Företag

Organisationsförändringar inom DIF Ungdom 

  • Ungdom
  • Akademi
  • 23 maj 2022

Christian Krigström Gentile tar över rollen som verksamhetschef för DIF Ungdom samtidigt som Joel Riddez kliver in som ny chef för pojkakademin.

Strukturella förändringar inom ledande befattningar stundar på ungdomssidan. DIF-ikonen och den blårandige trotjänaren Mats Jansson går i pension under året och därmed blir hans roll som ansvarig för ungdomsverksamheten vakant. Den tas nu över av Christian Krigström Gentile som i och med detta lämnar sin tjänst som pojkakademichef för att istället kliva in som ny verksamhetschef på DIF Ungdom.
– Rollen som verksamhetschef är en spännande utmaning som ger möjlighet att få arbeta med helheten i Ungdom. Kollegorna på Ungdom är skickliga på sina områden och det ska bli kul att få vara en del av deras arbete i vardagen. Att driva en verksamhet för 2300 barn och över 500 ledare är en stor apparat så det kommer finnas att göra, berättar Christian som tar över rodret i förhoppning om att kunna optimera en väl fungerande verksamhet.
– Ungdomsverksamheten i stort mår bra. Så fokus kommer först att ligga på att identifiera hur vi kan bli ännu skickligare och även att ta vidare de frågor som kan göra våra förutsättningar ännu bättre, främst vad gäller anläggningsfrågor och träningsförutsättningar. Därefter finns det några organisatoriska och sportsliga frågor att sätta tänderna i också.

Christians nya roll innebär i sin tur att Joel Riddez tar över rollen som chef för pojkakademin. Ett område där hans breda fotbollserfarenhet kommer till nytta och Joel har sedan tidigare god insyn i akademiverksamheten i rollen som U21-ansvarig samt transition coach.
– Joel känns som helt rätt person att bli pojkakademichef. Han har erfarenhet och kompetens från alla områden av fotbollen, från Akademi som tränare och aktiv till seniortränare och sportchef. Han är uppskattad och omtyckt i tränargruppen och är dessutom oerhört mycket Djurgården, förklarar Christian som därmed påbörjar en överlämning till Joel.
 – Pojkakademin fungerar väldigt bra just nu. Men det finns några saker att att tag i och förbättra som jag och Joel identifierat och det känns bra att kunna vara delaktig i det arbetet även i min nya roll. Under mina fem år som pojkakademichef känner jag att verksamheten har tagit steg. Mätpunkter som antal spelare på landslagssamlingar, på rikslägret för 15-åringar och hur vi nu tävlar i alla åldersgrupper  påvisar det och vi har i nuläget en stark och kompetent tränargrupp.

Slutligen vill Christian passa på att ge en stor eloge till sina föregångare.
 – Att ta över rollen som verksamhetschef efter först Ola Danhard och sen Matte Jansson är såklart både skrämmande och ärofyllt. Matte kommer tack och lov fortsätta sitt arbete med några områden året ut, för det kommer vara svårt att vänja sig att han inte är på plats. Vi delade rum länge och har jobbat nära varandra under många år i DIF. Det är svårt att förklara och greppa Matte Janssons gärning för Stockholmsfotbollen och inte minst Djurgården, men jag hoppas att någon verkligen försöker. För det är ett enormt avtryck som Matte gjort - i allt från anläggningar och rekrytering för Djurgårdens bästa till viktiga beslut som drivits igenom för Stockholmsfotbollen. Dessutom upphovsman och arrangör av DIF-Dagen, har haft en tidig tränarroll i föreningen och mycket mer därtill. Det är ingen överdrift att påstå att han är unik och exemplen ovan är bara ett kort urval, summerar Christian.


Joel Riddez om rollen som pojkakademichef: ”En spännande och rolig utmaning.”

För Joel Riddez väntar nu ett nytt, intressant uppdrag när han kliver in som pojkakademichef och han ser fram emot att få komma igång.
– Det känns kul och framför allt ser jag det som en spännande och rolig utmaning. Vi står stadigt i pojkakademin just nu och det finns bra möjligheter att utvecklas vidare därifrån, säger Joel som har ett välfyllt cv vid det här laget med blårandiga ledaruppdrag inom herr, dam och ungdom utöver en egen framgångsrik spelarkarriär med bland annat 58 A-lagsmatcher i DIF.
– Jo, så är det ju och jag har själv haft barn i akademin. Dessutom har jag tränat både bredd- och akademilag plus herr- och damlag så de erfarenheterna hjälper ju till en del. Jag har en bra tränarutbildning i grunden och kan förhoppningsvis hjälpa tränarna med stöd och se till att vi har så bra personal som möjligt. 

Joel kliver in relativt omgående som pojkakademichef men han är ändå förberedd på en viss övergångsfas för att kunna fullfölja hans tidigare ansvarsområden som U21-ansvarig och transition coach för de äldsta akademilagen.
– Vi kommer att se över hur vi organiserar oss och göra en överlämning kring mina tidigare roller. Vi har ju till exempel en sista U21-match innan sommaruppehållet som jag räknar med att driva, men framöver kommer det att krävas en ny resurs för att täcka det jag gjort. Den omställningen kommer ju att ta lite tid i anspråk, men när vi kör igång efter sommarledigheten så siktar jag på att arbeta fullt ut som akademichef och inget annat. 

Att akademifotboll är en verksamhet som rymmer många dimensioner är Joel givetvis medveten om och han betonar vikten av att stå stabilt med en god värdegrund som ledstjärna.
– Det är ju en komplex verksamhet men jag tycker att vi ska vara väldigt tydliga med vad vi står för. Glädje, värdighet och respekt ska genomsyra verksamheten och man ska veta vad man ger sig in på när man börjar spela fotboll i Djurgårdens Akademi. Sedan är självklart den större målsättningen att vi ska få fram fler elitspelare. Det är en bärande del men vi ska kunna göra det på ett sjyst sätt, konstaterar Joel som kommer att vara ”ute på fältet” i stor utsträckning.
– Personligen kommer jag att vara med så mycket som möjligt i själva verksamheten. Se mycket träningar och matcher för att skapa mig en bild av hur alla lagen fungerar. De äldsta blocket har jag ju bra koll på sedan tidigare men de yngre lagen behöver jag sätta mig in i mer. Utgångspunkten blir att lära känna tränarna och all övrig personal i akademin för att sedan sätta mig ner och göra en egen analys av hur läget ser ut. Sedan tar vi det vidare därifrån.


”Två kompetenta ledare med genuin DIF-bakgrund”

För vd Henrik Berggrens del är han mycket nöjd med rockaden på ledarsidan.
– Även jag kommer självklart att sakna allas vår Matte Janssons dagliga närvaro på kansliet när han väl går i pension, men det här blir en väldigt bra lösning för oss. Christian och Joel är två kompetenta ledare och det är roligt att båda har en så pass genuin DIF-bakgrund. Jag är övertygad om att de kommer att bidra till att lyfta vår ungdoms- och akademiverksamhet ytterligare framöver, sammanfattar Henrik.

Senaste nyheter

Relaterat