Företag

Nytt kontrakt för Haris Radetinac

  • Herrar
  • A-lag
  • 19 mars 2021

Evigt unge järnkaminen Haris förlänger kontraktet till 2022.

Med stor glädje kan vi konstatera att kulturbäraren och järnkaminen Haris Radetinac fortsätter sin blårandiga fotbollsresa och spelar vidare i DIF till och med 2022. Därmed går han nästa år upp på ett tvåsiffrigt antal säsonger i Djurgården, vilket är en anmärkningsvärd bedrift inom den nutida fotbollen med vanligtvis frekventa klubbyten.

När resan slutar vet vi ännu inte och med tanke på att Haris inte visar några tecken på att mattas av – utan fortsätter med sitt energiska spel och sin uppoffrande inställning under såväl matcher som träningar – får vi förhoppningsvis se honom i den blårandiga tröjan under en lång tid framöver.

Men till att börja med är det två år framåt som gäller för Haris som är glad över att förlängningen kommit till skott.
– Jag och Bosse Andersson snackade lite på skämt om det när vi åt avslutningsmiddag efter förra säsongen. Sedan har vi fortsatt när vi träffats på träningarna på Tele2 Arena och Bosse sa: ”När allt lugnat ner sig ska vi ta fram ett kontrakt”. Det gick ju ganska fort och nu är det klart, berättar Haris som var säker i sitt beslut.
– Jag behövde inte tänka så mycket på det för jag visste vad jag ville. Det var skönt att få den tryggheten att veta att jag hade en bra säsong bakom mig och att alla tror på mig fortfarande. Så det var en bra känsla.

Samma känsloläge har Haris till fotbollen rent generellt.
– Jag kommer alltid glad till träningarna och försöker alltid att göra det så bra som möjligt. Så länge den drivkraften finns kvar så är det som det ska.

Med 35 år fyllda, varav en stor del av tiden har tillbringats på fotbollsplaner, har Haris kropp varit med om en del vid det här laget. Men det är inget som han märker av särskilt mycket.
– Kroppen mår jättebra förutom att jag fick en liten vridning i knäet inför senaste matchen mot Kalmar. Det behövdes lite rehab i kanske 2-3 veckor. Två av de veckorna har ju gått nu så jag hoppas på att vara tillbaka snart, säger Haris som inte riktigt såg en så lång karriär framför sig när han var yngre.
– När jag var 20-25 såg jag att många spelare slutade mellan 30 och 33. Så jag trodde inte att man kunde spela efter 35. Men tiden har gått och det finns många spelare som gör bra ifrån sig som är över 35 och spelar i de bästa ligorna. Det går ju och det handlar mycket om att träna på bra och ta hand om sin kropp.   

Inga konstigheter för Haris med andra ord som sköter fysen precis som han brukar.
– Jag gör nog samma saker som jag gjort under hela karriären. Det har inte varit något speciellt som jag kört för att kunna fortsätta. Men jag har alltid känt mig fräsch i kroppen och inte haft så mycket skavanker under min tid. Det har ”bara” varit de två stora skadorna som jag fick 2015-2016. Under den perioden blev det mycket rehab och det kanske har gynnat mig i längden, även om jag inte vet säkert.

Hur livet varit utan de två korsbandsskadorna är dock onödigt att spekulera i, enligt Haris som hellre blickar framåt.
– Det är dumt att gå tillbaka och tänka på vad som kunde varit annorlunda. Man vet inte vad som hade hänt då. Men jag är glad över vad jag åstadkommit och efter korsbandsskadorna har jag vunnit två titlar med Djurgården. Men det blir ju två år till nu så vi får hoppas på några nya titlar under den tiden. Det är verkligen kul och det är det bästa man kan göra som fotbollsspelare, summerar Haris.

Bosse om Haris

För sportchef Bosse Anderssons del har han följt Haris fotbollsresa under lång tid med både titlar och tuffa skadeperioder och han ser fram emot att fortsätta följa den.
– Otroligt kul att Haris är kvar hos oss och hans karriär är ju nästan som en saga. Han har ju en otrolig inställning under varje träning och varje match. Han går in i sitt tionde år i Djurgården under 2022 och det är verkligen en kulturbärare, både som person och Djurgårdare, som vi gärna vill ha i verksamheten, säger Bosse som betonar hur användbar Haris är för laget.
– Haris är allround och kan spela på flera olika positioner som gör honom otroligt nyttig för oss. När det gäller hans ålder är det bara en siffra för Haris som är väldigt ung i sinnet trots att han haft tuffa skador.

Senaste nyheter

Relaterat