Målfest på Grimsta

• 16 maj 2024

Djurgården bjöd på offensiv urladdning då BP besegrades med 5-0 där Deniz Hümmet stod för ett hattrick.

Djurgården mönstrade följande oförändrade startelva mot BP:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Jacob Une Larsson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Marcus Danielson och Rasmus Schüller var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Det var viktiga poäng på spel när Djurgården klev ut på ett sommarsoligt Grimsta för att ta sig an BP. En seger skulle innebära en återvunnen andraplats och att topp tre-placeringen i tabellen befästes, samtidigt som det var viktigt att inte tappa mark mot MFF i toppen.

Uppgiften var emellertid långt ifrån enkel mot ett svårslaget Brommapojkarna med endast två förluster på åtta matcher i serien. För Djurgårdens del var elvan oförändrad från den fina insatsen mot Elfsborg senast, där Marcus Danielson tvingades lämna återbud på nytt.
Nu väntade sannolikt en annan matchbild mot ett passningsskickligt och lurigt BP som gärna överbelastar vissa ytor i sitt spel, vilket Djurgården behövde hålla noggrann koll på.

DIF var som sagt förvarnade om honom men redan i första minuten blev det farligt när Nikola Vasic gick på ett inspel i boxen, Miro Tenho fanns lyckligtvis på plats och redde upp läget excellent. Minuten efter kom sedan en skarp replik när Piotr Johansson löpte sig loss på högerkanten, efter en djupledsboll av Tenho, och vinklade tillbaks till Tobias Gulliksen. Norrmannen vände runt kvickt, måttade skott med vänstern och bollen satt klockrent i bortre.

Ett mycket vackert fotbollsmål och jubel på det DIF-dominerade Grimsta. I femte minuten var dock Vasic framme och högg i boxen med en ny nick och varningsklockorna ringde ånyo. Tempot var högt i värmen och Lucas Bergvall testade skott på distans som gick i ribbans överkant.

Nya farligheter kom för BP som hade hög energi. Med kvarten spelad tog sedan Djurgården över under några minuter och tryckte på framåt. Men sedan var det dags för nya BP-attacker och Ludwig Fritzon var nära att stöta in bollen i 20:e minuten.

Strax efter måttade Lucas Bergvall skott på nytt, dessvärre metern över. Men det kändes som att det väntade fler mål i matchen där båda lagen var tydligt framåtlutade. Med halvtimmen spelad ryckte Jacob Widell Zetterström ut och avstyrde ett lurigt inlägg och kort därpå fick JWZ även skopa en nick av välbekante Andre Calisir.

En bra DIF-period följde sedan där DIF rullade runt och skapade tryck samt en hel del nästan-lägen i den offensiva tredjedelen. Deniz Hümmet fick läge i boxen i 41:a minuten, efter en cutback från Samuel Dahl, utan att få till avslutet. Ingen nätkänning den gången men Deniz skulle ta igen det senare.

Det blev sedan lugnt åt båda hållen under de resterande minuterna i en bra och underhållande halvlek där Djurgården kunde ta halvtidsvila i ledning.

Det blev ett byte i paus där Albin Ekdal klev in medan Samuel Leach Holm klev av. En ledning fanns att bevaka men ett mål upp kändes skört mot ett spelskickligt BP, så det gällde att gå för mer.
En liten möjlighet att utöka kom när Deniz Hümmet påpassligt högg på en lös hemåtnick, men vinkeln var alltför snäv.

I anfallet efter blev det oroligt bakåt när Torbjörn Heggem slog ett lurigt inlägg från vänsterkanten som Jacob Widell Zetterström parerade skickligt och returen rensades undan.
Men det var Djurgården som var skarpast och skulle utöka genom ett nytt elegant mål. Lucas Bergvall drev upp bollen, kombinerade elegant via klack med Tobias Gulliksen som sedan la upp för Deniz Hümmet som pangade in 2-0 i nättaket.

Ett mönsteranfall och ”Det hörs ett rop” ljöd över Grimsta. Men DIF var inte klara för kvällen och strax efter var det klack från Gulliksen vidare till Bergvall som hittade Hümmet fri i djupled. En elegant chip över Filip Sidklev fullbordade mästerverket och det var 3-0.

Ett hårt grepp om matchen men BP hade inte gett upp och Alex Timossi Andersson satte JWZ i arbete ånyo med ett tungt skott. DIF sjönk ner lite lägre och bevakade ledningen och i 64:e minuten var det dags att tacka Lucas Bergvall och Tobias Gulliksen för artisteriet. Två fina lirare tog sedan vid när Gustav Wikheim och Tokmac Nguen klev in - den sistnämnde efter fyra matchers avstängning.

Djurgården öste på för mer och Albin Ekdal nickade strax utanför på ett högerinlägg. Fler möjligheter kom i omställningar när BP tryckte på framåt, men inga riktiga heta lägen uppstod så långt. Bakåt var det stabilt så långt och nya pigga ben kom in med kvarten kvar då Magnus Eriksson och Peter Therkildsen klev in och Besard Sabovic och Piotr Johansson klev av.

De rödsvarta gick för en forcering och Alexander Johansson fick ett gyllene läge i boxen på ett inlägg men nickade över. Magnus Eriksson var hungrig och stod för en fin raid in i straffområdet och sköt, avslutet styrde dessvärre via en försvarare och smet utanför målramen.

Men mer mål skulle det bli och Tokmac Nguen annonserade sin återkomst på bästa sätt. Samuel Dahl stod för framspelningen och Tokmac hittade yta och dunkade in bollen i bortre.

Game over och siffrorna skulle sedan putsas upp ytterligare när Gustav Wikheim kapades av Filip Sidklev i straffområdet och Joakim Östling pekade på straffpunkten. Deniz Hümmet stegade fram och var hur säker som helst.

5-0 på resultattavlan och DIF-supportrarna sjön segersång på läktarna. De sista minuterna spelades av komfortabelt och det kunde de facto blivit tennissiffror, men Filip Sidklev räddade Tokmac Nguens avslut på stopptid.

Efter två övertidsminuter gick sedan slutsignalen. Tre poäng in på kontot, fem gjorda mål och fjärde raka nollan bakåt var ett övertygande kvitto från Djurgårdens sida där andraplatsen nu är återtagen i tabellen.

Därmed är det bara att börja ladda inför måndagens hemmamatch mot Halmstads BK på Tele2 Arena. Avspark kl. 19.00 och biljett köper du här om du ännu inte har ordnat din plats.

16 maj, torsdag 19:00Grimsta IP