Viking FK effektivast på Tele2 Arena

• 10 feb 2024

Ett framåtlutat Djurgården skapade spelövertag samt en stor mängd chanser. Men de gästande norrmännen var giftigast i avsluten och vann med 3-1 i genrepet inför starten på Svenska Cupen.

Djurgården mönstrade följande elva mot Viking.

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Theo Bergvall
Samuel Leach Holm, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Haris Radetinac
Deniz Hümmet

Samuel Dahl, Albin Ekdal och Gustav Wikheim var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Med tävlingssäsongen väntandes om en dryg vecka - med cuppremiär mot Skövde den 19 februari - var det dags för genrep mot Viking FK under lördagen. Ett norskt toppmotstånd med en offensivt präglad fotboll som förväntades sätta DIF-defensiven på prov ordentligt.

Håll tätt bakåt i fokus med andra ord men minst lika viktigt för Djurgårdens del var att skapa full fart framåt, efter en försäsong med tre raka träningsmatcher utan nätkänning. Elvan som mönstrades var uttagen utifrån devisen att ”ställa upp med ett så bra lag som möjligt av de som är friska”, enligt tränare Kim Bergstrand - och det fanns skäl till förhoppningar om underhållande fotboll för DIF-supportrarna som var på plats på Tele2 Arena.

Det var också högt tempo från start och ett intressant nästan-läge i tredje minuten då Deniz Hümmet stack i djupled efter en fin kombination med Lucas Bergvall och så när rann igenom i ett friläge. En positiv injektion direkt och DIF fick till ett visst offensivt tryck inledningsvis.

Norrmännens bästa läge så långt kom via en långboll som orsakade en del kommunikationsmässig oro bakåt,  men i övrigt var den första kvarten i DIF-favör. Ett jätteläge dök sedan upp i 16:e minuten när Samuel Leach Holm vann boll högt upp i banan och blev helt ren mot mål. Viking-keepern Arild Östbö hann dock ut och lyckades parera chipen från Samuel.

Strax efter kom Viking upp i en snabb omställning, lyckligtvis fanns kapten Marcus Danielson på plats i boxen och avstyrde läget. Riktigt nära mål var sedan Deniz Hümmet två gånger om, först med en styrning centimeter utanför stolpen på ett inlägg från Rasmus Scchüller. Därefter med ett tungt distansskott som Östbö parerade akrobatiskt med fingertopparna.

Övertag för DIF både chans- och spelmässigt med halvtimmen spelad och en positiv start på matchen. Bakåt var det tätt och välstädat och nya fina DIF-lägen kom i 36:e minuten där Oskar Fallenius väggade sig fram på högerkanten och slog ett inspel där både Hümmet och Schüller gick på skott i boxen, båda avsluten blockerades dessvärre av uppoffrande spel från Viking-försvaret.

Anstormningen fortsatte men bollen ville inte in i nät. Viking kom upp i en hyfsat farlig attack mot slutet och skapade därefter ett antal hörnor. Men värre än så blev det inte och efter fyra tilläggsminuter gick slutsignalen för en halvlek med en positiv DIF-insats, men där kronan på verket i form av ett mål saknades.

Det blev ett byte inför de avslutande 45 där Musa Gurbanli klev in som central anfallare och ersatte Deniz Hümmet. Djurgården tog vid där de slutade och fortsatte att målmedvetet trycka på för ett ledningsmål. Samuel Leach Holm och Lucas Bergvall gick på avslut på distans och DIF svärmade runt norrmännens straffområde.

Ett tydligt grepp om matchen men fortfarande 0-0 på resultattavlan. I 57:e minuten osade det dock katt bakåt med två farliga avslut från Viking där Jacob Widell Zetterström svarade för ett par vassa räddningar inom loppet av en minut.

En tydlig varningsklocka och med timmen spelad kom sedan 1-0 för Viking efter ett bolltapp som ledde till en omställning där Lars Jörgen Salvesen fick fritt läge och kunde rulla in bollen.

Långt ifrån logiskt sett till matchutvecklingen men ett prov på giftig effektivitet från norrmännen. Viking fick energi av målet och ökade sitt bollinnehav. I 65:e var det sedan dags för dubbelbyte när Magnus Eriksson och Besard Sabovic ersatte Lucas Bergvall och Rasmus Schüller.

Det han dessvärre bara gå någon minut innan det smällde till igen bakåt. Efter en ny snabb omställning fick Lars Jörgen Salvesen måtta på nytt i boxen och placerade en sitt andra mål för dagen.

Bistert men publiken manade på och Djurgården satte igång reduceringsjakten. Med kvarten kvar kom sedan nästa dubbelbyte då Jacob Une Larsson och Felix Vá äntrade planen samtidigt som Miro Tenho och Oskar Fallenius klev av.

En avslutande forcering påbörjades och Samuel Leach Holm försökte sig på en lurig frispark men inbytte Viking-målvakten Patrik Gunnarsson var med på noterna. I 82:a minuten var nog de flesta inställda på en straffspark när pigge Theo Bergvall rullade fram Musa Gurbanli som trycktes omkull. Ingen signal från domaren dock och jakten på mål fortsatte.

I 85:e kom till slut en efterlängtad och välförtjänt fullträff. Efter ett långt offensivt tryck hittade Piotr Johansson fram till Besard Sabovic i boxen som nöp till. Bollen seglade in i nät till ett explosivt jubel på arenan.

Att målet gav energi var tydligt och DIF gick för tvåan. En ny straffsituation, där publiken och domaren återigen var gravt oeniga, kom när Besard Sabovic kapades i straffområdet - men ingen signal denna gång heller.

Ett sista byte följde där Gideon Granström ersatte Samuel Leach Holm och sex minuters tillägg kom upp på tavlan. Marcus Danielson var ruggigt nära en kvittering när han styrde Magnus Erikssons inlägg precis utanför stolpen.

DIF trummade på men i 95:e skulle istället norrmännen få en straffspark som innebar 3-1 och därmed var det game over. Ett resultat som inte speglade matchen särskilt väl men också mindre viktigt med tanke på att det var träningsmatch.

På det positiva kontot fanns det spelmässiga och offensiva tendenser som hade utmynnat i betydligt fler mål om effektiviteten i avsluten varit en smula vassare.
Därmed är det skarpt läge härnäst med premiär i Svenska Cupen mot Skövde hemma på Tele2 Arena måndag den 19 februari. Har du ännu inte skaffat biljett till matchen gör du det genom att klicka här.

10 februari, lördag 15:00Tele2 Arena