Företag

DIF bit för bit med Kim Bergstrand

  • Herrar
  • A-lag
  • 14 feb 2020

Kim går igenom respektive lagdel i truppen och resonerar kring läget i laget när försäsongen snart går över till skarpt läge.

Alla som varit på Kaknäs på sistone kan med gott samvete dra den fina gamla klyschan om att ”det har sett bra ut på träningarna”. För det har sett bra ut – precis som det gjorde förra året – och så ska det också förbli, enligt Kim Bergstrand som tillsammans med Thomas Lagerlöf jobbar idogt med att hålla en jämn och hög nivå under passen på Kaknäs. 

Att det dessutom blir mer lättjobbat i år när spelidéerna är ordentligt inpräntade i en så gott som intakt trupp från fjolåret gör inte saken sämre. Nu handlar det om att tweaka till version 2.0 av DIF och Kim presenterar sina tankar kring säsongsstarten som väntar där han börjar med att gå igenom lagdelarna.

Truppen bit för bit

Målvakter
– PK Bråtveit har lite problem med en hand. Han tränar inte fotboll den här veckan och kommer inte att vara med i helgen, men det där får fysteamet ta vidare. Annars är Tommi Vaiho jättefräsch och har aldrig varit i bättre fysisk form än vad han är just nu. Erland Tangvik ser bra ut, han ligger efter lite fysiskt men kan definitivt stå i mål.

Försvar
– När det gäller backlinjen ser ytterbacksplatserna jättebra ut med Käck, Augustinsson och Witry. Une Larsson och ”Mackan” Danielson ser fräscha ut i mitten, Erik Berg vet vi inte exakt var han står och Alexander Abrahamsson har lite problem med knävecket. Så just nu är vi lite osäkra kring ett par av mittbackarna men där har vi Jonathan Augustinsson som kan rycka in och som gör det väldigt bra när han spelar där, säger Kim som inte experimenterat alltför mycket med backlinjen under försäsongen. 
– Eftersom Erik Berg inte har varit tillgänglig för fotboll än har vi kört fyrbackslinje på träningarna där vi har kunnat koncentrerar oss på det som har funkat bra tidigare. Vi har ju haft sju friska försvarare att jobba med fram till nu, där även Linus Tagesson varit med och bidragit. Han jobbar på bra och effekten för de unga spelarna kommer ju ofta efter sommaren när de vant sig vid tempo och miljö. Linus har gjort en snabb resa från spel i IFK Österåker till ett år i juniorerna och sedan vidare upp till svenska mästarna. Det blir ju ganska stora hopp men jag tycker att han gör det väldigt bra. Han är mentalt stark och det kommer sannolikt göra att han blir en bra fotbollsspelare.

Mittfält
– Curtis Edwards hade ju en olycklig inledning på säsongen och skadade armen när vi började träna och lyckades dessutom bli rejält magsjuk nere i Sydafrika. Så han är inte där han ska vara fysiskt men frisk i övrigt. Astrit Ajdarevic jobbar hårt med sin fysik. Han är inte riktigt framme där han ska vara, men på gång. De övriga på mitten är väldigt bra tränade och redo för att ta nästa steg. Så mittfältet är en stark lagdel.

Anfall
– Kalle Holmberg och Emir Kujovic tränar på. Kalle var väl inte i hundraprocentig fysisk form när han kom men det tar vi steg för steg och det har gett effekt. Kalle blev tyvärr också magsjuk på lägret men jobbar sig ikapp. Emir har jobbat stenhårt hela vintern så han är på gång. 
– Positionsmässigt kan vi köra både Kalle och Emir som 9:a och Kalle såg fantastiskt bra ut under tisdagsträningen, så där har vi det bra beställt. På kantpositionerna är Jonathan Ring mer vältränad än någonsin - av vad jag har sett i alla fall. Han ser spännande ut och jag tror att han kommer att lyfta sig ett hack till i år. Nicklas Bärkroth har sett väldigt bra ut och Edward Chilufya har fått vara frisk. Sedan har vi Oscar Pettersson som ett wild card, så det ser bra ut för oss i anfallet.

Om rotationsbehov, lagmoral och motivation 

Hur jobbar ni med att hålla hela truppen nöjd?
– När väl serien börjar så är det bara elva stycken som kommer att vara nöjda. Men vill vi vara en förening som är framgångsrik både i Allsvenskan och internationellt så krävs det att vi har många bra spelare. I rollen som fotbollsspelare ingår det att ibland startar man inte och ibland är man inte ens inhoppare, utan får sitta på läktaren. Så vill man vara säker på att starta en fotbollsmatch får man gå ner i seriesystemet. 
– Men samtidigt är det upp till oss att förklara och jobba hårt med de spelare som inte får starta fotbollsmatcher. Vi vill inte att de ska vara nöjda med att vara på sidan, men de måste acceptera att det ingår i arbetet. 

Hur ser ni på rotationsbehov och belastning med tanke på att det lär bli många veckor med tre matcher under våren?
– Från slutet av april och i stort sett hela sommaren bortsett från landslagsbreaket kommer det ju att vara väldigt mycket matcher. Så vi kommer att behöva varenda spelare och alla vet om det. 

Om man exempelvis ser på en spelare som Marcus Danielson, kan han spela allt rent fysiskt?
– Vår förhoppning är att han kan spela väldigt mycket. Om han sedan startar allt får vi väl se men vi försöker förbereda oss för att ha två tuffa belastningar i veckan. Fram till den mest intensiva perioden i maj kan vi träna väldigt hårt i veckan och spela en match och då blir ju den hårda träningen som en match för spelarna. Men vi upplever att vi har blivit tåligare.

Ett upplägg som limmar med att det bara spelas en träningsmatch innan skarpt läge i Svenska Cupen?
– Lite så är det, men samtidigt har vi så bra kvalitet i träning. Så att möta ett mycket sämre motstånd ger inte mer än att vi sparrar mot oss själva. Vi har även varit så pass friska att vi har kunnat träna på bra nivå hela vintern. Vi tycker att det gick bra förra året och då kom jag och Tolle ändå in som helt nya ledare i organisationen och fick ut idéerna. Nu börjar vi från en högre nivå och det roliga är att alla spelarna pratar om den här Brann-matchen sedan 10-12 dagar tillbaka. Det tycker jag är ett bra tecken att alla vill komma igång. Det blir ingen slentrian med matcher utan det blir på riktigt.

Hur blir fotbollstänket i år? En finjustering av strategi och spelidé?
– Vi har ju vissa grejer som vi vill göra bättre men grunden kommer att bli väldigt lik. Vi växlade framför allt med lite olika försvarsuppställningar förra året och spelade en ren 4-3-3 och 4-2-3-1, men även 4-4-2 och 3-4-3 några gånger. Sedan tror jag inte att någon kan säga exakt hur organisationen ser ut när vi har bollen. Då försöker man hitta andra roller än de man har när man försvarar. Ofta utgår de här sifferkombinationerna som vi slänger oss med från ett organiserat försvarsspel. Det är inte så många stunder under en match som det ser ut exakt så. Vare sig när vi eller motståndarna har bollen. 
– Det är en skillnad från förr i tiden. Då var fotbollen betydligt mindre dynamisk där det var 4-4-2 och så kunde man se de där blocken flytta runt. Numer är alla lite mer flexibla och det måste man också vara i både försvar och anfall. 

Finns det en risk för att vi blir lättlästa i vara svårlästa som lag?
– De flesta har ju bra koll på varandra och det handlar ju om att göra sin grej så bra att det inte spelar någon roll. Gör sedan motståndarna det väldigt bra gäller det att kunna förändra utifrån givna ramar.

Hur värderar ni Svenska Cupen?
– Det är en av två titlar. Djurgården har ju varit framgångsrika under 2000-talet och vi är besvikna över att vi inte gick till final förra året. Med stor sannolikhet hade vi haft chans att vinna cupen om vi gjort det. Så det är klart att vi ska göra allt vi kan för att prestera max i cupen, det är en målsättning i år. Det är bra för att det är en titel och sedan tror jag att publiken uppskattar att se bra fotbollsmatcher. Heller en kvart eller semi inför mycket folk än att åka iväg någonstans och spela en vanlig träningsmatch.

Har du och Tolle märkt någon liten tendens till guldmättnad eller hybris under försäsongen?
– Vi tog ett seriöst snack med alla innan vi skildes åt i slutet av november. Då sa vi att vi har firat det här guldet klart och konstaterade att vi kommer inte att få något gratis på grund av det. Jag har inte upplevt någon form av mättnad sedan dess och nu är det nya utmaningar i cupen och serien där vi också ska ut i Europa. Det har inte märkts något i träning heller så jag upplever det här som en väldigt högmotiverad grupp som går in i säsongen. Skulle någon falla utanför det så är det vårt jobb att se till att den personen kommer på banan igen, summerar Kim.

Ett första smakprov på DIF årgång 2020 får vi nu på lördag då Brann gästar Tele2 Arena. Avspark sker 15.00 var på plats då och missa inte heller DIF Dams första träningsmatch mot Linköpings FC som spelas efteråt med avspark 18.00. 

Biljett till matcherna köper du här

15 februari, lördag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenBrann
1-4 (1-3)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat