Företag

Anders Johansson återvänder till Djurgården

  • Damer
  • A-lag
  • Ungdom
  • Akademi
  • 8 dec 2023

Vi välkomnar ett välbekant namn tillbaka till föreningen när Anders nu kliver in som huvudtränare för DIF FA19 samt koordinator från U till A i flickakademin.

Djurgården bygger vidare inom dam- och flickfotbollen och nu är det dags för en välrenommerad ledare att ansluta i form av Anders Johansson. En välkänd tränare som har gedigen erfarenhet sedan tidigare från både damernas och herrarnas A-lagsverksamhet inom DIF, samt även från ungdomsfotbollen.

Nu väntar en mångfacetterad roll för Anders som kliver in som en resurs för både damlaget och flickakademin.
– Jag kommer att vara huvudtränare för FA19 och sedan kommer jag att jobba som koordinator från U till A. En roll där jag kommer att arbeta för att få de äldre akademilagen FA15,FA17 och FA19 att fungera på bästa sätt. När det gäller FA15 och FA17 så handlar det ju mer om att titta på träningarna, medan jag tränar och matchar FA19 fullt ut.
– Utöver det ska jag även jobba med spelarrekrytering till A-laget och hjälpa Jean (Balawo, sportchef) med scouting och en del andra saker. Så det är egentligen en tredelad tjänst och ser man till rollen som koordinator kan jag även agera bollplank för tränarna och vara behjälplig med träningsinnehåll, berättar Anders som kommer in med en stor portion rutin i bagaget.
– Det gäller att få allt att flyta smidigt med uppflyttningen till A-laget, men det har jag ju erfarenhet från sedan tidigare från herrlaget när jag var där i sex år. Det handlar till stor del om att ha en god kommunikation upp mot A från vår sida i block 3.   

Att det dessutom fanns en emotionell aspekt i att komma tillbaka till Djurgården var också en bidragande faktor.
– Det känns ju väldigt bra att vara här igen. Det fanns lite andra alternativ men jag känner att Djurgården är min förening. Jag har ju här i åtta år innan, från 2008-2016. Två år som tränare för damerna och sex år med herrarna, plus att jag körde P17 ett år. Så det är givetvis fantastiskt roligt att få komma tillbaka och jag har hela tiden haft en kontinuerlig kontakt med många av ledarna - och självklart följt både damerna och herrarna, förklarar Anders som samlat på sig mängder av nya erfarenheter sedan det begav sig senast.
– Jag har ju varit borta i sju år, vilket nästan känns lite overkligt. Först var jag och Pelle Olsson en kort period i AFC Eskilstuna och sedan gjorde jag tre år som förbundskapten för svenska F19-landslaget. Nu närmast har det blivit tre år i det brasilianska damlandslaget tillsammans med Pia Sundhage. På så sätt har jag varit borta från klubblagsverksamheten rätt länge och då är man ju inte en del av den dagliga träningen. Jag har saknat att stå på planen och som landslagstränare blir det väldigt lite av den varan. Du har kanske 2-3 träningar innan match och de träningspass man kör mellan matcherna blir ju lite speciella. Spelarna dyker upp från olika lag runt om i Europa och övriga världen, så som det var nu på slutet i Brasilien. Därför känns det väldigt lockande att kunna vara tillbaka på träningsplanen igen.
– Dessutom har det ju hänt en del på dam- och flicksidan sedan jag var här senast. De är inne i föreningen på ett helt annat sätt, tränar förmiddag med A-laget och har en väl fungerande akademiverksamhet. Så det känns väldigt inspirerande, summerar Anders. 

Jean Balawo om Anders ankomst

I och med att Anders Johansson ansluter får sport- och flickakademichef Jean Balawo in en viktig resurs med hög kompetens som kan bidra med ett helikopterperspektiv på de olika delarna inom den omfattande verksamheten.
– Det har tagit lite tid i förhandlingarna men nu är allt klart och vi får in ett namn som är välkänt både inom Djurgården och svensk fotboll. Vi har identifierat Anders kompetens för att kunna ta nästa steg inom föreningen. Det handlar både om hans uppdrag som huvudtränare i DIF FA19 samt hans roll som koordinator från ungdom till senior, där han ska ha överblick över våra akademispelare från FA15 upp till FA19. Utöver det kommer han även att vara behjälplig för min del när det gäller spelare och annat runtomkring. Så han ansluter som en övergripande resurs på dam- och flicksidan och vi två kommer att jobba tätt ihop för att optimera verksamheten, sammanfattar Jean.

 

 

Senaste nyheter

Relaterat