Företag

Mycket skärmtid för Edward Chilufya

  • Herrar
  • A-lag
  • 12 feb 2020

Fystränare Viktor Helander stärker upp ”Chili” med fallskärmslöpning inför säsongen. Här berättar de båda om träningsupplägget som handlar om att bygga upp tålighet och snabbhet.

När spelarna i A-laget övar ruscher på Kaknäs under tisdagen går det långsammast för den som sannolikt är snabbast. Anledningen är att Edward Chilufya har en fallskärm fastspänd på ryggen som kraftigt bromsar upp hastigheten. Lite mer tungsprunget i stunden men en metod som på sikt ska göra Chili både friskare och snabbare under säsongen som väntar.
– Det är en av övningarna som gör att jag ska bli ännu snabbare. Motståndet från fallskärmen gör att jag ökar min speed och styrka, säger Chili som dessutom stannade kvar och tränade extra sprints efter träningen. 

Det är bara du som använder skärmen, hur kommer det sig?
– Jag vet inte varför de andra inte gör det, förra året så körde Jonathan Ring och Nicklas Bärkroth också med fallskärmen. Men jag vill göra det och jag tror att det är bra för mig.

Kanske ett bra sätt att hålla värmen nu när ni är tillbaks i kylan igen efter värmen i Sydafrika?
– Ja, kylan är hemsk. Men samtidigt skönt att vara tillbaka på Kaknäs och träna igen. Det här är mitt jobb och jag måste göra det så bra som möjligt.

Det verkade som att ni hade ett bra träningsläger?
– Förutom att vädret var skönt så var allt annat väldigt bra också. Jag hade kul och träningarna höll hög kvalitet. 

…och så fick du sällskap av din landslagskompis Emmanuel Banda.
– Han är min vän sedan vi spelade ihop i zambiska U20-landslaget. Så det var väldigt roligt att han dök upp nere i Sydafrika och var med oss och tränade.

Jag antar att du personligen tycker att Bosse ska värva honom?
– Det hoppas jag. Om tränarna gillar honom och han sätt att spela fotboll så kanske det finns en möjlighet att han kommer till vårt lag. Det vore väldigt kul, inte bara för laget utan även för mig att få ha en landsman på plats. Vi pratar ju samma språk och trivs väldigt bra ihop.

Vad tycker du om Banda som spelare?
– En skicklig fotbollsspelare med fin teknik som jag tror skulle passa bra i laget. Han har spelat länge i Europa och vet hur den europeiska fotbollen fungerar. 

Hur ser du på din egen form just nu?
– Jag är på uppåtgående men jag är inte uppe i min fulla kapacitet. Jag ligger kanske på 70-80 procent just nu. Men snart är jag på max och jag är fullt frisk i övrigt. 

Låter passande med tanke på att det är dags för årets första match mot Brann på lördag.
– Jag ser fram emot att spela match igen. Det är vår första under 2020 och jag hoppas att vi kan bjuda på rolig fotboll och en stark prestation. Vi ökar vårt självförtroende ännu mer inför cupen om vi vinner den här matchen.

Hur ser du på truppen inför året?
– Jag måste kämpa stenhårt för att ta en plats i startelvan. Men vi måste också fungera som ett lag så tränarna kommer att se till att vi startar med starkast möjliga lag. 

Du nämnde tidigare att det här kan bli ditt år. Får vi se en försmak av det redan på Tele2 Arena på lördag?
– Jag har haft känslan under hela försäsongen att det här året blir speciellt för mig. Jag lovar ingenting men jag hoppas att jag kan bidra till ett positivt resultat på lördag och under resten av säsongen, summerar Edward.

Fystränare Viktor Helander om fallskärmslöpningen

Mannen som ser till att Chili får tillräckligt med skärmtid är fystränare Viktor Helander. Metoden har använts tidigare även om antalet spelare som praktiserar den just i år minskat.
– I år är det bara ”Chili” som kör, förra året var även Ring och Bärkroth med. Det har ofta handlat om de som haft en historik av problem med baksida lår. Chili har ju redan en ganska hög topphastighet så när han får lite fallskärm blir det mer motstånd. Vill man förenkla det lite kan man säga att det blir lite mer styrketräning än bara ren snabbhetsträning. Det är bättre att han får bygga styrka och tålighet och det var även därför vi sprang lite extra efter träningen med några andra typer av sprints, säger Viktor och tillägger. 
– Det handlar kortfattat om att stärka tåligheten för att minska skaderisk på baksidan och det blir ett motstånd där man får ta i lite mer för varje steg. Då kan vi kolla vilken hastighet han har när han springer så att vi vet att han ligger där han ska ligga.

Men lite snabbare blir man väl också av övningen?
– Ja, det är klart. Man måste ju använda mer muskelkraft och tar man bort skärmen så har man kvar styrkan. 

Så för att vara lite extra tydlig är Chili helt skadefri just nu?
– Han är helt frisk i övrigt och det här handlar bara om att ge honom en ännu större plattform att stå på som gör honom tålig nog. Håller man på med friidrott kan du ju bara jaga en topphastighet en gång. Men i fotboll är ju inte den så intressant egentligen. Springer du förbi din back i första minuten men inte under resten av matchen är du inte särskilt farlig för motståndaren. Men ligger du på 98 procent hela tiden när du spurtar blir det svårare för din back och det är det som vi vill komma åt. Så det är viktigare att man ligger närmare sitt eget tak ofta än att man höjer taket, summerar Viktor.

15 februari, lördag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenBrann
1-4 (1-3)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat