Företag

A-lagskontrakt för Isak Alemayehu

  • Herrar
  • A-lag
  • Ungdom
  • Akademi
  • 14 dec 2022

Djurgårdens 16-årige mittfältstalang tar klivet upp från pojkakademin till A-laget.

Säsongens sista allsvenska match mot Mjällby bjöd kanske inte på något resultatmässigt glädjerus, men en av matchens höjdpunkter var definitivt DIF PA19-mittfältaren Isak Alemayehus A-lagsdebut. Den 06-födde bollbegåvningen klev in med halvtimmen kvar, tog för sig och genomförde ett antal fina aktioner med pondus och gott självförtroende, de unga åren till trots.

För de som följt Isak under hans tid i Djurgårdens pojkakademi, P06-landslaget och sett honom under A-lagsträningarna var inhoppets kvalitet inte alls oväntat. En ung spelare som ligger väldigt långt fram i sin utveckling och nu har det blivit dags för ett treårigt A-lagskontrakt.
– Det känns helt fantastiskt. En dröm att få skriva på mitt första A-lagskontrakt och speciellt att det är för Djurgården. Jag känner en otrolig kärlek för föreningen, berättar Isak som inte saknade andra anbud.
– Jag hade några alternativ men jag har trivts väldigt bra under min tid i Djurgården och har kommit in bra i gruppen på Kaknäs. Det är väldigt utvecklande för mig att få spela med de äldre grabbarna i laget som är erfarna och jag lär mig mycket av dem. Så Djurgården är rätt miljö för mig att utvecklas i och det var därför jag valde att spela här.

Isak, som är född i Umeå och bodde där under sina två första år, kom till Djurgårdens pojkakademi för tre år sedan och utvecklingen har varit oerhört snabb. Men ändå enligt förväntan för Isaks egen del.
– Ja, faktiskt och jag är inte chockad för jag känner till mina egenskaper och vet vad jag är kapabel till. Men det är klart att det gick snabbt, speciellt det här halvåret gick väldigt fort. Så lite blandade känslor är det ändå.

En höst som innebar debut i A-laget mot Mjällby på Tele2 Arena som den yngste debuterande DIF-spelaren genom tiderna. Ett rekord som Christian Rubio Sivodedov hade innan men som nu är Isaks.
– Det var väldigt mäktigt att få bli den yngsta debutanten någonsin i Sveriges finaste förening. Det vara en underbar känsla, förklarar Isak som tog för sig rejält på planen.
– Jag var inte särskilt nervös och jag vet vad jag går för. Jag försökte visa de kvaliteter som tog mig upp till A-laget och nu måste jag fortsätta leverera på samma nivå.

DIF-tränaren Kim Bergstrand beskriver Isak som ”lagom kaxig”, med en bra balans mellan självförtroende och ödmjukhet. Något som han själv kan hålla med om.
– Jo, det stämmer nog bra. Jag har alltid haft ett bra självförtroende men också haft tränare i mina yngre lag som har försökt begränsa mig. Så jag har kört mitt race men har ändå alltid försökt ta in kunskap från alla tränare för att utvecklas. 

För den som inte har sett Isak i aktion ger han följande beskrivning av sig sina främsta styrkor på planen - där han helst spelar som 10:a eller 8:a på mittfältet.
– Jag skulle säga att jag är väldigt teknisk med god spelförståelse och bra passningsfot. Dessutom är jag en typisk vinnarskalle, jag hatar att förlora, konstaterar Isak som samtidigt medger att det alltid finns saker att utveckla. 
– Så är det. Men det jag känner att jag skulle behöva utveckla mest är mina avslut, skulle jag nog säga. De skulle kunna vara lite mer distinkta, så där har jag något jag vill jobba extra med.

Trots det har det ändå blivit fem mål i det svenska P06-landslaget under hans tretton landskamper.
– Ja, det stämmer och det betyder mycket för mig att få spela i landslaget. Det fortsätter jag gärna med.

Under tiden i P06-landslaget har det även blivit mycket spel med Lucas Bergvall som nyligen kom till Djurgården från BP.
– Det blir roligt att spela ihop i Djurgården. Jag är bra vän med honom och det är jätteskoj att han också har valt att komma hit. Sedan kom ju även hans bror Theo och Wilmer Odefalk och det är kul att vi blir många unga i laget.

Hur ser då förväntningarna ut på de kommande tre åren? Isak betonar att utvecklingen är i fokus men han hoppas självklart även på matchspel.
– Jag vill utvecklas så mycket som möjligt på lång sikt och målet inför nästa säsong är att få så många minuter som möjligt. Försöka bidra med mål och assist när jag är på planen, så jag ser verkligen fram emot att komma igång med nästa säsong i januari, avrundar han.
 

Bosse Andersson om Isak Alemayehu

Efter att en trio omskrivna unga talanger från BP anslutit i förra veckan är det nu dags för ännu en ung och omskriven 16-åring att krita på för A-laget - och den här gången från de egna leden där Isak haft en explosiv utveckling under de senaste åren.
– Vi är väldigt glada för att vi har fått förtroendet från Isak, det har funnits ett antal andra intressenter utomlands också. Från vår sida känner vi en stor tilltro till Isak, en egen spelare som nu tar steget upp och som visade under hösten att han är en talangfull spelare med många goda egenskaper - både under match och träning. Han har en skicklighet som gjorde att han fick debutera i Allsvenskan som den yngsta i Djurgården genom tiderna. 
– Nu har vi fört en diskussion under en tid där vi gemensamt kommit fram till att Isak ska vara kvar långsiktigt i Djurgården för att utvecklas. Vi har en genomarbetad plan för honom och skickligheten och talangen finns där. Men det fina med Isak är också målmedvetenheten, där han vet att han måste träna hårt för att kunna optimera sin fotboll. Så ambitionen finns där tillsammans med ett gott självförtroende och det ska bli spännande att följa honom framöver, sammanfattar Bosse.
 

Joel Riddez om Isak: ”En väldigt bra kille som vill träna hårt och tagit utmaningarna”

För pojkakademichef Joel Riddez är det givetvis glädjande när en spelare tar klivet från U till A och han ser fram emot att följa Isaks fortsatta utveckling i elitmiljö.
– Från vår sida i akademin är det klart att vi tycker att det är jätteroligt att Isak flyttas upp. Det är en stolthet för oss att vi kan producera en så pass spännande spelare inom akademin till vårt A-lag. Sedan är det ju Isak som har gjort resan tack vara att han är en väldigt bra kille som vill träna hårt och har tagit utmaningarna som han fått längs vägen. Det visar ju någonstans att vi jobbar på ett bra sätt i akademin och försöker placera spelarna i rätt miljö, där vi inte utgår så mycket från laget utan mer från individen. Det verkar ha gett resultat i det här fallet och vi är jätteglada och han har trivts väldigt bra på Kaknäs. Det ska bli spännande att följa hans framfart och jag tror att det här kan bli en bra morot för våra yngre spelare i akademin när de ser att det finns möjlighet att göra resan uppåt, summerar Joel.
 

Fakta Isak Alemayehu 

Position: Mittfält
Född: 11 oktober 2006
Längd: 1,73 m
Landskamper: 13 P06-landskamper (5 mål)


Senaste nyheter

Relaterat