Företag

Piotr Johansson klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 29 dec 2021

Vi hälsar den löpstarka och spelskickliga ytterbacken från Kalmar FF välkommen till DIF.

Efter Aslak Witrys sorti i somras har det funnits ett vakant utrymme i truppen för förstärkning på högerbacksplatsen. En viktig pusselbit i backlinjen som nu är på plats när Piotr Johansson ansluter till Djurgården på ett fyraårigt kontrakt efter en stark säsong i Kalmar FF under 2021.

Därmed är årets första nyförvärv i hamn och Piotr själv är väldigt glad över att få dra på sig den blårandiga tröjan.
– Det låg rätt i tiden. Jag har haft tre bra år i Kalmar och samlat på mig en massa erfarenhet. Nu kände jag att det var dags att ta steget till en stor förening som Djurgården. Jag har haft bra samtal med tränarna och det passar perfekt för mig med positionen som högerback och det sätt som de vill spela fotboll på. Så det här kommer att bli bra, säger Piotr som inte var alltför svårövertalad när han fick förfrågan från sportchef Bosse Andersson.
– Det behövde inte säljas in direkt. En storklubb som kommer att vara med och fightas om Europaplatserna och kanske guldet? Man behöver inte säga mycket mer än så, jag tror att alla spelare skulle nappa på det. Sedan är ju supportrarna fantastiska, jag har ju spelat två allsvenska matcher för Kalmar med publik på Tele2 Arena och det har varit ett ruskigt tryck. Så det blir väldigt kul att ha det stödet i ryggen istället.

När det gäller sina egenskaper beskriver Piotr sig själv på följande sätt:
– Jag skulle väl säga att jag är en väldigt offensiv ytterback. Löpstark och gör mycket överlappningar, så jag pumpar på ute på kanten och slår mycket inlägg. En offensiv spelare som alltid kommer att ge järnet.

Noterbart är också att Piotr ansluter till DIF i synnerligen god fysisk form, detta trots att försäsongen inte ens påbörjats.
– Det har alltid varit en av mina styrkor, att vara snabb och stark. Det är min spelstil och för att kunna prestera måste jag ligga på topp. Så det är klart att man vill komma väl förberedd nu när det bara är två veckor tills det drar igång. Det är ett nytt lag, nya tränare och man vill komma in i det direkt, förklarar Piotr som även ska komma in i livet i Stockholm . 
– Det blir lite annorlunda. Vi har bott tre år i Kalmar och det har varit väldigt kul men nu blir det storstad och det finns en del grejer att fixa med nu vid flytten. Jag har inte så bra koll på Stockholm så jag kommer kanske att be om en guidetur med grabbarna i laget. Jag känner ju några av dem sedan innan och de kommer att hjälpa mig att trivas. Det är främst Adam Bergmark Wiberg som jag spelade med i två år i Gefle och så har jag spelat en sväng med Curtis Edwards i Östersund.

Ser man till bakgrunden i övrigt har 26-åriga Piotr hunnit med en hel del under sin karriär som startade på skånsk mark.
– Från att jag var femton år har jag gått via U15, U17, U19 och U21 till Malmö FF:s A-lag. Där var jag utlånad två gånger till Ängelholm i Superettan och Östersund i Allsvenskan. Sedan drog jag vidare till Gefle och spelade i Superettan i två år för att få mer erfarenhet och efter det har det blivit tre år i Kalmar. Så jag har successivt byggt upp en erfarenhet som ger en trygghet och säkerhet för mig att kunna spela på den nivå som krävs. Därför kändes Djurgården som ett perfekt steg för mig för att ta det vidare, både som spelare och som människa.

Utifrån det formulerar Piotr sina kommande målsättningar med en klassisk fotbollsmix av realistiska förväntningar kryddat med vissa drömmar.
– Nu kommer jag till en fantastisk förening med vinnarkultur som vill fightas i toppen, det är första steget och det jag fokuserar främst på. Sedan hoppas jag precis som många andra spelare på att få spela ute i Europa någon gång. Men det ligger längre fram och nu är det fullt fokus på Djurgården och det ska bli väldigt kul att träffa grabbarna och börja träna igen. Vi har varit lediga ett tag så det börjar kittla i fötterna, avrundar Piotr.
 

Bosse Andersson om Piotr Johansson

För sportchef Bosse Andersson innebär Piotrs ankomst att säsongens första nyförvärv är på plats. En intressant spelare som har samlat på sig mycket rutin och omgående kan kliva in på högerbacken.
– Piotr är en löpvillig, offensivt skicklig ytterback som har gjort väldigt bra ifrån sig i Kalmar där han var bidragande till deras fina säsong 2021. Han är i ett bra läge åldersmässigt och har samlat på sig mycket erfarenhet efter många år inom elitfotbollen med spel i Malmö FF, Gefle, Östersund och Ängelholm innan han var i Kalmar. Förutom att han är en spelskicklig ytterback, som är bra en-mot-en i både defensiven samt offensiven, kan Piotr även spela mittback, vilket vi kan komma att ha nytta av. Så det ska bli väldigt spännande att följa honom framöver, summerar Bosse.

Fakta Piotr Johansson

Position: Ytterback
Tröjnummer: 2
Född: 28 februari 1995
Längd: 1,85 m
Tidigare klubbar: Kalmar FF, Gefle, Malmö FF, Östersund, Ängelholm, Skurups AIF
Landskamper: 17 matcher för Sverige U17 (2 mål)

Senaste nyheter

Relaterat