Företag

Förlust mot Linköping i återstarten

  • Damer
  • A-lag
  • 15 aug 2022

DIF fick jobba hårt mot ett offensivt skickligt LFC som vann med 2-1 på Stadion när OBOS Damallsvenskan drog igång igen efter uppehållet.

Laget

Det blev en omgående debut mellan stolparna för flitigt omskrivna nyförvärvet Hedvig Lindahl i återstarten av OBOS Damallsvenskan. Framför sig hade hon en backlinje bestående av Julia Walentowicz, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg och Sara Olai.

På mittfältet kamperade trion Nellie Lilja, Linda Motlhalo och Tove Almqvist ihop bakom en offensiv bestående av Lova Lundin som 9:a samt Tilde Lindwall och Alice Bergström på respektive kant.

Hayley Dowd och Portia Boakye lämnade återbud till truppen.

Första halvlek

Det var välbesökta läktare och en härlig inramning på Stadion med damallsvensk återstart i högsommarvärme. Dessutom var det även detbutdags i DIF för nyförvärvade Hedvig Lindahl vilket spred lite extra stjärnglans på planen.

Samtidigt stod det klart att det var en rejäl utmaning som väntade i form av ett Linköping som gått oerhört starkt under våren med giftiga skytteligaledaren Amalie Vagnsgaard längst upp på topp. Gästerna började också piggt och skapade offensivt tryck men Hedvig Lindahl hade det inledningsvis ganska lugnt och fick mestadels göra rutiningripanden, men skapade ändå ett lugn med stabila aktioner.

För Djurgårdens del blev det inte alltför mycket etablerad offensiv utan laget fick inrikta sig på försvar under inledningen. Men i tionde minuten slet sig Alice Bergström sig loss i djupled, efter en smart skarvnick av Lova Lundin. Alice stördes dock i skottögonblicket och fick dessvärre inte avslutet på mål.

En riktigt het chans och DIF hängde kvar i offensiven under en bra period och vann ett antal hörnor på rad. Med kvarten spelad var det sedan Amalie Vagnsgaards tur att hota men Nellie Lilja jobbade hem fint och blockerade avslutet. Strax efter kom ett jätteläge för Yuka Momiki men LFC-anfallaren drog avslutet metern över.

’Det var fartfyllt, underhållande och chansrikt med bra tryck på läktarna i solgasset. Men dessvärre skulle ständigt hotande Amalie Vagnsgaard slå till när hon fick läge i boxen, Hedvig Lindahl fick fingertopparna på bollen men kunde inte hindra den från att gå in.

Ett tungt bakslag men Djurgården var nära att replikera omgående när Lova Lundin fick fritt fram i djupled direkt efter avspark, Lova försökte sig på en lobb över Cajsa Andersson som dock blev för lös och Linköpings-keepern klistrade bollen.

Men med Vagnsgaard på planen gick det inte att slappna av en sekund och strax efter tvingades Lindahl till en svettig dubbelräddning på ett farligt läge för den danska anfallaren. LFC var skickliga i offensiven och det osade katt med jämna mellanrum där även Momiki var väldigt skottvillig.

”Kämpa Djurgården”, ljöd från läktarna och även om Linköping tryckte på rejält fick DIF en del omställningslägen som ändå gav hopp om en kvittering. Riktigt nära blev det efter ett fint anfall där Tilde Lindwall hittade fram till Lova Lundin som sköt decimetern utanför i bra läge.

Mot slutet av halvleken bedarrade gästernas offensiv något och Djurgården hotade med en lurig hörnvariant där Tilde Lindwalls lobbskott fick Cajsa Andersson att sträcka ut ordentligt. Klockan tickade upp på övertid och pausen väntade men innan dess skulle en rejäl smäll komma.

Ett distansskott från Stina Lennartsson fick en elak styrning via ett DIF-ben, ställde Hedvig Lindahl i målet och därmed var det 0-2 på resultattavlan. Det var det absolut sista som hände i halvleken och givetvis ett blytungt mål att få emot sig, men inget mer att göra än att kavla upp och gå ut för att jobba ikapp i andra halvlek.

Andra halvlek 

Det var en oförändrad elva som klev ut för att försöka vända matchen men Linköping fortsatte att trycka på och i 48:e minuten var Cornelia Kapocs farligt framme i boxen. Tilde Lindwall svarade dock snabbt och var inte långt borta från att reducera strax efter när hon bröt sig fram på vänsterkanten och prickade ribban med ett vänsterskott.

Chansparaden fortsatte i samma takt som i första halvlek och Linköping producerade nya farligheter där Hedvig Lindahl fick sträcka ut på ett nytt skott från Kapocs. Men det var Djurgården som skulle stå för nästa fullträff i matchen när pigga Tilde Lindwall fick en fin framspelning av Linda Motlhalo, löpte sig loss i djupled och pangade in reduceringen i nät.

Jubel på Stadion och hoppet om poäng tändes. Ett dubbelbyte följde med pigga ben in i form av StinaLisa Johansson och Kamilla Karlsen som kom in istället för Lova Lundin och Sanna Kullberg.

Energinivån ökade men LFC fortsatte att satsa framåt och det blev en hel del försvarsspel för DIF där matchbilden stundtals var intakt sett till bollinnehav. Men med halva halvleken spelad började DIF flytta upp och tryckte på mer, vilket dock öppnade ytor bakåt där Therese Simonsson fick ett fint nickläge för gästerna som hon skallade metern över.

Vagnsgaard fortsatte att oroa frekvent men med kvarten kvar gällde det att flytta upp, jaga ikapp och ett nytt dubbelbyte följde där Sara Lija och Ebba Hed, som därmed gjorde blårandig allsvensk debut, kom in istället för Alice Bergström och Julia Walentowicz.

Djurgården jobbade igång en forcering och Ebba Hed bidrog omgående i offensiven. Men DIF fick inget kontinuerligt bett i måljakten, även om Linda Motlhalo serverade ett vasst läge för Sara Lilja Vidlund som störtade mot mål men inte lyckades hålla skottet under målramen.

En riktigt fin kvitteringschans men nu var det bara fyra ordinarie minuter kvar att jobba på. Tiden gick fort och Linköping vaskade tid effektivt vid hörnflaggan. Tre övertidsminuter kom upp men DIF hade svårt att få in bollen i boxen, en hörna mot slutet skapade ordentligt kaos men bollen ville tyvärr inte in.

Kort därpå blåste Ulrika Löv av en spännande och underhållande match som dessvärre inte gav några poäng, även om Djurgården gjorde en stark andra halvlek och stundtals sniffade på en kvittering.
Nu gäller det att snabbt ladda om inför nästa utmaning på söndag då det är dags för bortaderby mot Hammarby.

DjurgårdenLinköpings FC
1-2 (0-2)

  • MålskyttarAmalie Vagnsgaard 19'Stina Lennartsson 45'Tilde Lindwall 57'
  • Domare Ulrica Löv
  • Publik (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat