Företag

DIF PA19 klara för semifinal i Ligacupen

  • Ungdom
  • U19
  • Ungdom
  • Akademi
  • 13 mars 2023

Efter söndagens seger med 4-2 mot Sirius väntar semifinal för PA19 i Ligacupen.

Säsongen har börjat på ett utmärkt sätt för DIF PA19 som i och med söndagens seger mot Sirius blir gruppsegrare i slutspelet av Ligacupen och därmed redan är klara för semifinal, trots att en omgång återstår.

Ett fint kvitto för PA19-tränare Johan Palm som fick möblera om en del i sitt lag i en match med två ansikten på Tele2 Arena under söndagen.
– Vi har haft ett antal spelare iväg på landslag och en hel del sjukdomar på sistone. Så vissa relationer har varit helt nya i matcherna, vilket har gjort att spelarna i princip fått spela ihop sig under matchen, vilket givetvis påverkar. Så var det även igår mot Sirius där spelarna visste på förhand att vinst innebär semifinal. 
– Vår första halvlek är inte tillräckligt bra och vi får arbeta hårt i vårat försvarsspel. Jag upplever att spelarna påverkas lite av att spela på Tele2 Arena, även om det är tomt är det en helt ny erfarenhet för många av dem. I paus visade vi några klipp och sa att vi inte riktigt gör det vi vill, men om vi börjar göra det oftare så kan vi vända matchen. 
– I andra halvlek så får vi till några fina anfall och har en extrem träff sett till de målchanser som vi skapar. Vi gör fyra mål på 6-7 bra chanser totalt sett och det säger en del om "spetsen" som finns hos våra spelare. Den effektiviteten har vi inte riktigt sett i matcherna tidigare, där vi skapat ganska mycket men inte gjort mål i samma utsträckning, så det var positivt för oss.

Ett av många positiva tecken under vinter/vår-säsongen där ett ungt PA19 har haft en fin utvecklingskurva, enligt Johan.
– Rent generellt har spelarna gjort bra prestationer från uppstarten i januari. Det är ett ungt PA19 om man jämför med hur det brukar se ut historiskt sett, igår var tex snittåldern på startelvan 17 år och Sirius spelade i princip med hälften 04:or och 05:or. Åldersskillnaden kan påverka vissa delar i dessa matcher men det är ingenting som vi fokuserar på, utan vi upplever att det är spännande att se vad våra spelare klarar av. Detta påverkar dock att vi har varit ganska ojämna i egentligen alla matcher och det hänger till viss del ihop med avsaknad av erfarenhet. Med facit i hand så har vi ändå lyckats göra tillräckligt bra prestationer för att lyckas vinna gruppen. 

Utvecklingen är alltid ett huvudspår och arbetssättet samt uppgifterna på planen är prioriterade framför anpassning till motståndet under Ligacupen, där spelet trimmas inför starten på P19 Allsvenskan.
– Vi har behandlat Ligacupen som vi brukar, det vill säga använda matcherna för att lära känna varandra bättre i matchsituationer och "sätta” vårt arbetssätt. Analysen startar i var vi befinner oss teoretiskt för att sedan försöka få ut det i matcher och träningar. Så vi har fokuserat extremt lite på motståndarna i nuläget. När vi till exempel mötte AIK i derbyt gjorde vi det med vårt arbetssätt och där fick vi arbeta väldigt hårt och försvara mycket. Men spelarna gör en väldigt bra match utifrån de förutsättningarna och spelarna måste vara bra och behärska alla skeden. 
– Ser man sedan på matchen mot GIF Sundsvall i februari är vi ganska överlägsna i 44 minuter och därefter åker vi på en utvisning. Vi startar andra halvlek bra och fortsätter att bestämma första kvarten också med en man mindre. Sedan är det lite tillfälligheter, samt sämre beslut, som gör att vi får försvara i obalans lite för ofta som kan förändra den matchen helt. Men vi lyckas ändå förhindra de målchanser som de har, och trots att vi åker på ytterligare en utvisning, så avgör vi matchen med två spelare färre och vinner. Vi tycker att spelarna har klarat av att fokusera jättebra på sina uppgifter, vad vi vill göra i arbetssättet och hur vi vill spela, även om vi fortfarande inte är tillräckligt bra tillräckligt länge i matcherna. 

Närmast väntar en sista gruppspelsmatch mot Västerås SK nästa helg men semifinalplatsen är som sagt redan säkrad. 
– Det är en rolig bonus att vi är vidare och det ska bli kul att få spela en semifinal mot sannolikt en annan seriekollega i en utslagsmatch, det är inte ofta man får spela dem. Så utifrån ett kortare erfarenhetsperspektiv är det bra och att spelarna förhoppningsvis fått en liten boost av självförtroende att dom både är duktiga som individer och även börjar bli det tillsammans. Det kommer vara väldigt viktigt när serien startar då Ligacupens slutgiltiga placering såklart inte betyder något när serien väl är igång, och vi spelar tuffa och svåra matcher varje helg, avslutar Johan.

Senaste nyheter

Relaterat