Företag

Astrit Ajdarevic klar för DIF

  • Herrar
  • 9 feb 2019

Djurgården fyller på med en tung offensiv prestigevärvning när Astrit Ajdarevic anländer från AEK Aten och skriver på för tre år med blåränderna.

Astrit Ajdarevic har varit av de namn som florerat allra mest frekvent i de flitigt surrande transferryktena under försäsongen. Nu kan dock spekulerandet avslutas när den 28-årige mittfältseleganten gör sig redo för att ansluta till Djurgården.
– Det ska bli väldigt roligt och inspirerande att spela för en av de svenska storklubbarna. Jag ser verkligen fram emot det här, berättar Astrit som hade goda valmöjligheter innan han tog sitt beslut.
– Det var många grejer som skulle falla på plats eftersom jag ska bli pappa snart. Men det upplägg som Bosse Andersson presenterade för mig när det gällde det fotbolls- och levnadsmässiga kändes bäst. I slutändan vägde Djurgården tyngst.

Att Astrit har god koll på DIF med ett antal allsvenska år i ryggen märks tydligt och det gäller även på Kaknäs där han känner många i laget sedan tidigare.
–  Förutom att jag spelat mot Djurgården massa gånger har jag vänner som spelar, och har spelat, här. Så jag vet en del om laget. Erik Johansson har jag ju känt sedan barnsben i Falkenberg och jag har spelat ihop med Jacob Une Larsson i landslaget under OS. Sedan känner jag några andra som har samma agent som jag, till exempel Dzenis Kozica och Kevin Walker, så jag har bra koll på grabbarna i laget.

När det gäller tränarduon Bergstrand & Lagerlöf så har Astrit god koll även på deras meriter och ser fram emot att komma igång under deras ledning. 
– De har gjort det bra i Sirius och välförtjänt fått uppdraget att visa vad de går för i Djurgården. Jag har snackat med en del vänner som har haft dem i olika klubbar och av det jag har hört har det varit mycket positivt.

Att döma av det vi sett under försäsongen är det 4-3-3 som gäller där Astrit gärna tar en offensiv roll på mittfältet.
– Jag tror att mina kvaliteter används bäst som offensiv mittfältare, dvs en klassisk 10:a i ett tremannamittfält. Men jag kan spela på andra ställen också och jag tror på rotation där man kan använda sig av olika positioner när man är tre på mitten. Jag kan vara både 10:a, 8:a eller 6:a, det beror på vilka som spelar. Men kvaliteten finns där för rotation och jag spelade bland annat som 6:a senast i AEK Aten. Det var okej och jag ställde upp för laget men jag ser mig själv främst som en offensiv spets, säger Astrit som också helt logiskt tar hand om tröja nummer 10 i Djurgården.
– Jag är rätt man för rätt nummer, lyder den koncisa betraktelsen kring detta faktum.

Att han är en vass frisparksskytt är ett annat välkänt faktum. Men i nuläget tycker Astrit att det känns för tidigt att diskutera hur han och Kevin Walker m.fl. fördelar den biten.
– Det får vi se, den som är hetast får ta dem. Nu kommer jag in och ska börja med att försöka hjälpa det här laget och spelarna att se till att vi vinner fotbollsmatcher. Jag hoppas att kunna bidra till det och jag vet hur man vinner stora matcher. 

En kunskap som Astrit har förvärvat under en lång fotbollsresa från starten i Rinia IF via Falkenbergs FF, Liverpool, Leicester - med mellanlandning i Allsvenskan hos ÖSK och IFK Norrköping - innan det bar vidare till Standard Liege, Charlton, Helsingborg, ÖSK igen och nu senast AEK Aten.
– Det har hänt mycket på vägen, både positivt och negativt. Men jag försöker att ta med det positiva från varje del för att skapa en helhet. Det känns som att jag är en bra bit på väg men jag har fortfarande inte vunnit SM-guld. Så det är något som väntar, säger Astrit som därmed sammanfattar de förväntningar han har på sig själv och DIF under sin tid här.
– Jag har ett kontrakt påskrivet och ett mål, vilket jag tror att Bosse och ledarstaben också har: att vinna ett SM-guld medan jag är här. Det är jag helt övertygad om att vi kommer att göra.

Men innan dess är det dags för Astrit att kliva in i papparollen med tvillingar på gång inom kort.
– Det ska bli roligt men också väldigt annorlunda från det som jag när van vid. Jag är van vid att ta hand om mig själv och min fru och nu kommer det två till. Men det blir otroligt kul och jag ser fram emot det. Väldigt inspirerande, avrundar han.

För sportchef Bosse Anderssons del blir Astrit en perfekt passande pusselbit i lagbygget inför säsongen där Djurgården nu definitivt utökar sin offensiva prestanda.
– Astrit är en mycket skicklig fotbollsspelare som har en hög högstanivå. Han har en vänsterfot som vi kommer att ha stor glädje av och vi har stora förväntningar på honom. Han har en bra ålder och erfarenhet och har verkligen sett fram emot att komma hit till Djurgården. Astrit vill vara med och se till att vi slåss i toppen av Allsvenskan och där kommer han att vara en nyckel. Dels med sin erfarenhet och dels med sin skicklighet som spelare där han kommer att ha en ledande roll i laget, säger Bosse som levererar en spelare som passar perfekt in i Kim och Tolles fotbollsfilosofi.
– Tränarna gillar hans kreativa fötter som kan användas som en nyckel i spelet och han är även en ledare på planen som ska ligga bakom mycket av vår offensiva, framåtriktade fotboll. Dessutom är han vass på fasta situationer, så han kommer att tillföra mycket till oss.

Fakta Astrit Ajdarevic

Född: 17 april 1990
Position: Mittfält
Längd: 192 cm
Nummer: 10
Tidigare klubbar: Falkenbergs FF, Liverpool, Leicester (lån), Hereford United (lån), Örebro SK, IFK Norrköping, Standard Liege, Charlton (lån), Hlelsingborgs IF (lån), AEK Aten.

Senaste nyheter

Relaterat