Bister kväll på Örjans Vall

• 16 apr 2023

Djurgården kunde inte omsätta sitt stora spelövertag mot ett försvarsstarkt Halmstad som vann med 2-0.

Det blev ett antal ändringar in startelvan där André Picornell tog plats mellan stolparna efter att ha debuterat med ett inhopp senast mot Sirius. I backlinjen klev Carlos Moros Gracia in tillsammans med Marcus Danielson i mittlåset medan Piotr Johansson och Elias Andersson fortsatte som ytterbackar.
På mittfältet återfanns välbekanta trion Hampus Finndell, Rasmus Schüller samt Magnus Eriksson och längst fram gjorde Oskar Fallenius sin första allsvenska match från start som vänsterytter (debuten skedde i hemmapremiären mot BP) tillsammans med Oliver Berg centralt och Joel Asoro till höger.

Jesper Löfgren, Jacob Widell Zetterström och Elliot Käck var inte tillgängliga för matchtruppen.

Ett bortamöte på Örjans Vall är alltid en tuff nöt att knäcka och för Djurgårdens del hade det dessutom inte funnits någon möjlighet att kunna träna på naturgräs innan match. Icke desto mindre var det ett taggat och revanschsuget DIF som klev ut med sikte på tre poäng efter senaste krysset mot Sirius där spelet inte riktigt satt som det skulle.

Inramningen var trivsam med värmande vårsol och över tusen DIF-supportrar på plats för att backa upp laget. Djurgården inledde också inspirerat och tog tag i taktpinnen direkt, Elias Andersson satte HBK-försvaret på prov med en hotande inläggsfrispark som rensades i boxen och även den efterföljande hörnan blev farlig.

Matchen rullade vidare med ett tydligt övertag i bollinnehav för DIF men Halmstad var långt ifrån ofarliga och hotade med sina fasta situationer, med farliga hörnor och oroande långa inkast. Det blev dessvärre en hel del av den varan under en period och i 17:e minuten kom ett mål bakåt när Gabriel Wallentin nickade in 1-0 för hemmalaget.

Ett rejält bakslag efter en bra DIF-inledning och därmed var det bara att sätta igång kvitteringsjakten. I 26:e minuten trodde de flesta att det var dags för nätkänning när Marcus Danielson fick skottläge efter en hörna, men Malkolm Nilsson Säfqvist vispade undan bollen precis på mållinjen.

Det var mycket Djurgården nu och hårt tryck, men med halvtimmen spelad var det alltjämt underläge. Några fina chanser radades upp och det kändes som att ett mål låg på lut. Anstormningen bedarrade dessvärre mot slutet och minuterna tickade på, i 41:a minuten kom istället ett skottläge för Amir Al-Ammari där Picornell var på plats och tippade bollen över ribban.

De sista minuterna förflöt i rask takt men ett sista gyllene läge kom under den annonserade övertidsminuten då en boll damp ner i boxen framför fötterna på Oliver Berg. Vänsterträffen blev dock inte optimal och bollen smet en bit utanför stolpen.

”Det gäller att göra saker lite bättre i varje enskilt moment”, konstaterade tränare Kim Bergstrand inför de avslutande 45 minuterna, vilket var en rimlig slutsats efter en första halvlek där Djurgården ändå hade övertaget med god marginal.

Inga byten i elvan och kvitteringssjakten drog igång på nytt. HBK la sig lågt och försvarade medan Djurgården stormade på och skapade en hel del halvchanser och hörnor. Övertaget var massivt och det var egentligen bara slutprodukten som saknades.

Halmstad kom knappt över på offensiva planhalva men med timmen spelad var det fortsatt underläge. I 65:e minuten var det dags för dubbelbyte där Gustave Wikheim och Jacob Bergström klev in istället för Oskar Fallenius och Oliver Berg.

En fjärdedel av matchen återstod och nu skulle den offensiva anstormningen intensifieras. Men det skulle komma en ny kalldusch kort därefter när Erik Ahlstrand fick utrymme offensivt, avancerade fram och satte 2-0 med ett tungt vänsterskott.

I praktiken Halmstads första anfall i andra halvlek och långt ifrån logiskt sett till matchbilden. Men fotboll handlar om att göra mål och trots det massiva spelövertaget var det ändå relativt få skarpa DIF-chanser som skapades totalt sett.

Med kvarten kvar kom sedan nästa byte där Lucas Bergvall ersatte Hampus Finndell. Nu var det bråttom, bråttom för att i alla fall få med sig en poäng hem. Gustave Wikheim testade skott som Nilsson Säfqvist greppade och Besard Sabovic blev nästa DIF-spelare att kliva in i 82:a minuten.

Forceringen blev dessvärre trubbig och Djurgården rullade boll, vände spel men producerade inga heta chanser. Som om det inte vore motigt nog kom dessutom ett gult kort i 89:e minuten på Rasmus Schüller som därmed missar det kommande hemmamötet mot IFK Göteborg.

Det blev ändå åtta övertidsminuter på skylten och fanns ännu tid kvar för att jaga ett reduceringsmål. Men scenariot var oförändrat och riktigt hotfullt framåt blev det aldrig. Därmed var säsongens första allsvenska förlust ett faktum och och nu gäller det att hitta tillbaka och få igång det blårandiga maskineriet igen.

Närmast väntar ett viktigt hemmamöte då IFK Göteborg gästar Tele2 Arena nästa söndag. Var på plats då, biljett köper du här

16 april, söndag 17:30Örjans Vall