Företag

Välkommen Tobias Gulliksen!

  • Herrar
  • A-lag
  • 23 feb 2024

Djurgården spetsar offensiven med den 20-årige norska ytterforwarden som ansluter från Bodö/Glimt.

Djurgården fortsätter att attrahera skandinaviska talanger och denna gång är det en norsk bollbegåvad ytterforward som drar på sig den blårandiga tröjan. 20-årige Tobias Gulliksen har sina unga år till trots redan hunnit med 103 tävlingsmatcher för Strömgodset och Bodö/Glimt, med 15 mål och 7 assist i poängkolumnen. Dessutom har han samlat på sig internationell erfarenhet under Bodö/Glimts matcher i Conference League 2023/24.

Nu är det dock Djurgården som gäller för Tobias som nyligen kritat på ett fyraårigt kontrakt och han är oerhört taggad på att sätta igång.
– Det känns väldigt bra och jag glädjer mig extremt mycket över att komma till Djurgården. Nu vill jag komma igång med träning och matcher så fort som möjligt, berättar Tobias som har läst in sig noggrant på DIF.
– Jag har följt med vad som händer och lärt mig mycket om föreningen, Djurgården är ett av de stora lagen i Sverige med fantastiska supportrar på matcherna och det finns mycket historia och framgångar.  Så känslan är väldigt positiv och det ser ut som att vi får ihop ett riktigt bra lag den här säsongen.

Dessutom återser Tobias nu ett välbekant ansikte sedan hans ungdomstid i ”Godset”
– Det är allltid kul att ha en någon som man känner i laget och Gustav Wikheim är jag bekant med sedan tidigare. Han spelade i min barndomsklubb Strömgodset när jag var yngre och utvecklades till en stor stjärna, så det känns bra att han är här.

Tränarduon Kim & Tolle har han inte hunnit sitta ner med än, men fotbollen de förespråkar passar Tobias bra.
– Jag har ju sett en del matcher och såg även den senaste nu mot Skövde. Djurgården är ett spelande lag som vill dominera på planen och det passar min spelstil bra.

Tobias föddes i Drammen och påbörjade bollspelande i Konnerud för att sedan fortsätta i Strömgodset som erbjöd ett kontrakt 2019. Året efter kom A-lagsdebuten mot Ålesund och Tobias blev snabbt bofast i laget. Insatserna väckte intresse från topplaget Bodö/Glimt som värvade honom inför säsongen 2023. Ett lag som vunnit Eliteserien tre av de fyra senaste säsongerna och en miljö som inneburit spel i Conference League.
– Det har varit extremt lärorikt att få spela och uppleva de här stora matcherna. Det kan jag ta med mig in i Djurgården om det blir spel i Europa framöver, men även i derbymatcher, förklarar Tobias som är kvick och gillar att utmana.
– Jag är en energisk spelare som kan dra både en och två motståndare och försöker alltid att bidra i offensiven med både mål och assist.

Något som blir extremt tydligt när man tittar på Tobias statistik i det norska ungdomslandslaget. Tobias är nuvarande U21-landslagsman för Norge och har spelat i samtliga U-lag där han sammanlagt har dunkat in imponerande 15 mål på de 39 U-landskamperna.
– Vi hade en väldigt bra årskull, så det blev rätt mycket mål och vinster för oss. Men det fortsätter jag gärna med och det är alltid en stolhet att få spela för landslaget.

Närmast är det dock spel i den blårandiga tröjan som gäller och Tobias vill inte sväva iväg i förväntningarna.
– Jag tror och hoppas att det blir en positiv tid här i DIF och att jag kommer att utvecklas mycket som fotbollsspelare. Det är hårt jobb som gäller och målsättningen är ju att bli så bra som det går. Sedan hoppas jag givetvis att jag kan bidra till framgångar för laget, men det kan vi prata om längre fram, avslutar han.

 

Bosse Andersson om Tobias Gulliksen

Därmed är ännu en eftertraktad skandinavisk spelare i hamn för sportchef Bosse Andersson som nu ser fram emot att följa Tobias under hans tid i Djurgården med ett kontrakt som sträcker sig över 2027.
– Tobias är en väldigt talangfull och skicklig fotbollsspelare som har star quality och många spetsegenskaper. I synnerhet i offensiven där han är skicklig en-mot-en och en duktig avslutare, samtidigt är han en lagspelare som alltid jobbar hårt.
– Han är väldigt målmedveten och ambitiös och hans prestationer i Strömsgodset väckte mycket uppmärksamhet. Därefter gick han till Bodö förra sommaren och trots begränsat med speltid har han fortsatt att prestera på hög nivå och gjort mål. Konkurrenssituationen i Bodö är ju extremt tuff och speltid är självklart viktigt för att utvecklas. Därav har vi haft en dialog med Bodö om Tobias framtid under en tid för att se över möjligheten att han går över till Djurgården
– Det här är såklart en stor affär för Djurgården och det känns otroligt spännande. Vi såg själva hans insatser i båda matcherna mot Ajax i Conference League, då han var yngst på planen i två väldigt bra fotbollslag och visade upp sina egenskaper. Tobias har en ljus framtid och alla möjligheter att gå hur långt som helst. Så det är väldigt roligt och glädjande att vi i Djurgården har fått förtroendet att vara med på den här resan, säger Bosse Andersson.

 

Fakta Tobias Gulliksen

Position: Ytterforward
Född: 9 juli 2003
Längd: 1,77 m
Tröjnummer: 16
Tidigare klubbar: Bodö/Glimt, Strömgodset
Landskamper: Norge U21 (8 matcher, 1 mål), U20 (4 matcher), U19 (3 matcher, 1 mål), U18 (7 matcher, 2 mål), U17 (3 matcher, 4 må), U16 (14 matcher, 7 mål).

 

Senaste nyheter

Relaterat