Företag

Joel Riddez får ny roll i Akademin

  • Ungdom
  • Akademi
  • 5 feb 2022

Pojkakademin strukturerar om där Joel nu kliver in som U21-coach med ett dedikerat ansvar för att hjälpa spelare i övergången från junior- till seniorfotboll.

Förutom en gedigen spelarkarriär i den blårandiga tröjan med 58 allsvenska matcher har Joel Riddez även hunnit med ett antal år som ledare i Djurgården. Inledningsvis som tränare för damlaget och på senare år för DIF Ungdom där han arbetat i ledarstaben inom pojkakademin.

En miljö han stannar kvar i, men nu i en uppdaterad roll där Joel får ansvar för U21-laget samt uppdraget som transition coach, (vedertaget svenskt begrepp saknas), för de äldsta spelarna i akademin. Ett uppdrag som främst går ut på att hjälpa spelare i övergångsfasen från ungdom- till seniorfotboll. 
– Jag har utökat mitt ansvar som numera sträcker sig över olika delar. Sedan tidigare har jag ansvar för spelarnas individuella utveckling i blocket 16-19, delar av den rollen finns kvar och nu tillkommer även rollen som kallas transition coach för att hjälpa akademispelarna i övergångsfasen till seniorfotbollen, plus att jag kommer att ansvara för U21-matcherna. Jag har ju jobbat med den biten tidigare men nu blir det en ännu tydligare brygga in mot A-laget. Det handlar om att vi ger våra unga talanger verktyg för att klara den miljön. Så det känns spännande och jag ser fram emot det, berättar Joel.

Just steget att gå från junior till senior är vedertaget krävande och det finns en mängd olika faktorer som påverkar.
– Det är alltid olika för varje individ men det gäller ju att ha en väldigt bra träningskultur redan i PA19 där vi förbereder spelarna på att träna hårt och i högt tempo. Steget får inte bli alltför stort och sedan är det viktigt att de också får förutsättningar och möjligheter att ibland kunna träna med A-laget och även delta i U21-matcher, där de får rätt referenspunkter från vårt A-lag. Så det handlar både om att se och lära samtidigt som man ska driva utvecklingen på egen hand. 
 
Ovan nämnda U21-matcher kommer Joel att coacha som huvudtränare tillsammans med Hugo Berggren, assisterande tränare i A-laget (som coachat U21-matcherna tidigare), samt även med PA19-tränare Johan Palm.
– Vilka som kör beror lite på vad det är för typ av match. De flesta matcherna kommer jag och Hugo köra tillsammans och sedan kanske det blir matcher där A-laget har färre spelare med, eller som inte passar i deras schema, och då blir det jag och Johan som tar dem. Så vi får synka för varje tillfälle men jag finns med under varje U21-match, förklarar Joel vars uppgifter även förgrenar sig in hos de yngsta egna spelarna i herrlaget.
– A-laget har ju sitt team så de spelarna blir ju mestadels deras ansvar. Men däremot kommer jag ju att kunna stötta, klippa video och driva utvecklingen i U21 - oavsett om du utgår från A-laget eller PA19.
 
Joels nya roll innebär samtidigt att hans tidigare arbete med individen i PA16, PA17 och delvis PA19 nu får en ny ansvarig i form av nyrekryterade Martin Andersson.
– Vi kommer att jobba ihop i samma team där Martin kommer att ta sig an det uppdraget som jag hade under 2021 medan jag riktar in mig lite mer mot U21. Det nya upplägget gör att jag kan ha en högre närvaro på A-lagsträningar där jag kan köra lite extra med vissa spelare, avrundar Joel och tillägger:
– Utöver funktionen som  transition coach har jag arbetsuppgifter som inkluderar arbetsledning i PA16-19 i rollen som utvecklingschef. Funktionen består i att vara sammanhållande för personalen i det dagliga arbetet för PA16-19, så att vi drar åt samma håll i planering av träning, match och rapportering till och från Christian (Krigström Gentile) i rollen som akademichef.
 

Bosse Andersson om Joels nya roll

 För A-lagets sportchef Bosse Anderssons del ger det möjlighet till ett tätare samarbete med Joel under 2021 med U21-matcherna som utgångspunkt.
– Joel har ansvaret för U21 och ska vara huvudtränare i U21-matcherna för att på så sätt fungera som bryggan mellan akademi och A-lag. Sedan kommer vi att ha en kontinuerlig dialog om planeringen i vardagen och kring hur vi koordinerar. Vi kanske kommer att pinpointa vissa spelare som till exempel Arnold Eba när han anländer från Kamerun och grundtanken är att Joel på det här sättet får en mer inkluderande roll i arbetet med A-lagsverksamheten, säger Bosse.
 

”Ett naturligt val med sin erfarenhet och kompetens”

 För pojkakademichef Christian Krigström Gentile innebär Joels uppdrag att en ny resurs tillkommer till akademins huvudspår; ambitionen att lotsa spelare hela vägen in i seniorfotbollen.
– Det är väldigt kul när jag och Bosse (Andersson) hittar synergier och det här blir en ganska tydlig roll för en tränare- att kunna arbeta med spelare ur ett pojkakademiperspektiv men tydligt in mot herrlaget. Joel känns som ett naturligt val för den kopplingen med all erfarenhet och kompetens som han har samlat på sig. En roll där han dels hjälper unga spelare som är i herrlaget med deras kliv, och dels med spelarna i PA19 hur de ska ta steget in i seniorfotbollen. 
 
Att använda U21-miljön som plattform ger många fördelar, enligt Christian.
– Joel bidrar också med en viktig kontinuitet i U21 och kan koncentrera sig helt på det coachuppdraget. Tidigare har ju Hugo Berggren haft ett dubbelt uppdrag som både ansvarig U21-coach och assisterande tränare för A-laget så nu frigörs lite mer tid för honom, samtidigt som Joel kan fokusera helt på U21 som en dedikerad resurs. 
– Det gör att de spelare som spelar i U21 kommer att kunna känna igen sig i hur Joel coachar och vad han trycker på i spelet. U21 är en viktig miljö för föreningen och ett bra steg mot seniorfotbollen för akademins spelare. Utifrån det är den här arbetsfördelningen väldigt logisk där Joel kommer att utgå från pojkakademiverksamheten, men också vara på Kaknäs ett par gånger i veckan för att följa spelarna där.

Senaste nyheter

Relaterat