som hunnit med väldigt mycket under sin tid i föreningen.
– Det började egentligen innan 2009 när jag kom i kontakt med Djurgården via Champions League. Det var när Djurgården hade sin storhetstid och de scoutade mig, så vi hade kontakt i 2-3 år och sedan kom jag till DIF 2009 när Victoria. Svensson, Linda Fagerström och en massa andra legendarer spelade. Därefter har jag varit i föreningen i två omgångar där jag spelade i Tyskland och Norge under åren 2013-2015. Men totalt sett har det blivit nio säsonger i DIF.

Under sin karriär hittills har Gudbjörg. Gunnarsdottir vunnit isländska ligan fyra gånger och isländska cupen två gånger samt tagit dubbla titlar i både norska ligan och cupen plus en inomhustitel i Tyskland. Tyvärr blev det ingen titel i Djurgården men däremot en mängd sköna minnen och segrar.
– Speciellt en vinst mot Tyresö kommer jag ihåg. Det var det året då de hade ett otroligt bra lag med Martha och ett i övrigt stjärnspäckat lag som tog sig hela vägen till Champions League-finalen. Då var vi ett bottengäng som skulle åka ur men vi åkte till Tyresö och vann med 2-0. Så den vinsten är nog den mest mirakulösa. Sedan var vi i cupfinalen 2010 och det var också en höjdpunkt. Tyvärr har det inte blivit några titlar med Djurgården men jag har självklart många härliga vinster som jag minns, berättar Gugga som fått med sig mycket även utanför planen.
– Det jag börjar uppskatta nu när jag blivit lite äldre är att man skaffat sig så många vänner i föreningen och många som jag har spelat med är mina allra bästa vänner nu. Jag har fått kompisar runt om i hela världen och det är jag väldigt tacksam för.

Nu väntar nya utmaningar på annat håll men för Guggas del kommer hjärtat alltid att klappa för Djurgården.
– Hela familjen hejar såklart på Djurgården och kommer alltid att göra det, så även om jag inte spelar i DIF i år så stänger jag aldrig dörren i mitt hjärta för Djurgården. Men nu fick vi inte ihop det den här gången med barnen och elitidrott för kvinnor är inte riktigt gjord för att skaffa barn för att sedan komma tillbaka. Jag hoppas att det kan förändras framöver och att det blir bättre för nästa generation, förklarar Gugga som inte helt vill utesluta möjligheten till en sista vända i DIF någon gång i framtiden.
– Under en lång karriär har jag lärt mig att man aldrig ska stänga några dörrar så länge kroppen håller. Jag kände när jag gjorde den här comebacken att kroppen är i bättre form än någonsin, utan det är mer det praktiska utanför planen som ska lösas och som är ett större dilemma för mig just nu. Men man vet aldrig vad som händer i framtiden, avslutar hon.

Jean Balawo om Gugga

För sportchef Jean Balawo innebär det att han därmed tackar av Gudbjörg Gunnarsdottir efter sammanlagt nio säsonger inom föreningen.
– Vi vill tacka Gugga för den fantastiska tiden som hon har varit i Djurgården. Hon har varit här under en väldigt lång tid och varit med om att bli utsedd till Damallsvenskans bästa målvakt. Hon har kämpat på i ur och skur och när vi behövde henne som mest under förra säsongen kom hon tillbaka från mammaledigheten och spelade de sista tre matcherna i år och hjälpte oss att säkra den allsvenska platsen. Vilka vägar hon än väljer framöver vill vi i Djurgården tacka henne för den här tiden och önska ett stort lycka till, summerar Jean.

Senaste nyheter

Relaterat