Företag

Stabil seger mot IFK Norrköping

  • Herrar
  • U21
  • Herrar
  • A-lag
  • 17 apr 2023

Djurgården bjöd på fin fotboll, hårt arbete och seger med 4-1 på Kaknäs där Wilmer Odefalk (2), Philip Rolke och Lucas Bergvall stod för målen i U21-allsvenskans första hemmamatch.

Laget

Det var en A-lagspräglad elva som mönstrades i U21-mötet mot Peking där Djurgården ställde upp enligt följande:

Tommi Vaiho
Theo Bergvall, Besard Sabovic, Philip Rolke, Pierre Neurath Bengtsson
Lucas Bergvall (k), Isak Alemayehu, Wilmer Odefalk
Haris Radetinac, Jacob Bergström, Victor Edvardsen

Bänk: Sixten Bringzén, Jack Tagesson, Jacob Bäckström, Oskar Löfström, Gideon Granström, Oscar Sjöstrand.

 

Första halvlek 

Det fanns goda skäl att hoppas på en sevärd match då två starka lag drabbade samman på ett vårsoligt Kaknäs. För Djurgårdens del fanns det taggade spelare från A-truppen som ville göra avtryck i den tuffa konkurrensen om startplatser inför söndagens hemmamöte mot IFK Göteborg. Detsamma gällde i Peking med ett flertal A-lagsspelare från start - bland annat med Kaknäs-återvändande DIF-favoriten Niklas Gunnarsson som lagkapten.

Det var intensivt från start där gästerna fick ett fint läge redan i första minuten men Tommi Vaiho stod för en vass räddning på avslutet från nära håll. DIF replikerade med ett fint inspel från Lucas Bergvall som var nära att stötas i mål och strax efter hade Lucas själv ett bra läge efter en framspelning från Haris Radetinac, men avslutet blockerades av Peking-defensiven.

Djurgården forsatte att hålla i taktpinnen och med kvarten spelad satte Victor Edvardsen IFK-keepern Wille Jakobsson i arbete med ett par tunga skott. Kort därpå skulle dock Jakobsson tvingas kapitulera när Philip Rolke högg skickligt på en högerhörna och skallade in ledningsmålet för DIF.

Ett välförtjänt ledningsmål sett till matchbilden och Jacob Bergström jobbade hela tiden hårt centralt i offensiven och var nära en fullträff efter att ha vunnit en duell i djupled. Tvåan skulle emellertod komma kort därpå när Pierre Bengtsson och Victor Edvardsen kombinerade fint på vänsterkanten och Edvardsen trädde sedan in bollen elegant i boxen till framrusande Lucas Bergvall som vände upp sköt. Skottet styrde via ett Peking-ben in i mål och därmed var det 2-0 och ett ännu hårdare DIF-grepp om matchen.

Blåränderna fortsatte att spela fin och rörlig fotboll samtidigt som det var välstädat bakåt. Lite grus i maskineriet blev det dock för Theo Bergvall som tvingades till ett byte efter en känning i vaden. Jacob Bäckström ersatte och DIF skapade nya chanser där Besard Sabovic hotade med ett skott strax utanför efter en cutback från aktive Lucas Bergvall i 38:e minuten.

Ett tredje mål kändes inte långt borta och Jacob Bergström var nära med en djupledsrusch strax efter, men Wille Jakobsson kom ut och avstyrde. Istället kom en reducering i sista minuten av halvleken från Isak Ellebring som fick på en tung högerslägga som var otagbar för Tommi Vaiho.

Det var det sista som hände i en välspelad och underhållande halvlek från DIF där det var lite extra glädjande att se det unga mittfältet med Isak Alemayehu, Lucas Bergvall och Wilmer Odefalk koppla grepp på mitten genom starkt duellerande och fint passningsspel. 


 

Andra halvlek 

Det blev ett byte inför andra halvlek då Jack Tagesson ersatte Philip Rolke i mittförsvaret. Djurgården fortsatte att ösa på framåt och ett läge att utöka kom direkt när Isak Alemayehu vann boll högt och hittade Jacob Bergström, Wille Jakobsson var dessvärre återigen snabbt ute och avstyrde.

IFK Norrköping hade också spets framåt och hotade med ett par vassa omställningslägen som DIF-försvaret redde upp med viss möda. Nya chanser framåt kom också och Jacob Bäckström var nära att skriva in sig i målprotokollet med ett flackt skott strax utanför stolpen efter fint förarbete av Haris Radetinac.

Trean skulle emellertid komma i 51:a minuten och det var Wilmer Odefalk som visade klass när han tog emot ett instick i boxen, gjorde en smart kroppsfint och dunkade in bollen med vänstern till 3-1.

Ett vackert mål och Djurgården gick för mer och skapade mycket via kanterna. Ett byte följde sedan i 55:e minuten när Oscar Sjöstrand ersatte Haris Radetinac och fyran låg på lut. Nyinkomne Oscar testade avslut direkt, precis som Lucas Bergvall och Victor Edvardsen strax efter, men samtliga skott blockades av ett uppoffrande Peking-försvar.

Men Wilmer Odefalks stenhårda raket med högern i bortre gaveln i 59:e minuten gick inte att stoppa. 4-1 således och förarbetet var elegant där Lucas Bergvalls smarta boll hittade Pierre Neurath Bengtsson på vänsterkanten som i sin tur serverade Odefalk.

Så gott som game over med knappa timmen spelad och Oskar Löfström klev på i 67:e minuten när han ersatte Victor Edvardsen som fick välförtjänt vila efter hårt slit på sin vänsterkant. Djurgården hade fortsatt god kontroll på matchen och rullade boll med hög passningsprocent.

Näste man att göra entré var Gideon Granström som klev in i den 73:e minuten samtidigt som Lucas Bergvall tackade för sig. Spelet jämnade ut sig mer under sista kvarten, men det var fortsatt intensiva dueller och Tommi Vaiho visade stabilitet med en fin räddning på ett avslut från Moutaz Neffati. 

Den sista kvarten blev hyfsat odramatisk, även om Vaiho hann med en sista räddning på övertid innan slutsignalen gick från domare Lukas Wallin. Totalt sett en välspelad match av Djurgården med bra inställning och hårt jobb från samtliga på planen. Kul att se och ett tydligt tecken på att konkurrensen är skarp i truppen inför söndagens kommande hemmamatch mot IFK Göteborg.

Näsa match I U21-allsvenskan blir ett returmöte borta mot IFK Norrköping tisdag den 9 maj.

17 april, måndag 14:00Kaknäs IP

DjurgårdenIFK Norrköping
4-1 (2-1)

  • MålskyttarPhilip Rolke 17'Lucas Bergvall 26'Isak Ellbring 45'Wilmer Odefalk 51'Wilmer Odefalk 59'
  • Domare Lukas Wallin
  • Publik (Kaknäs IP)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat