Historisk vinst mot Linköping

• 19 maj 2024

Djurgården tog sin första seger mot LFC sedan 2007 där siffrorna skrevs till 2-0 efter ett drömmål av Sessy Åsland följt av en fullträff från comebackande StinaLisa Johansson.

Följande startelva mönstrades mot Linköping:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Ina Vårhus, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Lucia Duras, Shinomi Koyama, Ana Teles
Tove Almqvist

Maria Brochmann, Katelin Talbert, Flavine Mawete, Sara Lilja Vidlund, Zara Jönsson, Louise Hvarfner och Olivia Ländin Sjöblom var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Efter moralboostande vändning på Stadion - och första segern mot Vittsjö sedan 2021 - klev Djurgården ut på Bilbörsen Arena för att ta sig an ett trendbrott av större format. Senast Linköpings FC besegrades var 2007 vilket gav gott om tändvätska för den i stort sett identiska startelvan, där enda förändringen var att Lucia Duras klev in medan Maria Brochmann inte var redo för truppen denna gång.

Ovan nämnda statistik indikerade dock att uppgiften skulle bli tuff, även om Linköping inlett serien under förväntan med fem poäng så långt. Den sköna sommarvärmen fanns åter på plats när matchen kickade igång och en viss hetta till trots var det bra tempo från start i matchen.

I tredje minuten kom ett läge för LFC:s Cornelia Kapocs men Matilda Plan fanns på plats och blockerade. Ännu farligare blev det strax efter när Wilma Koivisto fick fritt skottfält i boxen, fast bollen smet lyckligtvis halvmetern utanför.
En bra inledning från Linköping som skapade tryck och Djurgården fick fokusera på försvarsarbetet. DIF hade å sin sida svårt att etablera offensiv under första kvarten förutom några försök till omställningar som inte kunde omsättas till målchanser.

Rent generellt var det glest med heta lägen, men Djurgården åt sig alltmer in i matchen med ett visst tryck under en period. Därpå följde några offensiva sekvenser från hemmalaget, men med halvtimmen spelad var målchanserna fortsatt lätträknade.

Mer dramatiskt blev det kring målvaktsläget när Elvira Björklund blev sittande efter en känning och Gina Schüller började värma upp. Elvira kunde dock fullfölja och fick därefter reda upp ett kaos i sitt straffområde där en inläggsfrispark från LFC var oerhört nära att resultera och DIF-keepern fick fingertopparna på bollen precis på mållinjen.

Istället skulle det ringa åt andra hållet och det var ett klassmål som bjöds. Sessy Åsland fick bollen på offensiv planhalva och drog iväg en mäktig kanon från distans som seglade hela vägen in i bortre hörnet.

Ett synnerligen vackert fotbollsmål och ledning för Djurgården med åtta minuter kvar av halvleken. DIF fick energi av målet och skapade ett par hyfsade lägen strax efter, bland annat genom smart löpande av Koyama.

Linköping hotade å sin sida bitvis på slutet men resoluta ingripanden från DIF-defensiven redde upp situationerna. Närmast ett mål kom sedan Shinomi Koyama som gick på ett avslut från distans på tilläggstid som susade strax över ribban.

Med fyra stopptidsminuter avverkade ljöd sedan pipan från domare Isabelle Svensson och Djurgården kunde gå till halvtidsvila efter en ganska chansfattig halvlek.

Det var en oförändrad uppställning inför andra halvlek och DIF inledde energiskt med ett fint anfall som ledde till skottläge för Nellie Lilja, vars avslut stack en bit utanför. Men det var Linköping som skapade det hetaste läget, ånyo via en inläggsfrispark. Delaney Pridham nickade och Elvira Björklund reflexräddade bollen i ribban, varefter returen rensades.

Ruggigt nära en kvittering men även Djurgården skapade framåt och ett högerinlägg flipprade runt i straffområdet där Koyama var mycket nära att trycka in bollen. Fler bra DIF-lägen följde och det var hög fart i matchen nu.

Linköping fortsatte att oroa via sina fasta situationer, men Djurgården höll emot. Med timmen spelad var det sedan dags för en glädjande comeback när StinaLisa Johansson klev in på planen efter ett antal månader på skadelistan, detta samtidigt som Ana Teles tackade för sig.

Minuterna tickade på i behaglig takt och Djurgården stack upp med några fina attacker och det kändes som att mål låg i luften. I 65:e minuten kom det också och det var StinaLisa Johansson som dunkade in bollen efter bara fem minuter på planen. Onekligen en drömcomeback och stort cred ska även ges till Lucia Duras för det fina förarbetet.

Linköping jagade reducering och Djurgården hade marginalerna med sig på nytt när CathinkaTandberg nickade i stopen i ett öppet läge. LFC försökte forcera men skapade inte alltför mycket och hoppet väcktes alltmer om en trepoängare.

Defensiven stärktes sedan upp när Beata Kollmats kom in medan Lucia Duras klev av med kvarten kvar. LFC jagade och i 78:e minuten kom ett farligt skott från Irene Dirdal som vållade en del problem för Elvira Björklund som motade skottet till hörna.

I övrigt var det god kontroll på matchen för Djurgården som städade av minuter effektivt. LFC matade in bollar utan att hota och Sura Yekka kom in i 87:e minuten vilket innebar välförtjänt vila för Alexsandra Lobanova.

Kapocs testade därefter skott som Elvira Björklund räddade och fyra tilläggsminuter annonserades. Hemmalaget hotade dock inte nämnvärt och ett stabilt DIF kunde komfortabelt hålla fortet och vänta in slutsignalen.

Pipan blåstes till slut av Isabelle Svensson och därmed var en historisk seger mot Linköping i hamn - de facto den första sedan 2007. Dessutom tre sköna poäng in på kontot som befäster Djurgårdens position på den övre halvan av tabellen, en riktigt fin start på säsongen.

Närmast väntar en ny bortamatch mot Växjö söndag den 26 maj och efter det blir det derby på Stadion när AIK gästar lördag den 8 juni. Biljett köper du här.

19 maj, söndag 15:00Bilbörsen Arena