Djurgården vände och vann mot Vittsjö

• 13 maj 2024

DIF tog tredje raka hemmasegern när ett fysiskt Vittsjö besegrades med 2-1 på Stadion efter mål av Shinomi Koyama och Alexsandra Lobanova.

Följande startelva klev ut för match mot Vittsjö:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Ina Vårhus, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, Ana Teles
Maria Brochmann

Katelin Talbert, StinaLisa Johansson, Flavine Mawete, Sara Lilja Vidlund, Zara Jönsson, Louise Hvarfner och Olivia Ländin Sjöblom var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Sommarsolen sken behagligt över Stockholm Stadions klassiska träbänkar där DIF-supportrarna fanns på plats för att se Djurgården ta sig an Vittsjö under måndagkvällen. Ett lag som låg strax före i tabellen efter två raka segrar på sistone, men som blandat och gett dessförinnan och bland annat förlorat med 4-0 mot BP.

Historiskt sett fanns det dessutom en mindre negativ svit att bräcka sedan 2021 mot skåningarna och laddningen var därmed maximerad för blåränderna inför den kommande avsparken i solgasset.

Startelvan innehöll ett par förändringar där både Ina Vårhus och Maria Brochmann fanns med från start och på motståndarsidan fanns välbekanta ansikten i form av Sheila van den Bulk, Hanna Ekengren och Linda Sällström som spelade blårandigt 2008-2009.

Vittsjö tryckte gasen i botten från start och hotade direkt med ett högerinlägg som vållade vissa problem för Elvira Björklund. Djurgården var inte lika snabba ut ur startblocken, men tog gradvis hand om bollinnehavet.
I femte minuten kom sedan en fin aktion från Tove Almqvist som bröt sig igenom på högerkanten och slog en cutback till Nellie Lilja i boxen, avslutet gick tyvärr metern utanför.

Vittsjö var fortsatt giftiga och ett nytt farligt inspel kom från Tanya Boychuk som rann igenom DIF-boxen precis framför fötterna på en Vittsjö-forward. Chanserna föll växelvis och Ebba Hed var nära att skruva in en lurig hörna med vänstern, fast Elin Vaughan i gästernas mål parerade vaket.

Båda lagen ville framåt och Elvira Björklund stod för ett antal viktiga utrustningar när Vittsjö högg i djupled. För Djurgårdens del visade Tove Almqvist sin spets en-mot-en. Hon snurrade upp sin försvarare och serverade ånyo Nellie Lilja som sköt, den här gången var dessvärre ett motståndarben i vägen.

Den frejdiga offensiven fortsatte från båda lagen och Vittsjö radade upp hörnor under några minuter, men det var mållöst med halva halvleken spelad.
Matchen gick sedan över i en mer tillknäppt kamp där det smällde ordentligt i duellerna. Bollinnehavet var ändå övervägande blårandigt och ett alltmer framåtlutat DIF tryckte på för att hitta vägar framåt

En fin möjlighet kom på en frispark från Sessy Åsland men Elin Vaughan räddade skickligt. På den efterföljande hörnan var även Maria Brochmann nära ledningsmålet, nicken smet dock decimetern ovanför ribban.

Bakåt hade det varit hyfsat lugnt under en längre period tack vare uppoffrande arbete i den blårandiga defensiven. Men i 42:a minuten fick plötsligt orosmomentet Tanya Boychuck utrymme i djupled, ryckte sig fram och satte bollen i mål.

Riktigt tungt i en halvlek där DIF så långt hade skapat de mesta och hetaste chanserna - Shinomi Koyama fick ytterligare ett fint skottläge i slutminuten - och därmed var det bara att bita ihop och mobilisera inför den andra halvleken.

Andra halvek

Det var en oförändrad elva som klev ut för att vända matchen och Matilda Plan åkte omgående på ett gult kort efter en tuff tackling. Matchens första varning, lite förvånande med tanke på det tuffa, fysiska spelet så långt i matchen och Ana Teles bjöds sedan på en liknande behandling i en duell strax efter, dock utan åtgärd.

DIF trampade igång och skapade ett par fina lägen på vänsterkanten. Det blårandiga trycket fortsatte mot ett lågt stående Vittsjö som rensade undan flitigt och klockan tickade upp mot timmen spelad.

I 63:e kom sedan ett anfall från gästerna där Hanna Ekengrens inlägg landade ovanpå målburen. Vittsjö kom in i en bättre period nu under några minuter med halvchanser och nästan-lägen och DIF hade svårt att återta greppet.

Men i 66:e minuten kom en gratischans från ingenstans. Ett misslyckat hemspel gav Shinomi Koyama friläge och japanskan var kylig när hon rullade in bollen i nät.

Jubel på Stadion i solgasset och strax efter skedde ett byte där Lucia Duras kom in medan Ana Teles tackade för sig. DIF hade fått vittring nu och i 70:e minuten rasslade det till igen.

Koyama hittade Ebba Hed med en smart passning på kanten och ett fint inlägg matades in. I boxen dök sedan Alexsandra Lobanova upp och dunkade resolut in bollen i bortre hörnet och vändningen var ett faktum.

Stämningen var rejält laddad nu på Stadion och dryga kvarten återstod. Vittsjö var av förklarliga skäl betydligt mer intresserade av att gå framåt nu och flyttade upp positionerna.

Hanna Ekengren testade skott i 78:e minuten, men det var plockpotatis för Elvira Björklund. Forceringen från de rödblåa rullade vidare men DIF stod emot och det var istället blåränderna som var närmast ett mål när Matilda Plan nickade på ett inlägg, Elin Vaughan motade dock bollen.

I 85:e minuten var det nära på nytt när energiknippet Lobanova sprintade loss på högerkanten och Tove Almqvists styrning i boxen blockerades av gästernas försvar.

Djurgården jobbade stenhårt medan minuterna tickade på och segervittringen kom allt närmare. Tre minuters stopptid kom upp på skylten och Shinomi Koyama var rutinerad och vann mycket tid nere vid hörnflaggan.

Ett sista byte kom i 93:e där Sura Yekka gav hårt jobbande Lobanova välförtjänt vila och strax efter ljöd slutsignalen som förkunnade att tre poäng var bärgade. Segersång inför en euforisk Stadion-publik följde efter tredje raka hemmasegern.

Därmed är DIF tillbaka i vinnarspåret och bryter därmed en längre tids negativ trend mot Vittsjö och kliver förbi dem i tabellen.
Närmast väntar ett bortamöte mot Linköping på söndag med avspark kl. 15.00.

13 maj, måndag 19:00Stockholms Stadion