Målfest mot Nordic United

• 25 feb 2024

Djurgården vann med 5-0 på Södertälje Fotbollsarena i en mycket underhållande match där det bland annat bjöds på ett klassiskt solomål från Lucas Bergvall och en otippad målvaktsdebut av Haris Radetinac.

Djurgården mönstrade följande elva mot Nordic United.

Malkolm Nilsson Säfqvist
Piotr Johansson, Marcus Danielson, Miro Tenho, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Lucas Berg, Felix Vá
Deniz Hümmet

Gustav Wikheim var den enda spelaren som inte var tillgänglig för matchtruppen.

Efter en komfortabel seger mot Skövde i cuppremiären fanns ett utmärkt utgångsläge i gruppen när Djurgården klev ut på Södertälje Fotbollsarena för att ta sig an Nordic United i omgång 2. Ett lurigt och skickligt Divison 1-lag som var ytterst nära att lugga IFK Göteborg och det fanns vissa farhågor - som dock inte skulle besannas.

Elvan bjöd på ett par förändringar där Samuel Dahl och Malkolm Nilsson Säfqvist klev in från start. Det var välfyllda läktare med röststarka DIF-supportrar på plats, ett antal sköna plusgrader i luften och Djurgården tog initiativet snabbt med stort bollinnehav.

Utdelningen kom redan i fjärde minuten efter ett fint inledande förarbete av Lucas Bergvall och Oskar Fallenius där sedan Deniz Hümmet la upp för Rasmus Schüller som pangade in bollen i mål. En drömstart och ett omedelbart grepp om matchen.

Djurgården var fortsatt hungriga och gick för mer och i 11:e minuten ringde det igen. Nytt fint kombinerande ledde fram till en boll till Oskar Fallenius som i sin tur rullade fram till Lucas Bergvall som dunkade in 2-0.

Tvåmålsledning innan kvarten spelad, läktarsång och fortsatt full fart framåt för DIF. Nordic hade ändå en viss spets och unge Johannes Tahan på vänsterkanten satte DIF-defensiven i arbete ett par gånger. Hemmalaget hade sedan en bra sekvens över ett antal minuter och matchbilden jämnades ut med halva halvleken spelad.

I 25:e fick Malkolm Nilsson Säfqvist göra sitt första ingripande för dagen när han säkert skopade ett avslut från distans. Djurgården skapade inte nämnvärt mycket nu, även om Piotr Johansson fick ett hyfsat skottläge i 26:e minuten med drog bollen över.

I övrigt var det lite stiltje i matchen men resultatet räckte ju utmärkt för Djurgårdens del och det var ingen akut brådska med att jaga flera mål. Lite dramatik blev det ändå i den 37:e minuten när Felix Vá och Deniz Hümmet oturligt skallade ihop, lyckligtvis kom båda upp på fötter och tillbaka i spel.

Matchen puttade vidare utan några heta chanser. Men under de tre tilläggsminuterna blixtrade Nordic till med ett fint avslut från Benjamin Laturnus strax utanför straffområdet där Nilsson Säfqvist fick sträcka ut ordentligt med en vass räddning. Returen blev också farlig, men nollan var ändå intakt när Adam Ladebäck blåste av en första halvlek där Djurgården gick på knock direkt och sedan kontrollerade matchen.

Det var en oförändrad DIF-elva som klev ut för att säkra de tre poängen som innebar gruppfinal mot IFK Göteborg på söndag. Nordic gick för en reducering men det skulle bara dröja några minuter innan matchen i praktiken dödades.
En bollvinst högt upp i banan gav Lucas Bergvall utrymme i boxen och med en briljant framspelning friställde han Deniz Hümmet som tryckte upp bollen i nättaket.

Sannolikt game over men DIF gick för mer och Felix Vá drog ett avslut som svepte strax utanför Angelo Melkemichels vänstra stolpe. Strax efter lossade Felix Vá bössan på nytt men rakt i famnen på hemmamålvakten.

Ett stabilt grepp om matchen men tävlingsnerven var fortsatt fullt påkopplad och både Samuel Dahl och Samuel Leach Holm drog på sig varsitt gult kort. Det var också det sista de båda Samuel gjorde när det vankades trippelbyte med timmen spelad.

Det innebar tävlingsdebut för Albin Ekdal som fick sällskap av Theo Bergvall och Haris Radetinac in på planen. Detta samtidigt som Leach Holm, Dahl och Vá klev av.

I 63:e kom sedan ett riktigt hett läge för Nordic när Yoann Fellrath kom helt fri mot mål efter en elegant framspelning av Phillip Yarar - med ett förflutet i Djurgårdens akademi. Malkolm Nilsson Säfqvist kom dock ut snabbt och parerade avslutet excellent.

Därefter var det dags för Lucas Bergvall Show. Den 18-årige blivande Spurs-spelaren fick bollen vid mittlinjen och slalomdribblade sig fram på egen hand genom hemmaförsvaret. Framme vid mål kom en sista sulfint som kronan på verket, innan han retsamt rullade in 4-0 med vänstern.

Ett redan nu klassiskt mål med påtaglig Maradona-touch och helt logiskt sjöngs det ”Samba Djurgården” på läktaren. I 71:a minuten var det sedan dags för målskyttarna Bergvall och Hümmet att bli avtackade när Magnus Eriksson och Musa Gurbanli klev in.

I praktiken var det bara att spela av matchen men det skulle komma en snöplig situation med knappa kvarten kvar där Malkolm Nillson Säfqvist kom fel på en utrusning och tog bollen med händerna utanför straffområdet.

Odiskutabelt rött kort och med fem gjorda byten fick därmed Haris Radetinac dra på sig den gula målvaktströjan och ställa sig mellan stolparna till stort jubel bland supportrarna - vilket omedelbart gav honom en ny ramsa av supportrarna.

Haris levererade och höll tätt bakåt och framåt skulle femman komma när Piotr Johanssons inspel höger råkade stötas i mål av en Nordic-försvarare, framför en framrusande Musa Gurbanli.

5-0 på resultattavlan men Nordic hade inte kastat in handduken och öste på framåt för att testa Haris i kassen. Ett numerärt reducerat DIF gick också för mer och Albin Ekdal var nära ett första mål i DIF-tröjan med ett avslut strax utanför i 88:e minuten.

Fler mål blev det dock inte i den synnerligen underhållande halvleken, men 5-0 räcker mer än väl. Därmed har Djurgården ett mycket gynnsamt utgångsläge inför den avlutande omgången som spelas hemma mot IFK Göteborg nästa söndag. Oavgjort räcker för avancemang till kvartsfinal och avspark sker kl. 17.30 på Tele2 Arena, har du inte skaffat biljett än kan du göra det här.

25 februari, söndag 15:15Södertälje Fotbollsarena