Företag

Peter Kisfaludy ansluter till Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • Ungdom
  • Akademi
  • 25 aug 2022

DIF stärker upp organisationen inför hösten med ett mycket välrenommerat namn inom svensk fotboll som kommer in som en ny resurs för både pojkakademin och herrlaget. 

Vi välkomnar Peter Kisfaludy till föreningen - en fin förstärkning som kommer att vara verksam främst på ungdomssidan med fokus på pojkakademin, men som även kommer att vara behjälplig på herrsidan för att kunna underlätta sportchef Bosse Andersson i hans idoga arbete.

Beträffande benämningen på uppdraget berättar Peter att ”han inte bryr sig speciellt mycket om titlar” men för tydlighetens skull måste ändå en sådan tillkomma och Sport Koordinator U till A blir därmed hans officiella titulering.
– Det känns väldigt spännande och jag är superladdad inför uppgiften. När jag träffade Bosse och Henke så var de väldigt flexibla med vad jag skulle göra och frågade vad jag var bäst på. Sedan fick jag vara med och utforma en tjänst till mig där jag kommer att hjälpa till på ungdomssidan hos akademin med att scouta, rekrytera och vara behjälplig i arbetet med att göra akademin ännu starkare tillsammans med Joel Riddez (pojkakademichef) och Christian Gentile (verksamhetschef, ungdom), berättar Peter som har diger erfarenhet på området. 
– Det är en jätteintressant uppgift och jag har jobbat mycket inom BP:s akademi, där jag bland annat varit akademichef under flera säsonger och haft flera olika akademilag i 25 år. Så det känns inspirerande att få komma hit. Sedan känner jag ju både Christian och Joel sedan tidigare, vilket kommer göra det enklare att komma in i arbetet. När vi träffades kändes allt väldigt naturligt och det kommer att bli roligt att jobba ihop.

Utöver arbetet inom pojkakademin kommer Peter även att avlasta Bosse Andersson.
– Jag kommer även att vara behjälplig på seniorsidan med till exempel scouting och rekrytering till A-laget. Hjälpa Bosse vid behov och sitta med på lite möten för att avlasta. En annan stor del kommer ju att bli övergången från PA17 och PA19 till A-laget och där hoppas jag kunna vara en bro mellan juniorerna och seniorsidan. Den biten har jag gjort mycket i Brommapojkarna, så det känns kul att få ta de erfarenheterna vidare in i Djurgården.

Angående de stundtals något yviga ingresserna i media som föregick Peters ankomst till DIF är han mån om att vara tydlig.
– Min tjänst är ganska bred och det har ju spekulerats lite om rollen i media. Men det mesta blir sig likt och Bosse kommer att fortsätta jobba på det förträffliga sätt som han gjort och jag kommer att stötta och till exempel titta på sådant som han inte hinner med. Så därav känns det rimligt att kalla min roll för Sport koordinator U till A, där sportchef och akademichef tar besluten och jag kan agera bollplank och bistå med det jag kan.
 

Bosse Andersson om Peter Kisfaludy

Med ett hektiskt arbetsschema och en späckad agenda innebär Peter Kisfaludys ankomst en välkommen avlastning i arbetet för Bosse.
– Det känns väldigt roligt att få välkomna Peter till Djurgården - en ledare som har varit verksam länge inom fotbollen med en gedigen erfarenhet, bred kompetens och ett attraktionsvärde som kommer att vara till stor nytta för oss. Så vi är tacksamma för att Peter har valt Djurgården som sin nya utmaning och han har ju haft många olika roller inom fotbollen, både som tränare, sportchef, klubbdirektör och akademiansvarig, för att nämna några. Nu kan han använda all den kunskap han har samlat på sig i en fri roll mellan A-laget och akademiverksamheten och kommer att finnas med i den långsiktiga planeringen när det gäller spelarrekrytering samt förbereda för att våra unga talanger ska få en fortsatt stark sportslig utveckling inom Djurgården. Han kommer att påbörja arbetet den 5 september och för egen del känns det stimulerande att få jobba med Peter som jag har haft kontakt med i många år. Nu får jag ha honom i samma lag och det känns väldigt rolig, summerar Bosse.

Joel Riddez om Peter Kisfaludy

För akademichef Joel Riddez innebär Peter Kisfaludys ankomst en mängd fördelar inom  pojkakademiverksamheten som är på rask frammarsch och i behov av extra resurser.
– Pojkakademin tar steg i rätt riktning för varje år och i takt med att vi blir bättre behöver vi också förstärka med spetskompetens på ledarsidan för att utvecklas ytterligare. Peter kommer in och bidrar med det genom sin genuina kunskap och erfarenhet, vilket vi kommer att ha stor nytta av inom verksamheten. Vi har redan pratat ihop oss för att hitta en bra arbetsfördelning och han blir dessutom en fint tillskott för hela föreningen med tanke på att han även kommer att bidra i arbetet med A-laget, där han också kommer att bli en viktig länk mellan junior- och seniorsidan, förklarar Joel.

 

Ett gediget fotbolls-cv med tydlig BP-koppling

Få personer har haft lika starka band till Brommapojkarna som Peter. Han började som knatte i BP vid sex års ålder och har därefter varit ungdomstränare under många år och fostrat ett stort antal välkända svenska spelare som nått elitnivå i Sverige och Europa. Under säsongerna 2020/21 och 2021/22 har han varit sportchef för BP:s herrlag och såg till att ta laget tillbaka till Superettan, där laget i år är etablerat i toppskiktet.
– Jag har varit ungdomstränare sedan 1980 och när jag var 14 år gick jag min första ungdomstränarkurs och tog ett breddlag i fyra år. Sedan körde jag ett duktigt andralag i fyra år och efter det har jag jobbat med olika akademilag i över 17 år i BP. Jag har haft 77-1, 79-1, 81-1, 98-1, 00-1, 05-1, 06-1 och 2010-kullens lag 1 under olika perioder. Utöver det var jag sportchef i Café Opera i nio år när vi gick upp i Superettan från division 8. Jag var med hela vägen från starten och från och med division 4 blev jag sportchef. Redan då hade jag ett jättebra samarbete med Djurgården, vi fick spelare som Stefan Fältén, Patrick Luxenburg, Andreas Öhman, "Mange" Olsson och Daniel Hesser som hade DIF-bakgrund och gjorde det väldigt bra hos oss. Sedan är det ju ingen hemlighet att jag var sportchef i AIK 2003-2004 och sportchefsrollen har jag ju även haft för BP:s A-lag de senaste 2,5 åren. Frågan dök ju upp 2020 när vi låg i divison 1 och jag kom in väldigt sent i februari när truppen var satt. Så jag hann väl göra några förändringar och vi gick till kval men förlorade borta mot Trelleborg. Det var kniven på strupen i BP för att laget skulle ta sig upp till Superettan, men det fixade vi nästa år istället. Sedan har steg två i målsättningen varit att bli ett stabilt lag, etablera oss på den nivån och kunna spela in unga spelare från vår verksamhet. Det har gått väldigt bra och i år har vi två 04-or som är ordinarie i BP och en 05:a och en 06:a som har debuterat i Superettan.

Men nu är det Djurgården som gäller där mycket kommer att handla om spelarutveckling, något som Peter verkligen brinner för.
– Att utbilda och utveckla spelare är nog det som ligger mig varmast om hjärtat. Självklart är det en höjdare när Djurgården får upp en spelare med ett stort Djurgårdshjärta från sin egen verksamhet i A-truppen - och som sedan slår igenom där. Men man kan ju också ha spelare som man hittar utifrån, som Bosse gör på ett föredömligt sätt, samtidigt som man utvecklar egna talanger. Då har Djurgården kommit till något som många storklubbar gör i Europa, där man kan balansera upp de här bitarna på ett väldigt bra sätt och ändå fortsätta att hålla sig i toppen av svensk fotboll, förklarar Peter som är väl medveten om den knepiga tröskeln från U till A.
– Idag krävs det så mycket mer av en ungdomsspelare när de ska ta det här sista steget från junior till senior. Det är det svåraste och största steget i karriären och vissa kan ha en acklimatiseringsperiod på 6-8 månader, andra behöver 10-12 månader och i vissa fall kan det ta två år. Vi har ju haft det lite lättare i BP med spel i divison 1 och Superettan. Men ska man in i Allsvenskan och redan har 60 matcher i ryggen, 30 som 19-åring och 30 som 20-åring, är det lättare att ta det steget. Så vi på ungdomssidan måste förbereda spelarna på bästa sätt, både mentalt, tekniskt, taktiskt och fysiskt för det. 

Men till syvende och sist kan det ofta vara en annan faktor som är avgörande för att lyckas inom fotbollen, enligt Peter.
– Bosse och Henke har tryckt på en sak som jag verkligen har jobbat stenhårt med i alla mina lag. När spelare och ledare kommer till träning så måste man ha roligt på jobbet. En glad fotbollsspelare är en bra fotbollsspelare och mår de bra, trivs och känner trygghet klarar man ofta att ”run the extra mile”, som man brukar säga i England. Det märks tydligt i A-truppen att det finns ett leende på läpparna och man ser hur mycket energi de ger varandra ute på Kaknäs, vilket är väldigt viktigt. Det är oerhört många delar som ska stämma när man sätter ihop en grupp, det har Bosse verkligen lyckats med och Kim & Tolle har tagit det vidare på ett jättebra sätt. Jag har dessutom varit och sett ett antal matcher på Tele2 Arena de senaste månaderna och det har varit fantastiska kul att uppleva stämningen hos publiken och se hur väl spelet sitter. Så det är en förening i harmoni jag kommer till och det ska bli väldigt kul att få komma igång med arbetet, avslutar Peter.

Senaste nyheter

Relaterat