Företag

Välkommen Miro Tenho!

  • Herrar
  • A-lag
  • 21 dec 2023

Den finske landslagsförsvararen ansluter till Djurgården från HJK Helsingfors under de kommande tre åren.

Djurgården rustar vidare inför 2024 och sportchef Bosse Andersson levererar en tidig defensiv julklapp i form av den 28-årige landslagsmeriterade mittbacken Miro Tenho. Närmast kommer han från HJK Helsingfors där han burit kaptensbindeln sedan 2022 och varit ett viktigt nav i defensiven med 131 tävlingsmatcher, inklusive nio mål och åtta assist, på sitt cv. 

Nu år det dock dags att byta den blåvita tröjan till en blårandig med ett nykritat kontrakt under de kommande tre säsongerna.
– Jag är väldigt glad och entusiastisk över att skriva på. Jag har verkligen sett fram emot att få spela för en så pass stor förening som Djurgården, berättar Miro som intygar att han har god koll på sin nya hemvist.
– Jag har följt Djurgården rätt mycket i och med att Rasmus (Schüller) spelar här, vi har ju spelat mycket ihop i HJK under 2020 och även i landslaget. Så jag såg till exempel många av Djurgårdens matcher i Conference League förra året innan jag kom hit.

Det har även blivit en del samtal med Rasmus Schüller innan kontraktet skrevs på.
– Vi har pratat en del i telefon och Rasmus har hjälpt mig i mitt val. Jag är tacksam för hans råd som bidrog till att jag fattade rätt beslut, förklarar Miro som även ser ytterligare goda anledningar till att spela för DIF.
– Ett uppenbart skäl till valet är att Djurgården är ett av de stora lagen i Sverige som alltid är med och slåss om guldet. Jag kommer från HJK Helsingfors, som är det största laget i Finland, och är van vid att vinna. Så jag hoppas kunna fortsätta på det spåret här. DIF är ganska likt HJK, men allt är i en större skala. Dessutom har Djurgården en fantastisk publik som är något alldeles extra, så jag ser verkligen fram emot att spela inför dem.

En god kommunikation med tränarduon Kim & Tolle har också varit en viktig faktor.
– Jag har haft telefonkontakt med båda och träffade Thomas Lagerlöf personligen i tisdags. Det har varit givande samtal om hur de ser på mig som spelare och vilken roll jag kommer att få i laget.

En roll där Miro kliver in i försvaret med mängder av rutin. Ser man till hans egenskaper kan han också bidra offensivt, vilket varit tydligt i HJK där Miro stått för en hel del mål.
– Jag skulle säga att jag är en ganska mångsidig försvarare. Mitt huvudsakliga jobb är ju att försvara vårt mål och det är en av mina bästa egenskaper. I övrigt är jag bra på att läsa spelet och gillar även att hota framåt på offensiva fasta situationer. Utöver det är jag bekväm med bollen och i Helsingfors har jag ofta varit inblandad i uppspelsfasen med min passningsfot.

Ledaregenskaper finns det också gott om hos Miro som burit bindeln i Helsingfors.
– Jag har ju varit kapten i HJK under två säsonger och jag vet att jag förväntas bidra med ledaregenskaper här i Djurgården. Jag är redo för den rollen och även om jag kanske inte är den mest pratsamma i omklädningsrummet så driver jag på laget genom mitt spel och min inställning ute på planen. Ett ledarskap som handlar om att alltid föregå med gott exempel och det vill jag visa här i Djurgården, poängterar Miro som enbart sporras av den skarpa konkurrensen i laget.
– Det kommer att bli en tuff kamp om platserna i backlinjen och det är precis som det ska vara. Laget tjänar alltid på att alla ständigt tävlar om att ta en plats i elvan och jag ser fram emot en tuff konkurrens på träningarna, det är en naturlig del av fotbollen.

Närmast väntar en kort vända tillbaka till Finland innan Miro därefter återvänder till Stockholm, redo för att göra första träningen med laget den 9 januari. En ny säsong väntar och Miro tar sig an sin tid i DIF med höga förväntningar.
– Kontraktet är ju långt och under den tiden siktar jag på att inledningsvis träffa laget och sedan lära känna supportrarna, njuta av atmosfären på arenan och vinna matcher. Som jag nämnde tidigare så måste målet alltid vara att gå för titlar och det hoppas jag kunna bidra till här i Djurgården. Så det är nya spännande tider som väntar, avrundar Miro.

 

Bosse Andersson om Miro Tenho

I och med Miros ankomst läggs en viktig bit på plats i det blårandiga försvarspusslet inför säsongen 2024 för sportchef Bosse Andersson - som därmed landat ett eftertraktat namn i hård konkurrens med ett flertal andra intressenter.
– Vi är väldigt glada och tacksamma över att Miro valt Djurgården och han har nu skrivit på för de tre kommande åren. En reslig mittback med finska landslagsmeriter som varit lagkapten i HJK Helsingfors i två år och spelat många internationella matcher med dem. Miro har fina ledaregenskaper vilket märks på planen där han är fysiskt stark och tuff och hård att möta. Han är även en spelskicklig försvarare som är bra med bollen och vill vara delaktig i speluppbyggnaden. Dessutom är Miro farlig i motståndarnas straffområde samtidigt som han skapar trygghet i vårt eget straffområde. Ett fint tillskott för oss och det ska bli spännande att följa hans framfart i Djurgården, sammanfattar Bosse.

 

Fakta Miro Tenho

Position: Mittback
Född: 2 april 1995
Längd: 1,88 m
Tröjnummer: 5
Tidigare klubbar: HJK Helsingfors, Inter Åbo, TPS, Åbo IFK
Landskamper: Finland (3), Finland U19-U17 (11)

 

Senaste nyheter

Relaterat