Företag

”Alla är friska och tränar på enligt instruktioner”

  • Herrar
  • A-lag
  • 24 mars 2020

Fystränare Viktor Helander om spelarnas träningsupplägg och hur fysteamet tänker kring den framskjutna starten på Allsvenskan.

Den ursprungliga planeringen kring A-lagets säsong har som bekant satts ur spel under dessa rådande coronatider. Nu handlar det om att agera strategiskt för att se till att spelarna är i god form inför en tilltänkt säsongsstart i början av juni samtidigt som de ska kunna genomföra en sannolikt förlängd säsong med ett riktigt tight spelschema.

Något som definitivt är genomförbart enligt optimistiskt lagde fystränaren Viktor Helander som tillsammans med övriga fysteamet har planerat för en slags nystart av försäsongen.
– Den här och förra veckan har vi kört ett upplägg som vid semester, det vill säga att vi är lediga från kollektiv träning. Spelarna har program med styrka, löpning med mera som de kan sköta på distans. Vi vill att de håller igång men att de samtidigt passar på att vara lite lediga eftersom det blir en lång säsong som väntar när den väl kommer igång, säger Viktor.

Åtgärder inför ett med största sannolikhet kompakt spelprogram som väntar.
– Vi försöker förbereda oss på det och sätter ihop scheman som ska fungera under de omständigheterna. Där har vi en tanke om att spela ganska tätt med matcher under den försäsong vi får nu under våren, men ingenting är spikat ännu. Vi måste vara tränade för det som komma skall och kunna kombinera det med en viss ledighet för att inte köra för hårt. Så det måste vara gas och broms på samma gång.

Allt syftar till att justera så att man ligga fysiskt rätt till när den ursprungliga seriestarten i april nu flyttas fram till juni.
– Det blir ju annorlunda nu där man får pausa lite grann. Vi kanske inte är tillbaka på ruta ett när vi börjar om men kanske på ruta tre eller fyra, så vi är en bra bit på vägen. Men det är en utmaning i hur man tacklar en sån här situation och det finns samtidigt en tjusning i den utmaningen. Även om det är en svårt läge som råder just nu måste man försöka hitta positiva bitar i tillvaron.

En sådan positiv bit för spelarna blir säkerligen den kollektiva träningen som tar vid nu på måndag.
– Fram till påsk blir det mer av en uppstartsvecka. Man tappar mycket fortare än vad man tror. Även om man håller igång med löpning så handlar det om till exempel finmotorik som ska komma igång igen, säger Viktor som betonar att det är strikta regler som gäller på Kaknäs för att förhindra smittspridning.
– Nu är de bara A-laget som är där. Det är inte någon annan verksamhet som är igång samtidigt även om konstgräset kanske kommer att användas till matcher eftersom Johan Björkmans Hall inte går att plocka ner just nu. Men om några kommer ut och spelar på konstgräset påverkar det inte eftersom omklädningsrum, kök och alla andra lokaler är stängda för alla andra utom oss i A-laget.

Noggrant säkerhetstänk med andra ord plus lite armbågshälsningar på det.
– Ja, det blir det och andra allmänna försiktighetsåtgärder. Men i övrigt gäller det som alltid gäller i ett lag. Blir någon sjuk så håller man sig hemma tills man är helt frisk och det är helt säkerställt att man inte smittar. Det handlar om vanligt sunt förnuft, säger Viktor som tycker att laget håller humöret uppe bra trots de rådande tiderna.
– Det knallar på bra och många är här på Kaknäs och kör. Alla är friska och tränar på enligt instruktioner även om det inte är kollektivt. Stämningen är god bland spelarna och de förstår sin roll och även det ansvar de har. Så trots läget ser jag ändå mycket som är positivt, avrundar Viktor.

Senaste nyheter

Relaterat