Företag

Andreas Johansson ansluter till Djurgårdens pojkakademi

  • Ungdom
  • Akademi
  • Ungdom
  • 26 apr 2024

En klassisk guldhjälte är nu åter i blårandig tjänst som blocktränare för åldrarna 10-15.

Med två SM-guld, dubbla cuptitlar, 172 matcher och 50 gjorda mål kan man lugnt påstå att Andreas ”Adde” Johansson har bidragit stort i Djurgården. Men han är inte klar än, nu väntar en ny roll som ledare i Djurgårdens pojkakademi för Andreas som kliver in som en ny resurs för pojkakademins lag i åldrarna 10-15 år.
– Det känns väldigt kul att komma tillbaka till Djurgården. Jag och Joel Riddez (pojkakademichef) har haft en dialog under en tid om att jag ska vara med för att stötta upp och hjälpa till inom akademin. Så på måndag kör jag igång och kommer att jobba med båda de yngre blocken (10-12 samt 13-15) genom att stötta ledarna där och även ha en hel del individuellt fokus på spelarnas utveckling, där jag bidrar med min erfarenhet och kunskap, berättar Andreas som har hunnit skaffa sig en gedigen utbildning och erfarenhet i sin ledarroll.
– Jag har gått tränarutbildningen Elite Pro upp till UEFA A-licens, som är den näst högsta. Därefter har jag varit tränare i IFK Stocksund, men även i IFK Lidingö vid olika tillfällen. Så nu kändes det som att det skulle passa bra att ta steget till DIF och bidra i akademin.

En verksamhet som har tagit tydliga steg framåt, enligt Andreas.
– Det känns som att kvaliteten ökar hela tiden och att det händer intressanta saker inom Djurgårdens akademi rent generellt. Överlag tycker jag att det har hänt mycket på ledarsidan i dagens ungdomsfotboll jämfört med hur det var förr i tiden. Det har blivit proffsigare på många olika sätt, förklarar ”Adde” som vill utveckla både finess och fysik hos spelarna.
– Jag gillar att utbilda spelare så att de blir bolltrygga. Mycket handlar om att ha en funktionell teknik och klara av en-mot-en-spel som blir allt viktigare inom fotbollen. Sedan gäller det att hantera possession-spelet i kombination med att kunna spela en längre typ av fotboll som är mer senioraktig. Det är jätteviktigt att inte bara bli en smålagsspelare, utan att klara den fysiska biten och hantera duellerna om man vill kunna gå hela vägen upp till exempelvis Djurgårdens A-lag. Vilket självfallet kan vara det naturliga målet för många av spelarna som finns i akademin.
– Sedan vurmar jag lite extra för det offensiva spelet och jag känner att jag kan vara med och utveckla den biten på ett bra sätt med tanke på den position jag hade själv som aktiv. 

Att fotbollen har en stor del i Andreas liv är uppenbart och han är även en regelbunden besökare på DIF-matcherna.
– Jag följer ju Allsvenskan och primärt Djurgården. I övrigt gillar jag att se fotboll generellt och det blir även mycket av de stora ligorna och främst då Premier League och Champions League. Sedan har jag alltid gillat ungdomsfotbollen som har en annan typ av charm. Där finns det så fruktansvärt mycket som man kan påverka och bidra med.
– Man har ju själv hållit på i de tidiga tonåren och då fick man mer lära sig mycket på egen hand. Men jag hade det också väl förspänt med otroligt duktiga ledare, fast då handlade det ofta om någon kunnig pappa som instruerade. Så där har det hänt väldigt mycket inom svensk fotboll med fler välutbildade ledare som finns över hela landet. En bra utveckling och målet är ju att kunna ha både bredd och spets där alla spelare ska bli så bra som möjligt och att man i slutändan också mejslar fram duktiga spelare som kan gå hela vägen upp till elitfotbollen, sammanfattar Andreas. 

 

Gott om blåränder inom akademin

I och med Andreas Johansson ankomst sällar han sig till en väl tilltagen skara av tidigare DIF-spelare som återvänt till föreningen för att kliva in i ledarroller. 

Förutom Andreas finns redan Martin Andersson, Mattias Östberg, Eldin Kozica och Chamoun Georges på plats, alla under ledning av pojkakademichef  Joel Riddez som själv spelat 58 A-lagsmatcher för Djurgården.
– Det känns jättekul att få tillbaka Andreas i Djurgårdsfamiljen. Han har med sig gott om erfarenheter som tränare plus en gedigen spelarkarriär som kommer att hjälpa våra yngre spelare på ett bra sätt. Det är ju dessutom ett plus att få in en person med stort Djurgårdshjärta som kan föreningen väl och vill ge tillbaka. Sedan är det självfallet så att oavsett spelarbakgrund måste man vara en kompetent ledare och bra människa  i den här rollen, och där känner jag mig väldigt trygg med Andreas som jag har känt i många år, sammanfattar Joel.

 

Djurgårdens pojkakademi söker tränarlärlingar

Nu finns möjligheten att bli en del av Djurgårdens pojkakademi! Vi söker för närvarande unga, aspirerande lärlingar, både killar och tjejer, som vill lära sig tränaryrket i en härlig utvecklingsmiljö i världens finaste förening.  

Låter det intressant? Vill du veta mer? Kontakta pojkakademichef Joel Riddez, [email protected].

Senaste nyheter

Relaterat