Företag

Kommande motståndare i UECL - FC Progrés Niederkorn

  • Herrar
  • A-lag
  • 16 juli 2024

Motstånd från Luxemburg väntar för Djurgården när kvalet i UEFA Conference League inleds. Här hittar du information och historik om laget inför matchen.

Sommartider är alltsomoftast Europatider för DIF och 2024 är inget undantag. Blåränderna går därmed in i kvalomgång 2 av UEFA Conference League och matchserien inleds hemma på Tele2 Arena torsdag 25 juli 19.00 mot FC Progrés Niederkorn.

Ett lag från industristaden Niederkorn i Luxemburg som slutade på fjärdeplats i BGL Ligue förra säsongen, men som vann cupen och därmed kvalificerat sig för spel i UECL, där de går in andra omgången.
I övrigt har det vart glest med titlar för klubben vars storhetstid inträffade i slutet på 70-talet då Progrés Niederkorn vann ligan 1978-79 och 1980-81 samt även blev cupmästare två år i rad 1976-77 och 1977-78. Totalt har det bivit tre ligatriumfer, (ovanstående plus säsongen 1952-53) samt ytterligare två cuptitlar förutom de tre tidigare nämnda; 1932-33, 1944-45.

FC Progrès Niederkorn i Europa

När det gäller Europa-spelet finns det gott om erfarenhet med tolv säsongers deltagande sedan 1977-78. Några anmärkningsvärda prestationer kan noteras; bland annat slog Progrés ut skotska Glasgow Rangers med sammanlagt 2-1 i UEFA Europa League 2017-18 och förra säsongen pressades Midtjylland till avgörande på övertid efter att Niederkorn hämtat in ett tvåmålsunderläge i returen på hemmaplan. Danskarna tog dock hem segern med 3-2 sammanlagt efter att ha satt en boll i förlängningen.

En liten varningsklocka att ta fasta på och trots att Luxemburg är ett litet land med 672 000 invånare, på en yta mindre än Blekinge, är fotbollen stor. Allmänt sedd som nationalsporten i Luxemburg finns över hundra aktiva klubbar och ett seriesystem med fem divisioner. Högsta igen BGL Ligue är dock inte rakt igenom professionell och klubbarna drivs som ideella föreningar. Det låga befolkningsantalet gör också att åskådarsiffrorna är blygsamma på matcherna, där publiksiffran sällan når fyrsiffriga nivåer.

Laget

Ser man till motståndet är det huvudsakligen inhemska spelare samt en hyfsat stor andel fransmän i truppen, kryddat med ett antal afrikanska spelare plus några portugisiska inslag. Ett intressant nyförvärv är franske mittfältaren Jonathan Schmid (bilden ovan) som 34 år fyllda har hunnit med hela 299 matcher i Bundesliga, varav merparten i Freiburg. Högst marknadsvärde på Transfermarket har dock fransk-ivorianske mittbacken Hamadou Karamoko som har en påtaglig fysisk pondus i luftrummet med sina 1,94 meter.

På tränarbänken återfinns en fotbollsprofil i Luxemburg i form av Jeff Strasser. En spelarkarriär med 98 landskamper och 338 tävlingsmatcher, huvudsakligen i Bundesliga, har gett en buffert av erfarenheter som nu kan omsättas i rollen som tränare, vilket han varit sedan 2010. 
Något han ryktesvis genomför på ett synnerligen dynamiskt sätt där ett antal röda kort lär ha förekommit. Erfarenhet från svenskmöten finnes även då han tagit sig an både IFK Göteborg; Elfsborg och Östersunds under sin tid som coach för Luxemburg-klubben Fola Esch.

Arena

Progrés Niederkorns emmamatcherna spelas vanligtvis på Stade Jose Haupert med en publikkapacitet på 2800 åskådare. Men för Djurgårdens del blir det spel på den mindre Stade Municipal de la Ville de Differdange på grund av problem med underlaget på Nationalarenan som kunde varit ett alternativ.

Men Djurgården inleder som sagt hemma på Tele2 Arena torsdag 25 juli och har du ännu inte införskaffat biljett till matchen är det dags att göra det nu. Känslorna från 2022 års fantastiska Europa-resa finns i färskt minne och förhoppningsvis kan vi se fram emot nya spektakulära upplevelser även i år.

Biljett till matchen köper du här.

25 juli, torsdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenFC Progrés Niederkorn
0-0

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat