Företag

EmmanuelBanda

Nummer
12
Position
Mittfält
Längd
178
Nationalitet
Zambia
Säsonger i DIF
2020, 2021, 2022
Tidigare klubbar
KV Oostende, AS Beziers, Esmoriz, Nchanga Rangers

Zambiske mittfältaren Emmanuel Banda inledde sin karriär 2015 i Nchanga Rangers i den zambiska ligan och sedan bar det vidare till portugisiska Esmoriz, belgiska KV Oostende, (med en låneperiod i franska AS Beziers) innan han skrev på för tre år med Djurgården i februari 2020. Innan dess hade han även utmärkt sig med starka insatser i det zambiska landslaget.

Landsmannen Edward Chilufya fanns sedan tidigare på plats i Djurgården och Banda gjorde sitt första mål i DIF-tröjan mot Örebro den 15 augusti. Därefter följde en segdragen skada som spolierade en stor del av höstsäsongen innan Banda var redo för spel igen i slutet av oktober.

Under 2021 blev det sedan 22 matcher för Banda, varav fem från start, med fyra gjorda mål. Speciellt minns vi drömträffen på distans hemma mot Kalmar FF som kom tvåa när Årets Mål röstades fram i Allsvenskans Stora Pris. 
Säsongen 2022 följde Banda upp med 27 allsvenska matcher samt tolv Conference League-matcher och stod för sju mål och fem assist, trots att merparten av insatserna handlade om inhopp.

Emmanuel Banda