Företag

Pojkakademin rustar inför 2024

  • Ungdom
  • Akademi
  • 8 dec 2023

En ny säsong väntar runt hörnet och pojkakademichef Joel Riddez går igenom förutsättningarna för verksamheten inför det kommande året.

Det nya året närmar sig och Djurgårdens pojkakademi kan summera en starkt säsong med fina framgångar, där bland annat DIF PA19 blev Ligacupmästare och DIF PA17 tog SM-silver. Utöver det blev det ett stort antal landslagsuttagningar för DIF-spelare i åldrarna 15-19 år.

Nu gäller det att bygga vidare och växla upp. Organisationen är på plats inför 2024 och pojkakademichef Joel Riddez går här igenom struktur och personal med fokus på det äldsta blocket för spelarna i DIF PA 16-19.
– Det blir några förändringar på ledarsidan där Johan Palm - som varit med oss väldigt länge i det här blocket som främst PA19-tränare - nu går över till Sollentuna för att träna deras herrlag. Det är ju väldigt roligt att vi även kan exportera tränare till elitmiljön och det har lett fram till att vi sett över hur vi ska strukturera blocket 16-19, förklarar Joel som har en grundstomme intakt.
– Vi har valt att behålla en kontinuitet med de som varit huvudtränare i år där Hannes Grönblad fortsätter med PA16, Martin Andersson tar hand om PA17 (som han tränade under hösten i år) och Ernesto Sivodedov fortsätter att träna PA19, precis som han gjorde i höstas.

Till detta tillkommer ny kompetens som plockats in.
– Vi har tittat mycket på hur vi ska bygga teamet runt omkring där vi tagit in Felipe Ghiglione - en väldigt duktig individuell tränare med spets inom fysträning - som ska stötta Hannes i PA16. Sedan ansluter även Eldin Kozica till PA17, en före detta DIF-spelare som gjorde hela akademiresan hos oss en gång i tiden och därefter haft en elitkarriär. Närmast har han tränat Nackas A-lag i division 2.
– Utöver det kommer Agon Mehmeti - som även han har haft en lång och framgångsrik elitkarriär och som jobbat med våra yngre spelare i år - att hjälpa till i PA19 med de spelare som är tilltänkta att ta sig upp i A-laget. En roll som blir en brygga upp via U21, samtidigt som han kommer att stötta de yngsta nytillkomna spelarna i A-laget lite extra.

Utöver det krävs även ett antal specialister där det blir kontinuitet från förra säsongen.
– Vi har kvar våra två sjukgymnaster Edward Fonsell och Niclas Dymling samt vår huvudfystränare Aleksandar Cvetanovic plus målvaktstränare Fredrik Björnsby. Så målbilden när vi drar igång säsongen är att kunna pinpointa varje spelare unikt och individuellt. Alla spelare i t.ex PA17 ska kunna känna att de har en tränare som kan göra lite mer för just den individen. Det kan vara Eldin Kozica som har 4-5 spelare eller Martin Andersson som har 5-6 andra spelare, alternativt Niclas Dymling som hjälper ett antal spelare med den mentala biten. 
– Även Kuje Latifi som var i PA15 den här säsongen kommer att finnas med som en resurs som kan stötta. Målet är att nå alla individer så att de får en extra push via hela teamets spetsegenskaper. Jag tror mycket på det här upplägget och det känns som att vi har en bra dynamik med olika typer av kompetens på ledarsidan, summerar Joel.

 

Nya spelare i Pojkakademins äldsta lag

Även på spelarsidan händer det givetvis saker i de respektive lagen där nya, spännande talanger tar klivet in för spel i den blårandiga tröjan, enligt Joel.
– Vi har ju ett team som jobbar med den biten där Rihad Rahman är rekryteringsansvarig. Utöver det har vi en scoutgrupp med massa erfarenhet som är ute och ser mycket matcher. De har gjort ett jättefint jobb tillsammans med Rihad och sedan har jag och Peter Kisfaludy varit med och dragit från vårt håll och träffat rådgivare, agenter och spelare. Tillsammans blir vi ett bra team med olika styrkor och egenskaper och jag tycker att vi har fått in väldigt fina fotbollsspelare till Djurgården i alla åldrar.

Här nedan listar Joel Riddez de nytillkomna namnen i trupperna DIF PA16-19:

DIF PA16

– Här har vi för tillfället fått in två spelare. Hannes Förlin född 08 som kommer in från Enköping, han har ett jättefint längre tillslag och en god spelförståelse. Sedan har vi Alexander Lindgren som är född 2009 och ansluter från Hammarby. Han gör mycket poäng i form av mål och assist och är vass framåt överlag.

DIF PA17

– Här har vi fått in Mille Selander född 08. En väldigt eftertraktad spelare från Sollentuna som valde Djurgården i konkurrens med många andra föreningar, vilket självklart är roligt och bra kvitto för oss. Han är otroligt spetsig när det gäller att bryta in från sin vänsterkant och i övrigt snabb och genombrottsstark. En annan spännande och flitigt jagad 08 som vi fått in är Vincent Larsson från BP. Han är en central mittfältare med väldigt fin blick för spelet och tekniskt skicklig. Han kommer kanske att behöva växa till sig lite, men har en otroligt fin potential. Både Vincent och Mille har skrivit akademiavtal med oss.
– Utöver det har vi fått in ytterligare fyra spelare i PA17. Joshua Mambu född 07, en väldigt snabb ytterback från Stockholms Södra med god löpkapacitet och stark i genombrotten. Angel Rubino - även han född 07 - är en mittback med bra fysik och styrka som offrar sig hundraprocentigt på planen och har en bra blick för spelet. Sedan har vi Adam Chrifi, en mittback från Sollentuna med fin teknik som gjort det bra i Stadslaget och är född 2008. Han startar eventuellt i PA16 men kommer att träna mycket med PA17. Slutligen har vi Bernard Eide som är målvakt och kommer från BP. Han är jättefin i luftspelet och reaktionssnabb samt bra med fötterna. Han är född 2008 och har redan varit på landslagsläger i Norge.

 

DIF PA19

– VI brukar inte plocka in så många till PA19 eftersom vi ofta tycker att vi har tillräckligt med egna spelare. Men vi har tagit in två nya namn i år. Salim Makanda är en 06:a från Nacka FC som springer outtröttligt. En extremt bra bollvinnare som är funktionell med bollen. Sedan kommer även Younes Hubert Quintanilla in från Degerfors, som också spelade för Nacka FC innan han åkte dit. Younes gjorde 18 mål på 12 matcher i P17 Allsvenskan och värvades därefter till Degerfors. En snabb, hal anfallare som är bra på att positionera sig för avslut.
– Sedan försvinner ju en del spelare där 04:orna tackar för sig eftersom de har blivit för gamla. De som inte får ett senioravtal i Djurgården ska flyga vidare och där är det också extremt viktigt att vi hittar rätt miljö. Är de fostrade hos oss ska vi se till att de ska kunna bli elitspelare, det jobbar vi väldigt hårt på. Vi hade ett lyckat exempel förra året där Jonathan Karlsson, som är född 03, tog klivet till FC Stockholm i division 1. Han har gjort en jättefin säsong och redan nu finns intresse från allsvenska klubbar. Så det är oerhört viktigt att vi försöker se till att så många som möjligt kan gå vidare till en elitkarriär.

Senaste nyheter

Relaterat