Företag

Sundström Safety: "Det finns ett äkta hjärta i klubben"

  • Företag
  • Partners
  • 23 apr 2020

Sundström Safety är inne på sitt fjärde år som partner till Djurgården Fotboll. Krävande tider som dessa gör inte att företaget tvekar. Tvärtom. - Det finns ett äkta hjärta i klubben. Kämpar man för klubben så kämpar man indirekt för sponsorerna, säger Ivan Sundström, styrelseordförande hos andningsskyddstillverkaren.

Vi träffar Ivan Sundström på ett soligt Stadion. Gräset är i stort sett orört sedan nyår och en skylt vid ena hörnflaggan som påpekar att det ej ska beträdas ger om något en önskan om att det ligger redo för att användas senare i år. På löparbanorna runt planen springer ett par tenniselever från GIH, klockade varv efter varv av Djurgården Fotbolls före detta naprapat Johan Forsbring.
- De ska lära sig springa också, hälsar han.

Styrelseordförande Ivan Sundström leder familjeföretaget Sundström Safety AB, grundat redan 1926 av Ivans farfar med samma namn. Han såg tidigt att gruvarbetarnas ögon och lungor behövde skyddas – innan det blev försent. Verksamheten med att tillverka andningsskydd har fortsatt och är kanske mer aktuell än någonsin med tanke den spridning av coronaviruset som vi ser dagligen runtom i samhället och världen.
- Vi jobbar med industriella andningsskydd. Det gäller att de skydd som sjukvården och andra utsatta områden används rätt. Andningsskydd för sjukvården ska vara såväl sterila samt filtrera utandningsluften, att du skyddar patienterna från dig själv. Mycket används kanske på fel ställen tyvärr. Det är viktigt att vi upplyser om arbetsgivaransvar, säger Ivan Sundström med allvar i rösten.

Sett över sina rutiner

Sundström Safety upplyser på sin webbplats och via sin kundsupport om hur deras skydd ska användas. Försäljningen sker dock via grossister, inte direkt till konsument. Företaget säljer en hel del till sjukvården, men framförallt till underhållspersonal, till exempel de som städar, underhåller utrustning och blandar handsprit. Viktiga roller i Covid-19-tider.
Sundström Safety har även sett över sina rutiner, trots att de redan besitter stor kunskap om luftföroreningar.
- Vi har blivit väldigt mycket duktigare på att sköta hygien, hålla avstånd. VI har mer eller mindre satt vår fabrik i karantän. Vi tar inte emot besök just nu, berättar Ivan Sundström.

Den kunskap och erfarenhet som Sundström Safety besitter vill Ivan dela med sig av. Nu och framåt.
- Vi försöker upplysa och lära folk hur det här fungerar. Det är väl den biten vi kan jobba med just nu. Sen kommer det ju någonting efter det här också. Där kommer det att behövas mycket av sådant som vi kan hjälpa till med på olika sätt.

- Att ha beredskap är inte bara att ha sakerna på lager. Ett andningsskydd är i princip värdelöst om man inte vet hur man använder det. Remmarna måste sitta rätt på huvudet för att nämna en sak. Att bara titta på några bilder kanske inte alltid hjälper och är tillräckligt, säger Ivan Sundström och tipsar om sajten andningsskydd.nu som ger kunskap och information om ämnet.

"Väldigt bra år med Djurgården"

Sedan februari månad har Sverige rapporterat in fall av corona. Sedan mars månad har många idrottsföreningar ställt in många delar av sin verksamhet. En verksamhet som till stor del kan bedrivas tack vare de partners som varje säsong och år pumpar in viktiga medel. Frågan är om en säsong som får ta försiktiga steg mot en nystart, ibland till och med bakåt i planen, är något som skrämmer en styrelseordförande och hans beslut om att lägga resurser på att synas tillsammans med Djurgården.
- Inte alls. Det har varit väldigt bra år med Djurgården. Vi har fått ut väldigt mycket positivt av det. Helt klart värt det, inte bara med hjärtat utan även affärsmässigt, säger Ivan Sundström.

- Det här med sponsring handlar mycket om att lära av varandra. Det är inte bara att sätta dit en reklamskylt. Ska man lära sig någonting måste man ha en tajt relation. 

De anställda och kollegorna på Sundström Safety i Lagan i Småland känner även de en stolthet att förknippas med mästarna Djurgården.
- De tycker att det är jättecoolt att vi syns både här och där. Djurgården som storlag hamnar ofta i bild och vi har världens bästa skylt framför klacken.

Djurgården är en förening som Ivan håller kärt sedan barnsben. När han får frågan vad Stockholms Stadion betyder för honom blir han nästan lite extra bländad av den sol som gassar allt starkare över hans huvud under intervjun.
- Det är barndomsminnen. Värme. Drag. Gåshud. När jag var ung – och mamma skulle bara veta hur ung jag var när jag var här för första gången – då stod jag inte i klacken, men nära. Sedan har man passerat via familjeläktaren, och sedan kom ju Tele2 Arena där jag brukar sitta på VIP-läktaren ihop med de andra sponsorerna, säger Ivan.

Ivan starkaste minne som djurgårdare är guldet från i höstas. Från en solstol på Malta följde han matchen via sin mobil.
- Jag vågade inte titta på telefonen när vi låg under med 2-0. Jag låg och svor och hade mig. Sedan vände jag på telefonen och skrek och skrämde nästan livet hur hela poolområdet. Det var oslagbart, väldigt häftigt, minns Ivan som även lyfter cupguldet då han var på plats på Tele2 Arena när Malmö FF slogs tillbaka med 3-0.

Veckovis kontakt under säsong

Sundström Safety har under året kontinuerlig kontakt med ansvariga för partnersamarbeten hos Djurgården Fotboll. När det vanligtvis vankas matcher sker den veckovis. Spelar Djurgården hemma på Tele2 Arena som sagt är Ivan där, gärna med dottern och barnbarnet som sällskap.
 
Men det var inte bara kärleken till Djurgården som fick Ivan att ta beslutet om att bli partner till föreningen. Han trycker flera delar som var av yttersta vikt för hans åtagande.
- Vi behöver hitta partners. Det är viktigt att det klickar. Att det finns en helhet. Djurgården har en förening med både herr-, dam-, pojk- och flickverksamhet som är av bra kvalitet. Man har både bredd och elit. Det finns ett tänk, en helhet. Dessutom är man väldigt duktig på att ge tillbaka till samhället. Det finns ett genuint intresse från föreningen, och inte en pappersprodukt och något som ”man ska”. Det finns ett äkta hjärta i klubben, säger Ivan.

- Djurgården har också en bra dialog med sina supportrar. Det var även en stor anledning till varför det här fastnade i mitt sponsorhjärta.

Hur kan våra supportrar stötta Sundström Safety?
- Ett bra sätt att stötta oss och Djurgården är att hålla sig frisk så att man är på tårna när det är dags att köra igen. Det innebär inte bara att man aktar sig för virus utan man håller sig säker på sin arbetsplats. Håll er friska, uppmanar Ivan.

Några personliga tips?
- Jag sköter min hygien och håller avstånd som man ska. Jag försöker även träna rätt mycket, försöker hålla igång. Sedan borde jag säkert träna mer – men det är en annan sak.

Besök gärna Sundström Safety och lär dig mer om deras verksamhet.
 
Vill ditt företag också höra mer om fördelarna med ett partnerskap med Djurgården Fotboll? Klicka här
 

Senaste nyheter

Relaterat