Företag

Cornelia Kuoppala tackar för sig

  • Damer
  • A-lag
  • 23 juni 2022

Den 22-åriga målvakten med det stora Djurgårdshjärtat rör sig vidare för nya utmaningar.

Cornelia Kuoppala anslöt till DIF från Sätra SK våren 2021 och skrev på ett efterlängtat kontrakt med A-laget. Den tuffa konkurrensen om förstaspaden har dock gjort att det varit knepigt att få speltid i OBOS Damallsvenskan.
Istället har det blivit spel i träningsmatcher samt ett antal matcher mellan stolparna med DIF Futsal, som föll på mållinjen i kampen om SM-guldet förra säsongen.

Så med facit i hand har Cornelia beslutat sig för att röra sig vidare.
– Det har varit ett svårt beslut att ta som jag funderat ganska länge över med tanke på viken stolthet det har varit för mig att få spela i Djurgården. Det har varit många olika känslor som varit i konflikt och jag har vägt det fram och tillbaka. Det handlar ju till stor del om att man inte kan gå för länge utan matchning, så jag har i praktiken haft 1,5 års försäsong och viken tävlingsmänniska som helst skulle ju till slut känna att nu måste jag ha något mer. Samtidigt har jag under den här perioden kunnat leva på min kärlek till Djurgården och känna stoltheten över att varje dag få bära DIF-tröjan. Det har räckt långt för mig men till slut hamnar man ju lite utanför i en roll som tredjemålvakt, till exempel när laget åker på långa resor till bortamatcher och bara två målvakter kan följa med, berättar Cornelia och utvecklar resonemanget.
– Så till slut förstod jag att det börjar bli dags att ta steget vidare och pröva vingarna. Jag har inte bestämt var, hur eller när, men jag känner att jag behöver få igång vinnarskallen igen och den möjligheten kommer jag nog inte att kunna få i Djurgården just nu. Vi har väldigt bra målvakter i truppen och att Kelsey Daugherty håller förstaplatsen är helt rätt sett till hur hon presterat i år. Även Elvira Björklund är ju otroligt duktig, så jag beundrar mina målvaktskollegor mycket och har varit otroligt tacksam för den här tiden när jag fått lära av dem och varit en del av det här teamet. Men nu måste jag hitta en miljö som är bra för mig där jag kan tävla ordentligt i den fas jag befinner mig i just nu.

Det finns tydliga paralleller till herrtruppen där det också råder en väldigt stark konkurrens på målvaktssidan.
– Absolut och det är ju svårt för målvakter. Det handlar mycket om att vara i zonen och man kan inte blanda så mycket som man gör med utespelare. När Kelsey gör det bra under flera matcher finns det ingen anledning att göra en rockad, men för en utespelare finns det ju andra möjligheter att rotera. Så målvaktsrollen är ju speciell på det sättet och jämförelsen med herrlaget är relevant. Där kan man ju se samma typ av situation för Tommi Vaiho som ju är en grym målvakt men befinner sig i riktigt tuff konkurrens.
– Men nu ska jag som sagt se över vad som blir nästa steg under sommarledigheten och jag vill främst få tillbaka längtan efter fotbollen, för den försvinner gradvis när man inte spelar matcher, säger Cornelia som inte stänger dörren till blårandig fotboll med DIF Futsal.
– Jag var ju med under slutspelet i vintras men efter att vi torskade finalen mot GAIS kändes det ju mentalt jobbigt. Fast det är en väldigt rolig sport så jag tänker att jag kommer att fortsätta med den. Samtidigt studerar ju så jag får se om jag hamnar i Stockholm eller Göteborg, så det måste jag också ta ställning till. Vi får se var det landar men Djurgården kommer inte att bli av med mig, jag kommer alltid att stå på läktaren i ur och skur.

Jean Balawo om Cornelia

För sportchef Jean Balawos del blir det därmed ett tapp i målvaktstrojkan men han har full förståelse för Cornelias beslut att röra sig vidare.
– Cornelia har valt att bryta avtalet för att hon känner att hon är för långt ifrån att kunna konkurrera. Därför har hon landat i beslutet att ta en paus och vi vill inte sätta några käppar i hjulet för henne om det är det hon önskar. Men det har varit en fin tid när hon har varit här och hon har bidragit på ett bra sätt till laget under träningarna och vid sidan av planen med sitt stora Djurgårdshjärta. Så vi riktar ett stort tack till Cornelia och hoppas att hon får en fin fortsättning på karriären när hon startar om, summerar Jean.

Senaste nyheter

Relaterat