Företag

Välkommen till Djurgården, Carlos Moros Gracia!

  • Herrar
  • A-lag
  • 18 nov 2022

Djurgården påbörjar rustandet inför 2023 när den välmeriterade spanske mittbacken nu ansluter till DIF från Mjällby.

Slutsignalen från den sista allsvenska omgången har knappt hunnit klinga av innan det är dags att vända blicken framåt och förstärka truppen för kommande säsonger. Sportchef Bosse Andersson har inte vilat på hanen och en färsk underskrift på ett treårigt kontrakt har nu levererats av den 29-årige spanske mittbacken Carlos Moros Gracia.

Närmast kommer han från Mjällby där han varit en ledargestalt i backlinjen och startade 44 matcher (med fem gjorda mål) under de två senaste säsongerna. Men nu är det dags att dra på sig den blårandiga tröjan för Carlos som är påtagligt taggad inför tre kommande säsonger i DIF.
– Jag är väldigt glad över att få komma till Djurgården och ser fram emot att få komma igång med laget, berättar Carlos som inte behövde särskilt mycket betänketid för att tacka ja när frågan om spel i Djurgården ställdes.
– Vad skulle passa bättre för mig? Jag har spelat många matcher mot Djurgården och jag vet hur tufft det är att vara på andra sidan. Det är ett starkt lag med vinnarmentalitet, så när jag fick frågan kändes det inte som att jag behövde fundera så mycket.

Samtalen med sportchef Bosse Andersson förstärkte de goda intrycken.
– Bosse har berättat mycket för mig om laget och hur allting fungerar i Djurgården. Det känns som en väldigt välorganiserad förening så det är het rätt val för mig att komma hit, förklarar Carlos som därmed representerar sin tredje allsvenska förening efter Mjällby och GIF Sundsvall.
– När man väl börjat spela i en liga är det ganska naturligt att fortsätta där folk ser mig kontinuerligt. Sedan gillar jag verkligen Sverige och trivs väldigt bra med att bo här, så det bidrar ju också till att jag vill vara kvar. Vädret må vara kallt men människorna är varma, fast jag måste erkänna att jag föredrar det spanska vädret. Men när det är som kallast har ju Allsvenskan uppehåll så då kan jaga passa på att hälsa på i Spanien.

Ursprungligen född i Sagunto, Valencia påbörjade Carlos sin fotbollskarriär som knatte i klassiska Valencia CF och det blev 13 års spel sammanlagt, från akademi upp till att nosa på spel i A-laget.
– Jag har varit där en stor del av mitt liv och det kändes bra eftersom jag är Valencia-supporter sen jag var liten. Jag gillar klubben väldigt mycket och det var fint att få spela där, jag har fått med mig många härliga minnen därifrån.

Tävlingsdebuten kom istället i Atletico Saguntino i spanska tredje-divisionen i augusti 2012 och där fortsatte han fram till 2015 då studier i USA lockade med tillhörande college-fotboll i Temple Owls. 
– Just då såg jag inte fotbollen som högsta prioritet, så jag använda mitt fotbolls-cv för att åka till Philadelphia och studera. Men under tiden där så hittade jag tillbaka till fotbollen igen och fick tips om att spela i Sverige, så jag åkte hit och sen gick det fort att komma igång i Sundsvall, berättar Carlos som sedan gjorde en sejour i polska LKS Lodz och nu närmast spelat 1,5 år i Mjällby.
– Jag har haft en fin tid i Mjällby. Jag trivdes bra och vi hade en fantastisk grupp med hårt jobbande spelare. När vi klev ut för match kände vi alltid att vi kunde tävla mot de bästa lagen.

Tävlande och vinnande är två saker som uppenbarligen är viktiga för Carlos och även om han helst undviker att beskriva sig själv som spelare är det ändå egenskaper som lyser igenom.
– Det är alltid svårt att beskriva sig själv men ska jag säga något så är det att jag är en lagspelare med vinnarskalle som gillar att kämpa hårt. 

Karaktärsdrag som rimmar väl med kulturen i laget när han ansluter i januari för att inleda försäongen.
– När man ser på Djurgården är det första jag tänker på är att det är ett vinnande lag. Jag ser fram emot att komma in i laget och av det jag sett utifrån finns det väldigt många fantastiska spelare i laget. Så jag ser fram emot att få spela med dem, utvecklas och vinna matcher med dem, säger Carlos som känner både Marcus Danielson och Elias Andersson väl sedan tidigare.
– Båda två är väldigt duktiga spelare. När jag var i Sundsvall blev jag lite förvånad över att ”Mackan” spelade där för han var egentligen på en egen nivå i laget. Uppenbarligen var han en av de bästa försvararna i ligan, vilket han också fick visa några år senare. Ser man till Elias är han också en grym spelare, även om vi bara hann spela fyra månader ihop när han var i Mjällby. Men nu får vi möjlighet att spela ihop igen och enligt mig är han en komplett fotbollsspelare. En av de bästa vänsterfötterna i ligan och smart i sina aktioner ute på planen.

Carlos ansluter som sagt i januari och knappt ett par månader ges för att bygga kemi i laget innan Svenska Cupen drar igång i slutet av februari, följt av åttondelsfinal i Conference League.
– Jag har sett Djurgårdens prestationer i Europa på tv och det har imponerat på mig. Jag är väldigt tacksam att jag får vara en del av den här resan nästa år och spela i en så pass stor turnering. 

Men även om det är ett späckat 2023 som väntar innebär livet som fotbollsspelare även en del fritid som Carlos gärna tar vara på.
– Jag tillbringar ganska mycket tid med min flickvän, tar ofta lång promenader och äter middagar ihop. Sedan är jag ju en bit ifrån vänner och familj i Spanien så jag använder en del av min fritid till att studera (idrottsvetenskap), som fotbollsspelare får man ju en del ledig tid så då hinner jag med ganska mycket pluggande. Efter fotbollen kommer jag att behöva syssla med annat så jag förbereder mig för framtiden. Men just nu är det Djurgården som är i fokus, avslutar han.

 

Bosse Andersson om Carlos Moros Gracia

En stark centrallinje är alltid av största vikt i ett lagbygge och med den rutinerade spanske mittbacken på plats får Djurgården en utmärkt förstärkning i defensiven inför kommande säsonger.
– Carlos har varit en av allsvenskans mest framträdande försvarsspelare under sin tid i Mjällby. En spelskicklig mittback som är stark både i både sitt eget straffområde såväl som motståndarnas. Han är dessutom en ledare på planen och väldigt ambitiös och professionell som fotbollsspelare. Så vi är glada och tacksamma för att han har valt att komma till Djurgården där han kommer att vara en viktig pusselbit för oss framöver, berättar Bosse.

 

Fakta Carlos Moros Gracia

Position: Mittback
Född: 15 april 1993
Längd: 1,83 m
Tidigare klubbar: Mjällby AIF, LKS Lodz, GIF Sundsvall, Atletico Saguntino, Temple Owls (collegefotboll)


Senaste nyheter

Relaterat