Företag

Övertygande seger i cuppremiären

  • Herrar
  • A-lag
  • 19 feb 2024

Djurgården kopplade greppet tidigt och besegrade Skövde med 2-0 på Tele2 Arena efter mål av Deniz Hümmet och Miro Tenho.

Laget 

Djurgården mönstrade följande startelva i cuppremiären:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Haris Radetinac
Samuel Leach Holm, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Felix Vá
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Gustav Wikheim, Theo Bergvall och Max Croon var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Första halvlek

Efter ett antal veckors försäsong gick Djurgården nu in i skarpt läge med efterlängtad premiär i Svenska Cupens gruppspel hemma på Tele2 Arena. På andra planhalvan väntade Skövde AIK - till vardags hemmahörande i Superettan och ett svårbedömt motstånd sett till de fåtal träningsmatcher laget hade spelat under 2024.

En match där DIF onekligen klev in med favoritstämpeln, men med tanke på den oroande måltorkan under försäsongen fanns det all anledning att verkligen vara på sin vakt inför avspark.
Matchinledningen blev ryckig och en viss ringrostighet tycktes skönjas till en början. Den dammades dock av med besked i den femte matchminuten då Djurgården tog ledningen. Lucas Bergvall löpte klokt på vänsterkanten, fick bollen och spelade in till Deniz Hümmet som var på rätt plats i boxen och behärskat tryckte in 1-0.

Första målet i den nya blårandiga matchtröjan för Deniz och Djurgården tog omgående plats i förarsätet. Skövde flyttade upp för att replikera snabbt men kom inte igenom DIF-defensiven och Djurgården tog sedan gradvis över bollinnehavet.

Med kvarten spelad var det nära ett andra mål två gånger om där Deniz Hümmet återigen var inblandad. Skövde-defensiven lyckades dock mota båda försöken. Men det skulle bli tredje gången gillt i 18:e minuten med hjälp av ett finländskt samarbete. Rasmus Schüller måttade ett perfekt inlägg från vänster som Miro Tenho skallade in till 2-0.

Nytt måljubel, greppet kopplat och trean var inte långt borta kort därpå med nya heta chanser för Oskar Fallenius och ständigt aktive Deniz Hümmet. DIF var verkligen på spelhumör nu och nya attacker sköljde fram på ett välmående Tele2 Arena. Pigge Lucas Bergvall var inblandad över stora ytor på planen och orkestrerade mycket i offensiven på ett imponerande sätt.

I 28:e minuten hittade Lucas fram till Hümmet på nytt men den här gången kunde en välplacerad Otto Lindell freda sitt mål. I 35:e minuten var det Rasmus Schüllers tur att testa bössan, men även denna gång stod Lindell i vägen.

Minuten efter var Deniz Hümmet framme igen i boxen med en boll på väg in mellan stolparna, som dessvärre rensades på mållinjen av en rödklädd förvarare. Kanonaden fortsatte med en projektil från Samuel Leach Holm som Otto Lindell parerade rakt ut till en framrusande Hümmet som dessvärre inte överlistade Lindell trots bra läge.

Skövde stack sedan upp med en hyfsad chans i 44:e minuten där Sargon Abraham levererade gästerans första avslut i matchen. I övrigt var det dock full fart framåt och håll tätt bakåt för hela slanten för DIF och avslutsstatistiken 12-1 gav ens tydlig bild av händelserna under en mycket underhållande första halvlek.

 

Andra halvlek

Det var en oförändrad elva som klev ut för att behålla - och allra helst utöka - ledningen. Ett onödigt bolltapp i den 47:e minuten höll dock på att bli kostsamt då Skövde stack upp i en farlig omställning som det kvarvarande blårandiga försvaret dock redde ut på ett föredömligt sätt.

Ett kort mellanspel innan DIF-attackerna rullade igång på nytt där Lucas Bergvalls flacka skott styrde strax utanför stolpen i 51:a minuten. Den efterföljande hörnan blev också farlig och i 53:e var det ytterst nära nätkänning då Felix Vá slet sig loss och rullade fram till Oskar Fallenius som stoppades i allra sista stund på väg fri mot mål.

I 57:e fick i alla fall Oskar Fallenius avlossa vänsterbössan, men dessvärre rakt på Otto Lindell. Klockan tickade upp på timmen spelad och det blårandiga trycket var kompakt. På resultattavlan var det dock ”bara” 2-0 trots sexton avslut så långt och det gick inte att andas ut än.

I 66:e minuten kom nya lägen när Felix Va var farlig framme två gånger om. Tiden tickade dock på i Djurgårdens favör och med tjugo minuter kvar var det dags för ett kvadrupelbyte när Magnus Eriksson, Besard Sabovic, Musa Gurbanli och Samuel Dahl klev in - en välkommen comeback för ”Sampa” efter en skadeperiod.

Matchbilden var intakt med fortsatt DIF-tryck och skottvillige Samuel Leach Holm prickade stolpen med ett lurigt avslut på distans. I 78:e minuten höll sig Musa Gurbanli sedan framme på ett högerinspel, men den hårt jobbande Lindell fanns återigen på plats och parerade.

Felix Vá fortsatte att hota med ett skott och vid det här laget var det svårt att hålla räkningen på antalet räddningar från Lindell under kvällen. Dramatiken avtog mot slutet, fast en glädjande A-lagsdebut i tävlingssammanhang kom i alla fall när 06-födde akademispelaren Alieu Atlee Manneh fick kliva in i 87:e minuten.

I övrigt var det god kontroll under slutfasen där det dök upp ytterligare möjligheter till att utöka ledningen. Denna kväll fick dock Djurgården nöja sig med 2-0 och tre sköna poäng. En utmärkt start på gruppspelet och närmast väntar en kortare träningsvecka innan det är dags för omgång 2 i Svenska Cupen då Djurgården tar sig an Nordic United under söndagen på Södertälje Fotbollsarena.

19 februari, måndag 18:30Tele2 Arena

DjurgårdenSkövde AIK
2-0 (2-0)

  • MålskyttarDeniz Hümmet 5'Miro Tenho 18'
  • Gula kortMiro Tenho
  • Domare Glenn Nyberg
  • Publik 7559 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat