Företag

Välkommen Jacob Bergström!

  • Herrar
  • A-lag
  • 7 dec 2022

En kraftfull anfallare med stort Djurgårdshjärta ansluter till DIF.

Den blårandiga mobiliseringen inför 2023 rullar vidare i rask takt och nu ansluter det tredje nyförvärvet när 27-årige forwarden Jacob Bergström tackar för sig i Mjällby och skriver på ett treårigt kontrakt med DIF. En efterlängtad underskrift för Jacob som är djurgårdare sedan barnsben.
– Det här känns fantastiskt, en otrolig möjlighet att få komma hit. Det har alltid varit min förening närmast hjärtat så det är en dröm som går i uppfyllelse att krita på för Djurgårdens IF, berättar Jacob som fick upp ögonen för Djurgården i unga år.
– Jag ärvde rätt mycket kläder av mina två äldre kusiner när jag var mindre och de fick mig in på rätt bana. Jag fick en DIF-mössa tidigt och sedan har jag byggt det därifrån.

Det fanns flera valmöjligheter för Jacob som dock bestämde sig snabbt när Bosse Andersson hörde av sig.
– Djurgården kom in ganska sent i bilden, men det löste sig på ett bra sätt och valet kändes självklart. Det handlade om hela bilden av Djurgården som förening. Man arbetar hårt, tränar hårt och spelar också hårt, förklarar Jacob som medger att det ändå blir ett ganska stort steg för honom. 
– Jo absolut, speciellt med tanke på förra året som jag hade, med allt vad det innebär. Men det är ett steg som ska tas och jag är redo att göra allt som står i min makt för att Djurgården ska vinna matcher.

Jacob syftar på den hjärnskakning han ådrog sig under den gångna säsongen och som innebar att en stor del av den spolierades.
– Jag var borta från spel i fem månader på grund av en hjärnskakning, så det var väldigt tufft. Men jag har lärt mig saker som jag tog för givet innan, som att man är van vid att alltid vara frisk. Nu står jag här och är förhoppningsvis en bättre människa, men det var en väldigt jobbig tid och svår att beskriva. Vi väntade ju vår son i september och jag visste inte om jag skulle vara bra tills dess, den stressen var väl den värsta. Men nu var det ingen fara, det var tufft men man fick lära sig att hantera det.

Jacob upplevde ändå mycket stöd under den perioden där även Djurgårdens keeper Jacob Widell Zetterström hörde av sig.
– Vi hade inte pratat innan utan bara hälsat under matcher, men Jacob skrev ett väldigt fint meddelande till mig. Han har ju gått igenom samma upplevelse och jag och min familj blev väldigt glada för det han skrev, det var stort av honom.

Jacobs fotbollsresa påbörjades i Karlskrona AIF (som sedermera bytte namn till Karlskrona FK) där han började spela A-lagsfotboll 2013-2014. Inför säsongen 2014 blev det ett klubbyte till Ronneby BK där Jacob drog igång målproduktionen. Säsongen 2015 gjorde han 31 mål på 21 matcher och var med och tog upp laget i division 3. Nästföljande säsong följde han upp med 19 mål på 15 matcher, vilket Mjällby AIF noterade och uppvaktade med ett kontraktsförslag. Väl där levererade Jacob en stadig målproduktion från 2018 och framåt - frånsett en sejour i Norge 2019 - med ett fint målsnitt per säsong. 
– Jag är en hårt arbetande forward som gör allt för att göra mål. I övrigt är jag en bra targetspelare, men även bra i djupled och rätt duktig i boxen där jag är beredd att offra mig själv om det behövs. Kanske inte alltid briljant med fötterna, men bidrar med min fysik. Sedan försöker jag att stötta laget på alla sätt som jag kan, berättar Jacob som är mentalt förberedd på hård konkurrens i DIF. 
– Den är ju tuff, det är bra spelare på alla positioner. Men det gäller att träna hårt och visa sig när man får chansen så ska det nog gå bra. Jag har ju inte haft den här typen av konkurrens i de andra klubbarna jag spelat i förut, men jag tror att det är utvecklande att alltid få möta bra spelare både i match och under träning. Det är en utmaning som jag ser fram emot.

Den tuffa konkurrensen till trots kommer det även att bli en del sköna återseenden när träningen drar igång den 9 januari. Carlos Moros Gracia, Jesper Löfgren, Elias Andersson och Besard Sabovic har alla lärt känna Jacob under hans tid i Mjällby.
– Det är ju några stycken i laget som jag känner väldigt väl. Grabbarna var snabba med att ringa mig för att övertala mig att komma hit när det var på gång och det får jag tacka dem för. Sedan är det ju ett bra gäng i övrigt, vilket jag känt av när jag varit i Stockholm och spelat mot DIF. Så det blir nog lätt att komma in i laget.

Dialogen med tränarduon Kim & Tolle har också varit smidig. 
– De har ju sett mig mycket när vi mött varandra så de vet vad de får av mig. Vi har en likartad syn när det gäller att träna hårt och tränar man bäst så spelar man. 

Matchminuter som ska fördelas under en intressant säsong väntandes runt hörnet och som inleds med Svenska Cupen och åttondelsfinaler i Conference League redan i mars.
– Europa-spelet är givetvis en extra krydda. Jag har ju sett lagets matcher i Europa i år och är otroligt imponerad över sättet som man har gjort det på. Inte anpassat sig för mycket till motståndarna, utan kört på med sin egen fotboll, säger Jacob som nu återvänder söderut för att förbereda inför flytten till Stockholm. 
– Nu närmast ska jag åka tillbaka hemmet och packa ihop lite grejer. Sedan kommer jag upp igen till Stockholm och kollar runt lite, firar jul och sedan drar vi igång den 9 januari. Så det kommer att bli en hel del träning för egen del nu i december och jag får kanske hoppa julskinkan. Men jag gillar ju att träna så det blir inga problem, summera Jacob.

 

Bosse Andersson om Jacob Bergström: ”En murbräcka i offensiven”

En ny intressant pusselbit tillfogas nu i den blårandiga offensiven när Jacob Bergström är klar för tre år i Djurgården. En fysisk anfallare som i princip är född i boxen med tydliga järnkaminsegenskaper och hjärtat på det rätta stället.
– Jacob har egenskaper som vi kommer att ha stor nytta av i offensiven. Han är kraftfull, jobbar stenhårt och är bra i straffområdet, en riktig murbräcka i offensiven. Det ger oss ett verktyg i anfallet som vi kanske saknat lite grann, där vi får in en spelare som verkligen vill vara i boxen och ta för sig . Sedan är ju Jacob djurgårdare sedan han var liten, så det har ju varit något av en dröm för honom att få komma hit och spela här. Han har ju haft ett tufft år med sin hjärnskakning. Men nu är han återställd och kan han komma in med sin fantastiska energi och personlighet på Kaknäs där han garanterat kommer att höja humöret, sammanfattar Bosse.

 

Fakta Jacob Bergström 

Position: Anfallare
Född: 26 april 1995
Längd: 1,91 m
Tidigare klubbar: Mjällby AIF, Mjøndalen IF (Norge), Ronneby BK, FK Karlskrona, Karlskrona AIF

Senaste nyheter

Relaterat