Företag

Ebba Wieder klar för Djurgården

  • Damer
  • A-lag
  • 22 dec 2021

Vi välkomnar U23-landslagsmittfältaren Ebba för spel i den blårandiga tröjan.

Det råder full aktivitet på transfersidan för DIF Dam och nu fylls truppen på med ett nytt spännande namn. Den 23-åriga mittfältaren Ebba Wieder ansluter från Vittsjö GIK och har skrivit på ett treårigt kontrakt med DIF.
– Jag tycker att Djurgården har något spännande på gång. Det här blir lite av en nystart för mig så det känns som helt rätt steg för mig, både i min karriär och på det personliga planet där även boendet i storstaden lockar, berättar Ebba som tilltalas av den fotboll som tränare Magnus Pålsson förespråkar.
– Att döma av det jag har sett och av det jag hört från Magnus så har vi samma syn på fotboll och hur vi ska spela. Jag gillar att styra matcherna med possession och högt försvarsspel, det är en fotboll som passar mig bra.

Något som helst görs via det centrala mittfältet där Ebba trivs bäst och hon beskriver sina styrkor på följande sätt:
– Jag är en spelare som vill ha mycket boll, ligger ofta rätt i position och kan styra därifrån. Sedan skulle jag säga att jag har en bra spelförståelse och god teknik.

Ebba kommer närmast från Vittsjö GIK dit hon kom 2020 och innan dess har hon spelat för FC Rosengård. En karriär som inleddes 2014 och vid det här laget har hon hunnit skaffa sig mycket rutin trots att hon endast är 23 år.
– Jag har spelat Champions League och vunnit SM-guld, så det är mycket som har hunnits med. Men ändå känns det som att det finns så mycket kvar att ge, säger Ebba som nu återförenas med förra lagkompisen Tove Almqvist som nyligen anslöt till DIF från Vittsjö.
– Det är en trygghet för mig och vi har lärt känna varandra väldigt bra i Vittsjö. Vi har ungefär samma syn på fotboll så det kommer att bli spännande att spela ihop.

Något som de paradoxalt nog inte gjort så mycket i Vittsjö under sina två år där.
– Först så hade Tove en skada och sedan tog jag en paus när hon kom tillbaka, så vi har egentligen inte spelat så mycket tillsammans. Men vi har spelat i U23-landslaget samtidigt och även kollat en del matcher ihop.

Totalts sett har Ebba radat upp 48 blågula U-landskamper varav 21 stycken med U23-landslaget, där hon även lärt känna Nellie Lilja väl.
– Nellie känner jag ju bra sedan tidigare från U23-landslaget. Men förutom henne och Tove känner jag inte några andra i Djurgårdens lag i nuläget.

Något som hon dock får möjlighet att göra snart när truppen samlas för uppstart den 10 januari då säsongen 2022 drar igång.
– Jag tror att det kommer att bli ett spännande år där vi kan ta kliv framåt tillsammans och bygga upp ett starkt lag, förklarar Ebba som tycker att det är viktigt att vara omtänksam och att ha en bra sammanhållning i laget.
– Det är jätteviktigt. För att kunna prestera bra som lag måste man ha en stark lagsammanhållning. Speciellt när det går mindre bra måste man hålla ihop så att man kan ta sig därifrån igen.

Förhoppningsvis behövs den biten inte testas alltför ofta under 2022 och var lagets gemensamma målsättning landar återstår att se. Men för Ebbas egen del är ambitionen inför säsongen tydlig.
– Jag vill spela så mycket som möjligt och bidra till laget. Föra Djurgården framåt och även att göra mer poäng för egen del.

 

Jean Balawo om Ebba Wieder

Med Ebbas ankomst har sportchef Jean Balawo därmed fått in en ny spännande och välmeriterad komponent i mittfältsmaskineriet som dessutom har fina ledaregenskaper.
– Ebba har varit en framstående spelare i landet i hennes generation under en väldigt lång tid och har gjort många bra saker i sin förra klubb, vilket har lett fram till att hon har fått bära kaptensbindel i svenska U23-landslaget.  Ebba är ett fullblodsproffs och ger alltid hundra procent i allt hon gör. Så jag ser verkligen fram emot att följa hennes utveckling hos oss, säger Jean. 
 

Fakta Ebba Wieder

Position: Mittfältare
Född: 13 juli 1998
Tidigare klubbar: FC Rosengård, Vittsjö GIK
Landslag: Sverige U23 (10), U19 (5), U17 (3)

Senaste nyheter

Relaterat