Företag

Kamerunsk landslagsanfallare till DIF Dam

  • Damer
  • A-lag
  • 4 mars 2021

Alexandra Takounda förstärker den blårandiga offensiven under 2021.

Med en cupstart runt hörnet och premiär i OBOS Damallsvenskan den 17 april rustar Djurgården upp offensiven med landslagsmeriterad anfallskraft från Kamerun. Alexandra Takounda, som ansluter från Éclair FC (i kamerunska högsta divisionen), har skrivit på för ett år med DIF och det är ett eftertraktat namn som rekryterats.

Hon har tidigare varit aktuell för både Paris FC och Dijon i franska Ligue 1 men det var Djurgården som till slut blev hennes val, berättar Alexandra via en något knastrig uppkoppling från hemlandet när hon nu gör sig redo för att ansluta till DIF.
– Det känns väldigt roligt att få spela för för Djurgården och jag ser fram emot att komma till Stockholm snart, säger Alexandra som inte hunnit med så mycket research angående sin nya förening än men fått info och tips från nära håll.
– Jag vet inte så mycket om Djurgården ännu men jag känner en spelare med erfarenhet från Damallsvenskan som har berättat en del. Jag har bland annat fått höra att laget har väldigt entusiasiska supportrar och att det är en bra nivå på fotbollen i Sverige.

Ser man till Alexandras egenskaper är hon en kraftfull forward som gärna använder sin fysik i närkamperna.
– Jag tror att andra beskriver mig bäst som spelare. Men ska jag säga något själv är jag fysiskt stark, snabb, teknisk och bra med båda fötterna. Jag brukar även vara disciplinerad rent taktiskt när det gäller att följa instruktionerna från tränarna.

Alexandra har varit en framträdande målskytt i Éclair FC under de senaste två åren och förra säsongen landade hon på sju fullträffar. Det har även blivit ett antal matcher i det kamerunska A-landslaget, något hon gärna fortsätter med.
– Det är alltid en ära att spela för landslaget och jag hoppas att jag finns med där framöver. Innan dess har jag spelat för Kameruns U20-landslag där jag även var lagkapen.

Det lär bli en tid av acklimatisering för Alexandra i ett nytt lag och en ny liga där hon främst siktar på att kunna spela mycket och bidra på så många sätt som möjligt.
– Jag hoppas att jag får förtroende av tränarna och får mycket speltid. Jag kommer att ge allt jag har för att bidra till laget, både på och vid sidan av planen, och hoppas också att vi tillsammans blir ett riktigt starkt team som kan göra bra resultat. Sedan önskar jag att det kan bli publik på matcherna igen, jag har hört att det inte är så nu i Sverige, men förhoppningsvis kommer det bättre tider då man kan gå på fotboll igen.

När det sker återstår att se och exakt när Alexandra ansluter till laget för träning är inte heller helt spikat. Men förhoppningsvis kan logistiken vara klar inom kort.
– Allt är förberett för min del och jag är redo för att komma till Stockholm. Så nu väntar jag bara på klartecken att åka, avslutar Alexandra.
 

Jean Balawo om Alexandra Takounda

Att DIF har jagat offensiv spets inför året har inte varit någon hemlighet och med Alexandra Takoundas ankomst säkrar sportchef Jean Balawo upp en mycket intressant anfallare som har gott om rutin trots sin relativt unga ålder.
– I det läget vi befinner oss i just nu så har vi tittat på några intressanta offensiva alternativ. Vi har landat i att Alexandra har potentialen att bli en tillgång för oss både kortsiktigt men framförallt långsiktigt med sin fysik och arbetskapacitet. Det kan komma att ta en tid för henne att anpassa sig till svensk fotboll och det får vi har förståelse för. Ser fram emot att följa hennes utveckling under Pierre och August ledning.
 

Fakta Alexandra Takounda

Position: Forward
Född: 7 juli 2000
Längd: 1,76 m
Tröjnummer:19
Tidigare klubbar: Éclair FC
Landslag: 3 A-landskamper och 2 U17-landskamper för Kamerun.

Senaste nyheter

Relaterat