Förlust på Behrn Arena

• 16 mars 2024

Olivia Ländin Sjöblom gav Djurgården ledningen mot KIF Örebro, men hemmalaget vände och vann med 2-1 i Svenska Cupens andra gruppspelsomgång.

Djurgården mönstrade följande elva på Behrn Arena:

Katelin Talbert
Sura Yekka, Matilda Plan, Beata Kollmats, Ebba Hed
Louise Hvarfner, Nelie Lilja
Tove Almqvist, Sessy Åsland, StinaLisa Johansson
Olivia Ländin Sjöblom

Shinomi Koyama, Maria Brochmann, Ina Vårhus och Alexsandra Lobanova var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Efter ett inledande kryss mot Hammarby i Svenska Cupens gruppspel fanns ett gynnsamt utgångsläge inför den andra gruppspelsmatchen mot KIF Örebro. Ett motståndarlag som i sin tur förlorade med 2-1 mot AIK i första omgången och nu var piskade att vinna för att ha chans att nå gruppseger och avancera till semifinal. Noterbart är att det var fyra ändringar i Örebros elva där hemmalaget bland annat saknade viktiga mittbackskuggen Ashley Barron.

För Djurgårdens del tvingades Alexsandra Lobanova lämna återbud till spel men i övrigt var truppläget intakt jämfört med derbyt senast. Därmed blev det en förändring i startelvan där Sura Yekka klev in från start när matchen kickades igång på ett gråmulet Behrn Arena.

Det var tydligt att det var två lag som ville framåt och spelet böljade fram och tillbaka under de inledande minuterna. Några skarpa lägen dök emellertid inte upp åt något håll och Djurgården hade svårt att omsätta sitt relativt stora bollinnehav till målchanser mot en välorganiserad hemmadefensiv.

För Katelin Talbert var det så långt en stillsam eftermiddag mellan stolparna och mållöst således med kvarten spelad. I den 18:e minuten tvingades dessvärre Beata Kolmats till ett byte, detta med anledning av en kollision tidigare i matchen med en smäll mot huvudet.
Byte genomfördes där Zara Jönsson klev in samtidigt som Nellie Lilja gick ner som mittback. Men det var inte slut på dramatiken där och i 23:e minuten skulle DIF ta ledningen.

En lurigt skruvad hörna studsade ut via ribban och i boxen fanns Olivia Ländin Sjöblom på plats och stötte in 1-0 till Djurgården. Ett mycket viktigt mål som gav initiativet i matchen och vilt jubel bland de tillresta DIF-supportrarna.

Djurgården forsatte att äga mycket boll och med halvtimmen spelad drog Sessy Åsland iväg en kanon från distans där Clara Ekstrand tvingades sträcka ut ordentligt med en fin räddning.

Djurgårdens presspel gav bollvinster med jämna mellanrum och i 32:a minuten erövrade StinaLisa Johansson bollen i bra läge, men hittade tyvärr inte fram till Olivia Ländin Sjöblom som högg i boxen.

DIF gick för mer och vann mycket dueller, där Louise Hvarfner visade vägen med sina järnkaminstakter. Även Matilda Plan öste på frenetiskt och tog sig hela vägen upp i offensiven för att pröva ett avslut.
I 44:e minuten kom sedan en ny fin chans när Ebba Hed måttade ett inlägg från vänster som Sura Yekka tog ett avslut på, träffen blev dock inte optimal och skottet motades av Clara Ekstrand i Örebro-kassen.

Strax efter kom Örebros första avslut i matchen som blev riktigt farligt där Wilma Öhman curlade bollen precis ovanför ribban. En ny hyfsad chans för hemmalaget kom strax efter som styrde till hörna och en tydlig varningsklocka.

Hörnan skulle dessvärre också resultera för KIF Örebro där Molly Johansson tryckte in 1-1 efter en tilltrasslad situation i straffområdet.

Något av en kalldusch efter en halvlek där Djurgården hade ett visst grepp om matchen fram tills kvitteringen. Kort därpå så blåste sedan domare Ulrica Löv av halvleken och därmed var det oavgjort och pausvila som väntade.

Det var inga förändringar i elvan inför de avslutande 45 minuterna och DIF inledde piggt med ett fint anfall där Tove Almqvist la upp för Ebba Hed som gick på skott. Strax efter tryckte StinaLisa Johansson av, men båda avsluten greppades av Clara Ekstrand.

Sessy Åsland drog ett distansskott även hon i 50:e minuten och Djurgården gick för ett nytt ledningsmål. I 52:a uppstod dock en olycklig situation när en boll som styrde via Ebba Hed tolkades som hemåtspel då Katelin Talbert plockade upp den.
Frispark på målområdeslinjen som Molly Johansson drog i ribban och returen blockerades sedan uppoffrande av DIF-försvaret. Onekligen ett avgörande moment i matchen och Djurgården kunde jaga vidare efter tvåan.

Ett gyllene läge kom i 58:e minuten när Zara Jönsson smart hoppade över Ebba Heds boll i djupled och StinaLisa Johansson fick friläge. Dessvärre hakades hon upp i skottläget, men inget som föranledde någon signal från domare Löv.

Matchen intensifierades nu och Örebro svarade med en farlig nick av Aslaug Sigurbjörnsdottir. DIF tryckte på framåt under en period men utan nätkänning och minuterna tickade på.

KIF Örebro hotade med en farlig omställning i 68:e minuten och känslan var att det skulle komma ett mål snart för något av lagen. Tyvärr blev det för hemmalaget i 71:a minuten när Nora Harnes Håheim kunde stöta in ett inspel från höger och nu var det uppförsbacke.

Bara att jaga kvittering således och en dryg kvart fanns att jobba på. StinaLisa Johansson nickade utanför på Ebba Heds inlägg och ett byte kom där Agnes Hedman klev in och ersatte Sura Yekka.

Forceringen drog igång men Örebro-försvaret var kompakt och ett tredje byte följde där Meja Staffansson kom in samtidigt som Louise Hvarfner klev av. Klockan gick snabbt och det började bli bråttom nu.

Djurgården öste på framåt men skapade få heta lägen, även om Zara Jönsson fick en fin chansi djupled i 86:e minuten men trycktes undan i skottögonblicket.
Bollar matades in i boxen, Tove Almqvist sköt och tre tilläggsminuter kom upp på skylten. Någon kvittering blev det dock inte och en tung förlust var därmed ett faktum.

Det innebär att möjligheten till avancemang nu är släckta inför den tredje matchen i gruppen. En hemmamatch som spelas på Grimsta på söndag där AIK väntar och där prestige och ära blir det som ligger i potten.

16 mars, lördag 15:00Behrn Arena