Företag

Summering av medlemsmötet på Tele2 Arena

  • Medlem
  • 1 sep 2021

Inför ett rekordstort antal medlemmar höll Djurgården Fotboll informationsmöte under onsdagskvällen.

Inför drygt 1100 medlemmar med på länk framför livesändningen på diftv.se och ett 50-tal på plats i presskonferenssalen på Tele2 Arena inledde Djurgården Fotbolls ordförande Lars-Erik Sjöberg med att hälsa alla varmt välkomna till en diger agenda för kvällen.
- Det är vi medlemmar tillsammans som äger Djurgården Fotboll. Vi äger all vår verksamhet till 100 procent, sade han stolt.

Lars-Erik Sjöberg påpekade att vi trots starka ekonomiska år 2019-2020 kommer göra ett mindre starkt resultat 2021 då pandemin fortfarande sätter stopp för publik i den utsträckning vi brukar ha på våra hemmamatcher.
 
Vd Henrik Berggren gladdes även han åt att vi samlats såväl fysiskt som digitalt den här kvällen. Ett särskilt tack riktades till alla som hjälpt till under pandemin med att stötta Djurgården Fotboll via säsongsbiljetter, swishkampanjer, souvenirer och mycket annat. Publikens återkomst till arenorna har betytt mycket.
- Stämningen har varit fantastisk på våra herr- och dammatcher. Ett stort tack för detta, berömde Henrik Berggren. 

Djurgården Fotboll mår mycket bra i dag.
- Vi har en positiv utveckling inom massvis med områden. Vi gjorde ett fantastiskt resultat under 2020. Mycket tack vare spelarförsäljningarna av Marcus Danielson och vidareförsäljningen av Tino Kadewere, sade Henrik Berggren.

Motorn i ekonomin, publiken, har varit en utmaning att tackla – minst sagt. Djurgården har tappat 25 miljoner kronor då det inte gått att sälja lösbiljetter till matcherna.
- Vi kommer med all säkerhet göra en förlust i år. Men den kommer kompenseras av de fina åren innan. När vi går in i 2022 kommer vi ha en fin balans och stark ekonomi i Djurgården Fotboll. Vår ambition är att vara en av Sveriges starkaste klubbar såväl ekonomiskt som sportsligt, avslutade Henrik Berggren.

Dagliga samtal i biljettfrågan

Biljetthanteringen har under 2021 varit en utmaning.
- Vi har ett avtal med Stockholm Live som löper till 2023. Det avtalet säger att Stockholm Live ska se till att vi har ett biljettsystem som tillgodoser de behov vi har som fotbollsklubb, berättade arrangemang- och biljettansvarige Tomas Af Geijerstam som även passade på att rikta en del kritik mot biljettleverantören AXS.

Tomas berättade vidare att det, apropå ovan, dagligen förs samtal i biljettfrågan.
- Vi kommer ligga på och ställa krav. Det ska vara smidigt för våra besökare. Fokus nu ligger på att hösten fungerar så smidigt som möjligt. Vår ambition är att det ska fungera. Ingen vill drifta och sälja ett biljettsystem som inte fungerar.

Tomas af Geijerstam adresserade därefter några frågor som inkommit. Bland annat den kring repriser som inte visas på storbildsskärmarna på Tele2 Arena under match.
- Enligt regelverket får vi visa repriser en gång. Ofta kommer dock repriserna i en bunt, och då kan det bli fel. Vi har därför valt att stryka repriserna helt.

INSKICKAD FRÅGA FRÅN MEDLEM: Varför 9323 åskådare som mest?
- Vi har restriktioner att förhålla oss till. Vi har ökat kapaciteten från de drygt 7 000 vi hade i början. Till dessa 9323 tillkommer drygt 700 VIP-biljetter, så runt 10000 är vi totalt på våra hemmamatcher på Tele2 Arena just nu.

Skol IF – en succé här för att stanna

En satsning inom Djurgården Fotboll som går som tåget är Djurgårdens Skolidrottsförening, eller kortare sagt Skol IF. På 21 skolor runtom i huvudstaden erbjuds elever gratis extra fysisk aktivitet varje skoldag. Via en heltidsanställd ledare på plats på varje skola aktiveras eleverna i en mängd roliga och uppmuntrande lekar och sporter 20-25 timmar i veckan. En öppen miljö där alla är välkomna att delta, en känsla som eleverna tar med sig in i klassrummen och därmed presterar bättre i skolan.
- För varje skola vi ansluter är den i princip självfinansierad. Det som gör att vi inte kan växa ännu snabbare är att vi inte hinner rekrytera. Vi kan utöka med 15 tjänster varje år, berättade Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig i Djurgården Fotboll, som startade igång Skol IF för drygt 1,5 år sedan.

- Får man ett bra möte med Djurgården får man även en högre lojalitet och större förståelse för föreningen. Vi hoppas givetvis att många elever vi träffar blir Djurgårdare med tiden, sade Filip som även kunde berätta att 4500 numera är medlemmar i Skol IF, varav 44% är flickor.

Fyra nya år med Stadium

Daniel Malmgren, Affärsområdeschef Företag och Partners hos Djurgården Fotboll, kom med en fin nyhet under sin presentation. Samarbetet mellan Djurgården Fotboll och Stadium inleddes redan inför säsongen 1999 och efter över tjugo år av gemensamma framgångar både på och utanför planen har man kommit överens om ett fortsatt samarbete över fyra nya år.
- Att Stadium väljer att fortsätta sitt samarbete med oss och även utökar sin insats visar att vi är en attraktiv rättighet och en uppskattad samarbetspartner, sade Daniel Malmgren.


Pandemin till trots har Djurgården Fotboll inte sett något tapp på partnersidan.
- Vi har haft väldigt trogna partners. Tack för att ni ställt upp, sade Daniel Malmgren som berättade att årets fokus legat på kostnader och leverans.

- Vi kan bygga långsiktiga relationer utan att behöva jaga in pengar. Vi har det väl förspänt och en god balans i ekonomin.

Mats Jansson, verksamhetsansvarig Djurgården Ungdom och Christian Krigström Gentile, ansvarig för Djurgårdens pojkakademi tog därefter över mikrofonen för att berätta om ett DIF Ungdom som gör ett allt starkare avtryck, såväl på plan med framgångsrika akademilag och som attraktiv förening att ansluta till som spelare. Över 2200 flickor och pojkar spelar i dag för Stockholms Stolthet.
- Det gäller att bygga en verksamhet som är hållbar över tid, betonade Christian Krigström Gentile och visade en intressant bild över utvecklingen för våra akademispelare där det framgick tydligt att allt fler spelare tar plats i herrlaget, blir kallade till landslagssamlingar, riksläger för P15 och får chans till provträning utomlands.

Den senaste förändringen i damlaget är valet av Magnus Pålsson som ny tränare efter Pierre Fondin. Den tidigare IFK Lidingö-tränaren inledde på en gång framgångsrikt med seger med 1-0 hemma på Stockholms Stadion mot Växjö DFF. Djurgården är numera bara fyra poäng efter fjärdeplatsen i tabellen.
- Vi tittar långsiktigt och vill se spelare i Djurgården över tid. Vi har många spelare som känner att just den aspekten är positivt för deras karriärer, berättade Jean Balawo, sportchef för damlaget och ansvarig för flickakademin, när han berättade för de samlade medlemmarna om truppbygget där allt fler spelare erbjuds längre kontrakt.

Magnus Pålsson under sin första match som tränare för Djurgården. Foto: Bildbyrån

Djurgårdens herrlag har inlett Allsvenskan starkt, minst sagt. Hela tio segrar och minst antal insläppta mål är status när den 18:e omgången nu stundar efter landslagsuppehållet.
- Vi har spelat otroligt offensivt, jobbat hårt tillsammans och vunnit många matcher. Jag har en stark tro på det här laget och ledarna. Vi är med och konkurrerar om Europa, sade Bosse Andersson, sportchef för herrlaget. 

Djurgårdens derbyfacit har de senaste åren varit en mindre glad läsning.
- Alla vet spelare vikten av derbyn. Besvikelsen är lika stor hos mig som hos ledare och spelare. Våra spelare bryr sig enormt. Vi satt dagen efter förlusten mot AIK på träningen och pratade om vad vi kan göra annorlunda, berättade Bosse Andersson.

Djurgården har i dagsläget 22 spelare tillgängliga för A-truppen. På grund av covid-situationen i samhället har samtliga av dessa gått med på lönesänkningar.
- Det tror jag vi är unika med i serien, sade Bosse.

13 omgångar återstår som bekant av Allsvenskan. I morgon torsdag (läs 2 september) landar Alexander Vasyutin på svensk mark igen efter en längre rehabperiod i ryska St Petersburg. Inom 4-5 veckor hoppas Bosse Andersson att målvakten ska vara uttagningsbar till en matchtrupp igen.
- Djurgården ska slåss om medaljerna när serien avslutas den femte december, avslutade Bosse Andersson.

Djurgården Fotboll vill tacka alla medlemmar för sitt engagemang kring föreningen. Tillsammans är vi starka.

Inte medlem i Djurgården Fotboll? Bli det här!

Senaste nyheter

Relaterat