Företag

Nytt kontrakt för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

  • Herrar
  • A-lag
  • 24 mars 2021

Den dynamiska duon fortsätter att träna Djurgården fram till och med 2023.

”De kom, de såg, de segrade” skulle vara en lämplig travestering på Julius Caesars klassiska citat för den här artikeln. Men frågan är om inte ”de kom, de såg, de tränade” skulle passa ännu bättre för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som trots att de rivstartade med ett SM-guld under sitt första år i slutändan alltid framhåller vikten av hög kvalitet på träningarna som fundamentet i arbetet.

Så med kombinationen av en gedigen träningskultur, pokalbärgande och ömsesidig trivsel var det upplagt för diskussion med tränarduon om förlängning med Djurgården. Samtal som nu lett fram till ett nytt kontrakt för Kim & Tolle som sträcker sig fram till den 31 december 2023 och beslutet krävde inte alltför mycket betänketid.
– Vi trivs väldigt bra här med våra arbetskamrater och hela föreningen. Så det här kändes helt rätt, berättar Thomas och Kim fyller i:
– Vi har känt oss jättevälkomna och väl omhändertagna av alla som jobbar i DIF och hela Djurgårdsfamiljen sedan vi kom hit. Vi har trivts väldigt bra på jobbet varje dag så det var inte mycket att tveka över. Sedan känner vi att vi kan bidra till lite mer framöver.

Att det gillar att jobba långsiktigt märks i deras cv och Kim intygar att de ”inte brukar vara några hoppjerkor”.
– Vi är inte kända för det direkt. Tio år och två föreningar säger ju en del och det är inte så att vi måste vidare till varje pris.
– Vi jobbar alltid både på kort och lång sikt och man försöker ju balansera det där. Vi har mål för var vi vill vara både om en månad och om ett år, utan att tulla på vad vi ska göra under nästa träning och nästa match. Men det är klart att vi tänker långsiktigt i den dagliga verksamheten, fyller Thomas i.

Hur har de då upplevt de första två åren i Djurgården?
– Det har varit väldigt roligt, utvecklande och spännande. Mycket har ju hänt, dels har det varit stora sportsliga framgångar och sedan har det varit en coronaperiod och även ett truppbyte, skulle man nog kunna säga. Så det har varit en händelserik period, förklarar Kim och Thomas intygar att det varit lärorikt.
– Verkligen, man lär sig ju mycket oavsett vilken miljö man är i och när man träffar nya människor lär man sig alltid nya saker. Men att träna en storklubb i Stockholm, och dessutom under varierade förutsättningar som det har varit under de här två åren, är det klart att vi har lärt oss massor.

Att dessutom inleda med ett SM-guld var ju en massiv framgång som få experter hade förutsett.
– Det känns ohyggligt länge sedan, men visst var det ett fantastiskt år. Så det bär man ju självklart med sig, säger Thomas.

Huruvida framgången i sin tur påverkade arbetet under 2020 är svårt att svara på, enligt Kim som menar att de fanns många andra faktorer som spelade in.
– Inte nödvändigtvis för att det var ett guldår innan, men 2020 var ju väldigt speciellt på många sätt. Truppbygget som var på gång i januari-februari stannade av, träningsverksamheten blev enormt lång och tävlingsverksamheten blev kort. Det var helt klart annorlunda förutsättningar. Nu är det ju fortfarande pandemi men vi och spelarna vet hur saker och ting fungerar. Så det är betydligt lättare att jobba under pandemin än vad det var förra året.

En del av det jobbet inför året har handlat om justeringar i spelsystemet. Så vad är det då som ligger bakom förändringen?
– Spelartyperna avgör det. Vi utgår alltid från en slags grundfilosofi men sedan gäller det att hitta ett spelsätt som passar så många som möjligt av de spelare man har tillgång till. Det är största anledningen till att det är ett lite annorlunda tänk i år, berättar Thomas och på klassiskt manér fortsätter Kim resonemanget.
– Å andra sidan så spelade vi så hela försäsongen 2019 också. Vi har ju försökt att ha fler än ett sätt att spela på, sedan gäller det att ha typerna för det och det känns som att den här gruppen passar väldigt bra för den organisationsform vi har just nu. Men det kan ändras beroende på skador och annat.

En annan nyckelfaktor i tränarjobbet handlar om att skapa en välmående grupp, där till exempel förmågan att hantera spelare som inte tar plats i startelvan är viktig, enligt Kim.
– Normalt sett lägger vi mycket mer tid på de spelare som inte startar än de andra. Startar man 30 matcher behöver man inte gullas med hela tiden. Sedan måste vi alltid påminna varandra om när vi senast pratade med varje enskild spelare.
– Alla är olika så det är klart att det har med individer att göra. Men förra året skilde sig åt eftersom det vars väldigt intensivt. Det var matcher, matcher, matcher hela tiden så det blev mindre tid att träna och för den typen av samtal som behövs. Det är lättare när du har tid att träna för då har alla chansen att vara med och bidra och visa upp sig. Så visst är det kul med matcher men du betalat ett annat pris då, förtydligar Thomas.

Förutom att ta hand om gruppen gäller det också att hålla sig uppdaterad i en tid där både fotbollen och samhället utvecklas i rask takt.
– Fotbollen går ju lite snabbare för varje år sett över tid. Spelarna blir ännu snabbare och kan göra ännu svårare saker i hög fart. Men samhället i övrigt utvecklas nog fortare än fotbollen. Nu har det varit bra planer överlag, både i internationellt och i Sverige, vilket har varit den stora förändringen av fotbollen. Sedan är ju domarna och VAR en annan diskussion som pågår. Men det är små steg hela tiden där kvaliteten på spelet ökar, säger Kim som gärna nördar in på de senaste rönen inom fotbollen, men med viss urskillning.
– Vi försöker ju hänga med i den vetenskapen som finns runt fotbollen. Sedan får man ju sålla, det finns hur mycket statistik och information som helst och man måste ta det som man tror kan bidra till Djurgårdens verksamhet. Det är lätt att bli en vindflöjel när det gäller både fotboll- och fysträning. Är det någon som gör något kan det bli så att alla springer åt det hållet. Så vi försöker att vara lagom ifrågasättande men ändå hänga med.

I intervjusituationer som denna blir det tydligt att det är en tränarduo som är extremt synkroniserad efter alla år av samarbete där de ständigt fyller i varandras meningar och följer upp tankegångar. En lyckad symbios som de gärna utvecklar vidare.
– Vi har suttit och ältat fotboll på varsin sida av skrivbordet i några år och det är så man utvecklas, ihop med övriga spelare och ledare. Man vrider och vänder på saker för att se om det kan ge oss något eller om vi ska bortse från det, förklarar Thomas.

Det täta samarbetet ger också en trygghet i både med- och motgång.
– Den biten är väldigt viktig. Framför allt när det går emot så vet man att det åtminstone finns en person som man kan dela problem med och som har en liknande syn. Det går att älta hur man ska lösa det och står inte helt själv, så det känns väldigt bra. Även när det går bra så är det kul att dela sin eventuella framgång med någon, berättar Kim.

Samtidigt är det också viktigt att ifrågasätta varandra, enligt Thomas.
– Det är bra att ha någon som kan bromsa när man blir helt insnöad. Man kanske har en tanke som känns jättebra men då kan Kim kontra och ifrågasätta om man verkligen har tänkt igenom det. Så det kan vara nyttigt att ibland tvingas övertyga någon annan om vad man vill göra.

Just nu går dock ifrågasättandet sannolikt på lågvarv med tanke på en strålande start i Svenska Cupen och en vägvinnande offensiv med rejäla målskördar.
– So far, so good. Sedan vet vi ju också att det är en väldigt lång säsong där vi inte får springa iväg. Vi måste jobba lika hårt och vara lika dedikerade i slutet av november om det ska bli en bra säsong. Men så här långt har spelarna verkligen anammat att träna hårt och finna glädje tillsammans. Så det är vi otroligt nöjda med, säger Kim men Thomas infogar en sista brasklapp.
– Det kan bli väldigt bra om saker fortsätter som nu. Men det viktigaste är att vi fortsätter att påminna oss om vad det är som gör att vi är framgångsrika och att saker ser bra ut. Vi får inte bli bekväma.


 

Bosse Andersson om Kim & Tolle

Konceptet där sportchef Bosse Andersson levererar solida byggstenar till truppen som Kim & Tolle sedan sammanfogar till ett framgångsrikt lag får därmed en långsiktig möjlighet att utvecklas vidare. Ett mycket positivt besked, enligt Bosse som ser fram emot fortsatt samarbete.
– Vi har haft en dialog om deras framtid och hade som målsättning att ha ett kontrakt klart när Allsvenskan börjar. Vi ser det här långsiktigt där vi har haft stora förändringar i vår trupp och har föryngrat truppen. Då är det naturligt att man har tränare som är med på den här långsiktiga satsningen. Resultaten hittills är imponerande och att fortsätta på den vägen vi har påbörjat känns helt rätt för oss. Skönt att veta att vi fortsätter att ha Sveriges skickligaste tränarpar i Djurgården framöver, det känns både tryggt och spännande, summerar han.

Senaste nyheter

Relaterat