Företag

Välkommen Oskar Fallenius!

  • Herrar
  • A-lag
  • 27 feb 2023

Den 21-årige anfallaren ansluter till Djurgården från Bröndby.

Djurgården rustar vidare i de offensiva leden med den 21-årige anfallaren Oskar Fallenius. En spännande ytterforward som varit ett eftertraktat villebråd på transfermarknaden. Men valet föll på Djurgården för Oskar som nu gör sig redo att dra på sig den blårandiga tröjan de kommande fyra åren.
– Det känns sjukt kul att få skriva på för Djurgården, nästan lite surrealistiskt faktiskt. Otroligt roligt att få spela för en så stor förening och kul att få komma tillbaka till Stockholm och Sverige igen, säger Oskar som inte behövde särskilt mycket betänketid när förfrågan dök upp.
– Så fort jag visste att intresset var konkret blev jag väldigt ivrig. Så det krävdes inte särskilt mycket funderande.

Även om merparten av Oskars fotbollsliv har tillbringats i BP har han faktiskt burit den blårandiga tröjan tidigare.
– Jag var nio år gammal när jag bytte till Djurgården första gången och jag körde ute på Hjorthagen med Martin Broman som tränare. Sedan var jag i DIF i ungefär tre år innan jag bytte till BP. I samband med att jag började i Djurgården så bytte jag även till Engelbrektsskolan (där DIF Ungdom har sina populära fotbollsprofil-klasser) och gick där från fjärde klass hela vägen upp till nian. 

Även om han har koll på DIF sedan tidigare blir det idel nya bekantskaper för Oskar i laget. Detta trots en stark representation från BP bland nyförvärven, som till exempel bröderna Bergvall och Wilmer Odefalk.
– Vi har gått om varandra lite så jag hann lämna innan de fick chansen uppe i A-laget. Men jag har ju haft koll på dem under deras tid i BP och inte minst nu sedan de kommit till Djurgården. I övrigt känner jag inte någon i laget, men det lär nog inte att vara några problem att komma in snabbt i gänget.

Närmast kommer Oskar från dryga två år utomlands i danska Bröndby och norska IK Start.
– Det har varit en extremt lärorik period. Jag har varit i Bröndby i 2,5 år och under en period var jag utlånad till Start. Så det har varit en mix med en otroligt hög, bra belastning och träning av hög kvalitet i Bröndby. Sedan gick jag till Start och det var en resa för att kicka igång matcherna och få igång målsprutet. Sammantaget var det två väldigt lärorika år som fotbollsspelare. 

En period där Oskar har utvecklats mycket som spelare och trimmat sina spetsegenskaper som han listar enligt följande:
– Löpvillig, väldigt bekväm i halvrummen också, kunna fördela bollar och söka sig mot mål och att komma rättvänd mot backlinjen. Det skulle jag säga är mina styrkor, förklarar Oskar vars egenskaper lär komma väl till pass i Djurgårdens spelsystem.
– Det är ju ett ganska fint 4-3-3-system. Så när det gäller både positioner och lägen att kunna hamna i sina bästa situationer är det nog det minsta problemet. 

Ett spetsigt truppbygge innebär emellertid tuff konkurrens om platserna, men Oskar sporras av utmaningen. 
– Konkurrensnivån är väldigt hög och det finns extremt duktiga spelare på de positioner som jag konkurrerar om. Spelare som Asoro, Wikheim med flera som är väldigt duktiga, så det ställer höga krav på mig som fotbollsspelare. Jag måste jobba extremt hårt och visa att jag ska spela. Men jag ser också på min tid här i Djurgården långsiktigt, så jag kommer absolut ta mig tid att utvecklas med hårt jobb från dag ett.

Vid sidan av planen växlas sedan tempot ner något med välkomna sociala möjligheter i och med återkomsten till huvudstaden.
– Nu när jag är tillbaka i Stockholm kommer jag att umgås en del med kompisar som jag inte träffat på länge. I övrigt är jag extremt glad i att spela golf, rent generellt sett gillar jag att röra på mig och träffa kompisar på fritiden.

På Oskars cv finns också ett antal U-landskamper och han hoppas på fortsatta möjligheter att dra på sig den blågula tröjan framöver.
– Det betyder jättemycket att få representera Sverige. Så om ett hårt arbete här i Djurgården med framgång skulle innebära landslagsspel någon gång skulle det göra mig extremt stolt och glad.

Förhoppningsvis kommer de ovan nämnda framgångarna att infrias kombinerat med en stark utveckling i Djurgården.
– Jag ser det som extremt utvecklande att som fotbollsspelare komma till en fantastisk miljö där det finns hög kvalitet och goda förutsättningar. Så jag har höga förväntningar både på mig själv och på framgångar med Djurgården under de kommande fyra åren, avslutar Oskar. 

 

Bosse Andersson om Oskar Fallenius

Med ett späckat spelschema och ett antal spelare i laget som är eftertraktade på den internationella marknaden gäller det att följa den klassiska DIF-devisen att ligga steget före. Följaktligen förstärker sportchef Bosse Andersson offensiven ytterligare när Oskar nu ansluter till truppen med många spännande egenskaper.
– Oskar är en offensiv spelare som jobbar hårt, med stor löpvillighet och fina offensiva kvaliteter. Han lämnade BP som junior och gick till Bröndby där han hade tuff konkurrens och fick begränsat med speltid. Under 2022 var han utlånad till IK Start i Norge där han utmärkte sig med mycket poäng och var en viktig spelare för laget. Dessvärre åkte han på en långdragen skada som stoppade flowet och efter det återvände han till Bröndby för att ingå i omstarten. Där har han haft sin försäsong i januari-februari, varit med i uppstarten och spelat 3-4 träningsmatcher, berättar Bosse som hade god koll på Oskars situation i Bröndby. 
– För Oskar var det viktigt med speltid och han hade ett visst intresse på sig. Vi hade ju koll på Oskar sedan han spelade i BP och nu får vi in en offensiv spelare på både kort och lång sikt, med tanke på de eventuella utmaningar som vi kan stå inför i sommar. Oskar är glad över att komma tillbaka till Stockholm och han är förberedd på tuff konkurrens. Samtidigt känner han att han har utvecklats enormt mycket och gått från junior till senior och Oskar kommer redan nu att kunna vara med och konkurrera.

 

Fakta Oskar Fallenius

Position: Anfallare
Född: 1 november 2001
Längd: 1,81
Tröjnummer: 15
Tidigare klubbar: Bröndby, IK Start, BP
Landskamper: Sverige U20 (3), U19 (2), U18 (2)

Senaste nyheter

Relaterat