Företag

Patric Åslund klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 13 mars 2024

Västerås SK:s mångsidiga och spelskickliga offensiva mittfältare har skrivit på för 4,5 år i DIF och ansluter för spel efter det allsvenska sommaruppehållet.

Djurgården ångar på för fullt med fyra raka vinster i Svenska Cupen, men sportchef Bosse Andersson vilar inte på lagrarna. Nu har det blivit dags att stärka truppen ytterligare med ett omskrivet och eftertraktat namn inom svensk fotboll.
Den 21-årige offensive mittfältaren Patric Aslund har gjort ett rejält avtryck i Västerås SK på sistone och var en nyckelspelare för VSK:s i deras övertygande serieseger i Superettan under fjolåret, som gav avancemang till Allsvenskan. Därefter har han fyllt på med nya fina prestationer i Svenska Cupen 2024.

En mångsidig spelare med väldigt intressant egenskaper men den blårandiga tröjan kommer inte att bäras omgående. Enligt avtalet spelar Patric kvar i Västerås SK under vårsäsongen och övergången verkställs sedan den 1 juli.
– Det är såklart en fantastisk känsla att få skriva på för Djurgården. Det är otroligt kul och en stor ära att snart få tillhöra en av Sveriges största föreningar, berättar Patric som har god kunskap om DIF sedan tidigare.
– Jag har haft bra koll på Djurgården sedan innan. Det är ju svårt att missa det med tanke på de framgångar som laget haft under de senaste åren. 

Samtalen som ledde fram till övergången har flutit på smidigt, enligt Patric.
– Det har varit bra snack med Bosse hela vägen, transparent och bra kommunikation där jag vet vad han vill och han vet vad jag vill. Så vi har jobbat i samma riktning och suttit i samma båt.

En liten försmak av sitt kommande lag blev det i försäsongsmatcher i januari då Djurgården gästade Hitachi Energy Arena.
– Då kändes det som en vanlig träningsmatch, det var bara ut och köra. Men det är klart att det var lite extra kul när det kom ett stort lag på besök, säger Patric som dock inte fick spela mot sin kompis Samuel Dahl vid det tillfället.
– Jag känner ju Samuel väl sedan innan, vi har spelat ihop när jag var yngre och han är en bra vän.

Den unga åldern till trots har Patric redan hunnit med ett stort antal seniormatcher. Från A-lagsdebuten 2021 med VSK vidare på lån till IFK Eskilstuna för att därefter fortsätta med en ny lånesejour i Motala AIF 2022, där han spelade samtliga 30 matcher (med 10 gjorda mål) i Ettan Norra. Men karriären tog sin början i en annan Västerås-klubb.
– Västerås IK är min moderklubb och sedan har jag gått hela akademivägen i Västerås SK. Inför säsongen 2022 gick jag på lån till Motala i divison 1 och bodde där ett helt år och det gick bra för mig där, jag hade en bra utveckling både på och utanför planen. 

Under fjolåret var Patric sedan tillbaka i Västerås och spelade samtliga 30 matcher i Superettan. Han stod för fyra mål och sex assist och hans prestationer var kraftigt bidragande till att VSK tog sig upp till Allsvenskan.
– Jag kom tillbaka till VSK och fick en bra kick av året innan och gick in i säsongen 2023 med en god känsla. Jag konkurrerade om en startplats i Superettan och tyckte att jag gjorde det bra under årets gång. Vilket också bidrog till att vi som lag gick upp i Allsvenskan och sedan dess har det gått snabbt. Vi har gjort en bra försäsong med Västerås och nu sitter jag här med ett kontrakt i handen.

Ser man till Patrics egenskaper är han både löpstark och spelskicklig, men även flexibel i valet av position.
– Om jag får välja spelar jag på den position jag haft på slutet som innermittfältare. Sedan känner jag inte att jag behöver ha någon specifik roll på innermittfältet som favorit. Jag trivs på alla olika ytor och kan även spela som yttermittfältare om det behövs, förklarar Patric som även haft en fin utveckling när det gäller poängskördandet. 
– Det är en egenskap som jag har utvecklat sedan säsongen 2022. Jag har fått lite mer näsa för poängskörden och målet. Så den biten utvecklas hela tiden där jag strävar efter att göra fler poäng och hjälpa laget på det sättet. 

Närmsta tiden kommer dock de tilltänkta poängen att komma i VSK-tröjan med sikte på att göra en riktigt stark vårsäsong för sitt nuvarande lag.
– Just nu så kommer jag att ha fullt fokus på Västerås, eftersom det är den klubb som jag tillhör fram till sommaren. Så det är bara i de tankarna som jag kommer att gå fram tills dess och sedan får vi ta det därifrån när det väl blir dags för övergång, avrundar Patric.

 

Bosse Andersson om Patric Åslund

Den 21-årige yttermittfältaren har varit ett eftertraktat byte bland ett flertal klubbar men det blev sportchef Bosse Andersson som trumfade i slutändan. Därmed knyts ännu ett omskrivet namn inom svensk fotboll till Djurgården med ett kontrakt på 4,5 år, där DIF-supportrarna dock får ge sig till tåls tills i sommar för att se honom i den blårandiga tröjan.
– Vi har kommit överens med Västerås SK om en övergång för Patric Åslund till Djurgården i sommar. Patric ansluter till vår trupp efter sommarledigheten den 17 juni och spelar sin sista match i Västerås borta mot Kalmar den 2 juni.
– Därmed tackar vi för förtroendet ifrån Västerås och Patric och vi är väldigt glada och tacksamma över att en så skicklig och talangfull fotbollsspelare väljer att komma till Djurgården. Han har haft en väldigt stark utveckling under de senaste åren, där han varit otroligt uppskattad i VSK och var starkt bidragande till att de gick upp i Allsvenskan. I år har han fortsatt att visa fin form i Svenska Cupen och vi ser fram emot att hälsa Patric välkommen till Djurgården i sommar, summerar Bosse.

Fakta Patric Åslund

Position: Offensiv mittfältare/ytter
Född: 1 augusti 2002
Tidigare klubbar: Västerås SK, Motala AIF (lån), IFK Eskilstuna (lån), Västerås IK

 

Senaste nyheter

Relaterat