Företag

Bister förlust mot Lech Poznan

  • Herrar
  • A-lag
  • 16 mars 2023

DIF stod för en stark första halvlek men ett rött kort i 44:e minuten förändrade matchbilden till polackernas fördel som till slut kunde vinna med 3-0 efter mål mot slutet.

Laget

Djurgården mönstrade följande startelva i hemmamötet mot Lech Poznan:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K)
Haris Radetinac, Joel Asoro, Gustav Wikheim

 

Första halvlek

Stämningen var minst sagt elektrisk på ett utsålt Tele2 Arena när Djurgården klev ut för andra mötet i åttondelsfinalen i Conference League. På andra planhalvan väntade ett Lech Poznan som hade två mål tillgodo sedan bortamötet på Poznan Stadium och uppdraget var tydligt för Djurgårdens del: Minst två mål måste göras för att kunna vända och vinna matchen samtidigt som det var av största vikt att hålla tätt bakåt.

En tuff men inte alls omöjlig uppgift och DIF-supportrarna släppte loss ”odjuret” inför avspark med en maximal decibelnivå från läktarna. Matchinledningen var viktig och blåränderna tog tag i taktpinnen omgående. Redan i tredje minuten var det farligt när Joel Asoro gick på ett avslut från distans som smet strax utanför krysset.

Trycket var hårt i offensiven och Poznan fick knappt låna bollen under de första tio minuterna, där Djurgården återerövrade snabbt med effektivt presspel. Gradvis mattades dock det furiösa tempot av och spelet jämnade ut sig med lite mer boll för Poznan under en period. 

De klara målchanserna lyste dock ännu med sin frånvaro även om polackerna hade några hörnor som kändes rätt oroande. Djurgården replikerade å sin sida med nya offensiva attacker men Poznan-defensiven var kompakt och det var oftast ett motståndarben i vägen inne i boxen.

Gustav Wikheim bjöd sedan på en elegant dribblingsaktion, väggade och sköt i den 29:e men skottet gick tyvärr i nyporna på Filip Bednarek. Matchbilden var tillbaka i ett kompakt DIF-tryck nu med halvtimmen spelad men det var fortsatt knepigt att såga sig igenom sista tredjedelen av ett lågt stående Poznan.

Gästerna var mest intresserade av att dra ner tempot och lyckades stundtals väl med den intentionen. I övrigt var det fortsatt blårandigt spelövertag mot slutet men ett bolltapp på egen planhalva i 41:a matchminuten förändrade matchbilden. Marcus Danielson fick rycka ut för att städa upp läget, men kom sent in i en duell och orsakade en frispark nära straffområdet och fick gult kort. Efter videogranskning ansåg dock den kroatiska domaren Duje Strukan att det var ett rött kort med förmodad hänvisning till målchansutvisning.

Blytungt givetvis och det var en klen tröst att den farliga frisparken hamnade i muren. En snabb rockad skedde sedan där Rasmus Schüller klev ner som mittback under de avslutande minuterna. DIF höll ihop och kunde gå till halvtidsvila med möjlighet att ta sig an den inte helt enkla uppgiften att sätta upp en offensiv matchplan för decimerat manskap.


 

Andra halvlek

”Djurgårn vi ger aldrig upp”, sjöngs det från läktarna när den andra halvleken kickades igång med en oförändrad DIF-elva. Förutsättningarna var extremt tuffa men lite marginaler fanns ändå på rätt sida när Poznan träffade målramen två gånger om i 49:e minuten.

Trots en man mindre stod DIF ändå upp bra och lyckades hålla boll och etablera offensiv, även om de heta lägena saknades. ”Kämpa Djurgården” rungade över arenan och minuterna tickade förtvivlat fort. En halvtimme återstod och det började bli bråttom att få till ett reduceringsmål.

Polackerna var inte helt oväntat nöjda med resultatet och avvaktade men stack upp ibland och Jacob Widell Zetterström stod för en fin räddning när Michal Skoras sköt i farligt läge. I 66:e minuten kom sedan första DIF-bytet för kvällen när Besard Sabovic kom in och Magnus Eriksson klev av.

Ny energi in på planen och Djurgården gick på offensiven med en fin överlapp från Piotr Johansson på högerkanten vars inspel var mycket nära att nå fram till blåränderna i boxen. Publiken fortsatte att mana på men känslan var att det inte bjöds på något gratis denna kväll.

I 73:e minuten kom ett nytt DIF-byte när Jacob Bergström klev in istället för Joel Asoro. Full fart framåt gällde men det var dessvärre Poznan som skulle få in en boll i nät när Filip Marchwinski fick läge och kunde sätta bollen i mål.

Game over med dryga tio minuter kvar av matchen och Djurgården följde upp med ett trippelbyte där Pierre Neurath Bengtsson och Carlos Moros Gracia klev in samt en Europa-debut för 16-årige Isak Alemayehu.

Djurgården skulle dock sätta en boll i nät till slut men signifikativt nog för kvällen dömdes det bort för en millimeter-offside enligt VAR. Ett sista försök till forcering kom men det kostade på i form av blottor bakåt och två mål till skulle trilla in på tilläggstid.

Därmed var det bara att spela av de fem övertidsminuterna och till slut gick signalen som förkunnade att Djurgårdens Conference Leaque-äventyr är över. Sammanlagda siffror som inte gav någon särskilt rättvis bild av styrkeförhållandena i de två matcherna, men Lech Poznan var ändå lite mer effektiva och minimerade sina misstag på ett sätt som gjorde att de tog sig vidare. 
Det känns självklart tungt i stunden men de fantastiska minnena från Europa-spelet 22/23 kommer inte att grumlas av detta, utan finns med som en glädje och en påminnelse om att jobba hårt för att göra om den här resan på nytt.

Nu gäller det att ladda om kvickt inför söndagens kommande semfinal i Svenska Cupen mot BK Häcken då en titel står på spel.

16 mars, torsdag 18:45Tele2 Arena

DjurgårdenLech Poznan
0-3 (0-0)

  • MålskyttarFilip Marchwinski 77'Michail Skoras 90+2'Nika Kvekveskrin 90+3'
  • Gula kortHaris RadetinacElias AnderssonBesard SabovicRöda kortMarcus Danielson
  • Domare Duje Strukan
  • Publik 25500 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat