Företag

Välkommen till Djurgården, Albin Ekdal!

  • Herrar
  • A-lag
  • 30 dec 2023

Vi säger varmt välkommen till Albin Ekdal, som efter 16 år utomlands nu vänder hem till Sverige och Djurgården.

Efter 16 år som utlandsproffs har det blivit dags för Albin Ekdal att flytta hem till Stockholm. Han har varit tydlig med att hans önskan är att spela i blårandigt en dag, och nu blir det alltså verklighet. Den 34-årige mångåriga landslagsmittfältaren har skrivit på ett tvåårskontrakt.

Med den höga nivå Albin hållit under lång tid, samt den erfarenhet han samlat på sig under sin karriär, är det förstås en fin förstärkning på mittfältet som nu ansluter inför säsongen 2024.
– Det känns otroligt spännande. Det är en dröm som går i uppfyllelse och det har varit flera år nu som jag har velat spela i Djurgården. Det har egentligen varit en pojkdröm sedan jag gick och kollade på Stadion, säger Albin Ekdal.

Och det har funnits en kontakt mellan Djurgården och Albin under en längre tid, något som nu alltså utmynnat i ett kontrakt.
– Jag och Bosse har väl alltid haft en hyfsad kontakt under de senaste åren. Jag har hintat om att jag vill spela i Djurgården och Bosse har förstått att det är allvar. Men senaste 2-3 månaderna har det varit mycket snack oss emellan, absolut.

Vad är det som har fått dig att vända hem istället för att stanna kvar i Italien?
– För att jag vill spela i Djurgården, det är det enkla svaret. Jag vill dra på mig tröjan, jag vill spela inför supportrarna, jag vill vara på Kaknäs. Det är flera olika faktorer men det enkla och raka svaret är att jag vill spela för Djurgårdens IF.

Efter många år utomlands är det en fortsatt hungrig spelare som kommer hem till Djurgården, och när vi frågar om det finns något i eventuella farhågor om en ”trött hemvändare” är det tvärtemot hans ambitioner.
– Absolut inte, då hade jag hellre slutat. Jag vill komma hem och bidra. Främst på planen i matcher men även på träning, ute på Kaknäs, i omklädningsrummet, och försöka vara en ledare och bidra med rutin. Men främst vill jag bidra som fotbollsspelare.

Vilka spelaregenskaper ser du att du kan bidra med till Djurgården?
– Jag ser mig själv som en allround-spelare som kanske inte har en extrem spets i någon del men samtidigt inte heller någon större svaghet. Jag ska försöka bidra med mitt spel, min passningsskicklighet, med hårt jobb, vinna tillbaka bollar, dueller, hela den biten på mittfältet. Det är klart att min erfarenhet bör hjälpa mig där med 16 år av spel i stora ligor.

Du har en hård spelstil och har fått ett kanske oförtjänt rykte om att vara skadebenägen, hur ser du på det?
– Haha, ja, det är klart jag har haft småskador under karriären men aldrig några längre eller allvarliga skador. Det har ju definitivt att göra med min spelstil att det är mycket dueller och att fötterna åker på stryk ibland när man ska bryta en boll eller två. Men jag har tränat smärtfritt sedan i somras och kommer att lägga ner mycket kraft och energi på att vara hel.

Har det ryktet irriterat dig?
– Nej, de som uppmärksammar det kollar inte på mig varje vecka i ligaspelet. Olyckligt nog har det ofta hänt i samband med landslagsspel och det kanske är det de flesta känner till mig ifrån. Så det är lite okunskap, men några skador har jag haft, det ska jag inte sticka under stol med, men absolut inte så allvarligt som några vill ge sken av.

Nu ser Albin fram emot att träffa spelarna och vara med från start när laget återsamlas efter ledighet den 9 januari.
– Det är alltid lite spänt och nervöst när man kommer in i en ny grupp där alla känner alla men samtidigt får jag äntligen prata svenska i ett omklädningsrum vilket jag har sett fram emot. Men Danielson och Mange har jag känt länge och dessutom spelat med. Jag ser fram emot att lära känna hela gruppen.

Se och hör mer av Albin i videointervjun.

Bosse Andersson om Albin Ekdal

Temperaturen höjs ytterligare inför säsongen 2024 i och med att Albin ansluter till Djurgården. Sportchef Bosse Andersson är av förklarliga skäl tillfreds med att kontraktet nu är i hamn.
– Albin har varit utlandsproffs länge och återvänder till Stockholm efter en lång framgångsrik karriär med bland annat 70 spelade A-landskamper. Han har varit tydlig med att han vill komma till Djurgården en tid. Vi har haft diskussioner tidigare också och nu är det glädjande att det är klart.
– Vi får hit en spelare som är en ledare både på och utanför planen, som kan dela med sig av massor av erfarenhet till gruppen. Han är ambitiös och målmedveten inför de kommande två åren och har mycket kvar att ge, och det ser vi fram emot att se honom göra i Djurgården.

Fakta Albin Ekdal
Position: Mittfältare
Född: 28 juli 1989
Längd: 1,86 m
Tröjnummer: 8
Tidigare klubbar: Spezia, Sampdoria, Hamburg, Cagliari, Bologna, Siena (lån), Juventus, Brommapojkarna
Landslag: 70 A-landskamper för Sverige

 

Senaste nyheter

Relaterat