Företag

Nya namn på ledarsidan i damlaget

  • Damer
  • A-lag
  • 18 jan 2023

Fystränaren Fernando Holmqvist-Amu och naprapaten Dan Tanaka kliver in inför säsongen 2023.

Två nya namn har tillkommit i ledarstaben för damerna. Fernando Holmqvist-Amu, fystränare och Dan Tanaka, naprapat tar över ansvaret för fysträningen respektive det medicinska teamet, samtidigt som fysioterapeuten Anna Kellermalm Fallby finns kvar men med reducerad arbetstid.

Ökade resurser som innebär ökade möjligheter till kvalitativ fysträning och Fernando har redan börjat köra hårt för att bygga upp laget inför 2023.
– Det känns jättekul att vara igång. En inspirerande träningsgrupp med hög träningsvilja, vilket gör mitt jobb enkelt. Så jag guidar dem bara i rätt riktning, berättar Fernando vars nytillkomna roll skiljer sig lite från förra årets fysupplägg. 
– Man kan säga att det blir en tydligare koppling till fotbollen. Det vi gör i gymmet ska återspegla och förbereda spelarna för de krav som ställs på fotbollsplanen. 

För Fernandos del blir det en återkomst till Djurgården där han tidigare varit verksam inom pojkakademin.
– Jag har ju arbetet i akademin tidigare och det känns kul att vara tillbaka igen. Sedan dess har jag jobbat vidare inom akademifotbollen i Stockholm och senast var jag i Täby FK i division 1. Parallellt med nuvarande uppdrag jobbar jag även som ansvarig för NIU på Tibble Gymnasium och har själv en bakgrund som fotbollsspelare, förklarar Fernando som har hunnit bygga upp ett välmatat cv. 
– Jag hoppade på tränarspåret efter gymnasiet och har en master i idrottsvetenskap och är även utbildad gymnasielärare. Utöver det har jag jobbat som personlig tränare i tio år där jag arbetat mycket med fotbollsspelare, ofta individuellt, inom dam, herr, flick och pojk. Plus lite online-coaching för så kallat ”vanligt folk”, så det har varit lite olika bollar i luften.

Kunskap som också kunnat omsättas till goda resultat, vilket märktes under senaste sejouren i Täby FK.
– Som fystränare tittar man på lite andra parametrar än huvudtränaren och när jag var i Täby så var framför allt spelartillgängligheten mycket högre än tidigare säsong. Vi hade få skador rent generellt och återkomst från skada gick snabbare. Skador uppstår ju alltid inom fotbollen, men det viktiga är hur vi förbereder oss för att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Sammanfattningsvis handlar mitt jobb mycket om det, samt att skapa tåliga spelare som klarar hög träningsbelastning och hårt matchande. Den moderna fotbollen kräver att man gör aktioner i så hög fart som möjligt och då är fysen en viktig del i den fotbollsspecifika träningen – och vi vill ju vara det lag som har minst spelare borta från skador.

Att samarbetet med nya kollegan Dan Tanaka har börjat på ett utmärkt sett är dessutom en skön bonus.
– Vi jobbar bra tillsammans och har en gemensam plan kring hur vi ska jobba. På så sätt kan vi kika på det från alla håll där Dan och Thomas (Endler) har det medicinska perspektivet. Vi kan bolla med varandra och skapa en gemensam bild där spelarna kan vända sig till oss som en grupp. Tanken är att tränarteamet kan förlita sig på vår bedömning och att spelarna känner att de har förtroende för oss och vågar vara tydliga med sina skador, utan att tänka på risken för att inte få spela, sammanfattar Fernando. 
 

”Vi ska göra allt vi kan för att laget ska få bästa möjliga förutsättningar inför säsongen.”

Att samarbetet inom fys/med har börjat bra instämmer även Dan Tanaka i som synkade snabbt med Fernando.
– Jag och Fernando kände ju inte varandra innan, så jag vet inte om det är en slump eller Jean som har haft bra fingertoppskänsla som satt ihop oss. Men vi klickade direkt och det är nästan en förutsättning eftersom Fernandos tjänst går ihop med det som jag gör i med-teamet med skador och belastning, plus det akuta såklart. Man måste vara tighta tillsammans och funka bra ihop med tränarna och det har känts väldigt bra under första veckan, säger Dan som fått jobba hårt under den inledande träningsveckan. 
– Det har varit intensiva första dagar. För mig har det handlat mycket om att lära känna alla spelarna och sätta mig in i verksamheten. En del av spelarna är unga, andra äldre och har kanske lite skadehistorik och det gäller att se till att samtliga spelare känner sig trygga och bekväma. Det är även väldigt positivt att vi har kvar Thomas Endler som en resurs för oss i det medicinska teamet som vi kan konsultera efter behov.

För Dan blir det första gången han jobbar inom damfotbollen men Djurgården har han bra koll på sedan innan.
– Det känns jäkligt spännande och väldigt kul. Jag har inte jobbat med damlag tidigare så det här blir en ny erfarenhet för mig. Även om det inte är så stor skillnad egentligen, utan det handlar ju om fotbollsspelare i grunden.
– Tidigare har jag varit i Djurgården i pojkakademin med det äldsta blocket 16-19 år, plus U21. Så jag känner mig redan hemma i föreningen. Då jobbade jag ju med tre lag i det blocket men det här blir lite annorlunda då jag bara fokuserar på ett lag. Därför var det kul att få den här förfrågan och jag trivs ju jättebra här i Djurgården. 

Precis som Fernando har Dan en gedigen utbildning i ryggen och fotbollen har funnits med under i stort sett hela livet.
– Jag har en fyraårig utbildning som naprapat och har gått ett antal extrakurser, sedan är jag även utbildad fystränare och personlig tränare. Intresset är stort för idrottsmedicin och fysträning och jag har spelat fotboll själv hela mitt liv och även jobbat en del inom fotbollen samtidigt som jag pluggade. Så fotboll har varit en central del i mitt liv de senaste 20 åren och det hjälper mig mycket i arbetet, konstaterar Dan som är taggad inför året.
– Jag och Fernando är ju nya och ska jobba så tätt tillsammans med tränarna som möjligt och försöka få in mycket energi. Vi är ju medvetna om tabelläget som varit tidigare och alla vill framåt och uppåt i tabellen i år. Vi ska göra allt vi kan för att bidra till att laget ska få bästa möjliga förutsättningar inför säsongen som kommer. 

 

Jean Balawo: ”Vi får in två kompetenta ledare”

För sportchef Jean Balawo innebär rekryteringen utökade resurser för fysträningen och han får in två välmeriterade namn som kan stärka upp laget ytterligare inför den kommande säsongen.
– Väldigt glädjande att Dan och Fernando kommer in och jobbar med laget. Det är två kompetenta ledare som vi får in. Dan är ju naprapat och har varit i Djurgårdens pojkakademi tidigare och jobbar för naprapat-landslaget. Roligt att han kan fortsätta i föreningen, han har redan hunnit göra ett avtryck med sin kompetens och fått en fint välkomnande av spelargruppen.
– Även Fernando har en bakgrund inom Djurgårdens pojkakademi och har sedan arbetat i olika klubbar som fystränare med Täby FK:s herrlag som senaste klubbadress. Där har han gjort ett fantastiskt jobb och uppnått väldigt fina resultat. Han har spetsegenskaper för att öka explosiviteten hos spelarna genom att göra dem både starkare och snabbare, summerar Jean.

Ser man till ledarsidan i övrigt blir det en temporärt uppskjuten pension för legendariske materialaren Benke Högström som kör på en bit in i 2023, enligt Jean.
– Vi lånar in ”Benke” under januari eftersom vi inte hunnit få ett nytt namn på plats under den närmsta tiden. 

Senaste nyheter

Relaterat