Bitter förlust mot FC Luzern

• 27 juli 2023

DIF tog ledningen och skapade gott om chanser men de schweiziska gästerna var effektiva och vann första CL-ronden med 2-1.

Djurgården mönstrade följande uppställning i CL-kvalet där Musa Gurbanli gjorde sin första start i den blårandiga tröjan. Notabelt var även att Marcus Danielson var avstängd efter sitt röda kort mot Lech Poznan.

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Jesper Löfgren, Rami Kaib
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (k)
Oskar Fallenius, Musa Gurbanli, Haris Radetinac

Pierre Neurath Bengtsson och Elliot Käck var de övriga som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Efter fjolårets magnifika Europa-odyssé som ledde fram till åttondelsfinal var stämningen laddad och förväntningarna uppskruvade inför årets upplaga av Conference League. Inramningen färgades därefter med gott om röststarka DIF-supportrar på plats på hemmaläktarna för att backa upp laget.

Motståndet var svårbedömt, men av förmodat hög klass, med schweiziska FC Luzern väntandes på andra planhalvan - ett lag som kvalificerade sig till Conference League via en fjärdeplats i Schweiziska Superliga förra säsongen. Således ett potentiellt knepigt motstånd och stram bevakning av deras offensiva nyckelspelare Max Meyer var en av många saker som var i fokus inför avspark.

Det var en fartfylld start och det bjöds på klassisk visselorkan omgående så fort gästerna sparkade igång matchen med tillhörande bollinnehav. Men det skulle snabbt förbytas till måljubel. Redan i femtre minuten smällde det när Magnus Eriksson vann en inläggsfrispark högt upp i banan. Mange tog serven själv och efter lite flipperstuds i boxen landade bollen hos Jesper Löfgren som pangade in 1-0.

Extatiskt måljubel och en drömstart på matchen. Djurgården fick extra energi och höll i taktpinnen i matchen inledningsvis. Luzern visade dock prov på sin spets med en farlig attack efter tio spelade minuter, men Jacob Widell Zetterström var på tårna och redde ut situationen med en påpasslig utboxning.

Med kvarten spelad gick matchen över till mer av ett ställningskrig där schweizarnas höga press bitvis störde DIF i uppspelsfasen. Luzern fick alltmer boll under en period men nästa farlighet stod Oskar Fallenius när han dribblade sig loss och nöp till med vänstern. Gästernas målvakt Pascal Loretz räddade dock skickligt och Musa Gurbanli nådde dessvärre inte fram på returen.

Minuten efter var det nära på nytt när en ny inläggsfrispark från Magnus Eriksson gav Jesper Löfgren läge på nytt, avslutet gick dock över målramen denna gång. Matchen sköt fart nu och tempot ökade med attacker åt båda hållen. Dessvärre skulle en av framstötarna ge Luzern utdelning när Kemal Ademi nickade in ett vänsterinlägg från Martin Frydek i den 29:e minuten.

Bistert sett till att det var schweizarnas första riktigt heta läge i matchen, men bara att bita ihop och jobba vidare. Nu var det Luzerns tur att få energi av målet och Djurgården hittade inte tillbaka till rytmen i spelet.

Det var också gästerna som skapade mest tryck under sista kvarten, dock utan att skapa några skarpa lägen. I 40:e minuten stack sedan DIF upp i ett rappt anfall där Rami Kaibs vänsterinlägg hotade men nickades undan till hörna. Under de sista minuterna bet sedan blåränderna tillbaka och flyttade upp positionerna, några mål blev det dock inte och därmed 1-1 på resultattavlan när domare Sander Van Der Eijk blåste av halvleken.

Djurgården klev ut med oförändrad elva och skapade tryck direkt med ett par halvchanser redan i första minuten. En pigg inledning och tydligt kommando från DIF som fortsatte att rada upp lägen, bland annat genom en ny inläggsfrispark från Magnus Eriksson som skapade oreda i gästernas straffområde.

Publiken manade på med växelramsor och blåränderna hade kopplat ett tydligt grepp om matchen. Luzern stack emellan med ett inte alltför oroande distansskott, men annars var det DIF för hela slanten under den första kvarten av halvleken.

Med timmen spelad kom sedan ett jätteläge när Magnus Eriksson hittade Musa Gurbanli i boxen med ett inlägg, där nicken dessvärre gick över målramen. Det blev Musas sista aktion på planen och trippelbyte följde kort därpå där Joel Asoro kom in tillsammans med Lucas Bergvall och Gustav Wikheim.

Djurgården fortsatte att äga mycket boll men det gällde samtidigt att vara på vakt på de snabba omställningarna från de passningsskickliga schweizarna. DIF tryckte på nu och det kändes som att ett mål kom allt närmare. Ruggigt nära var det i 71:a minuten när Gustav Wikheim bröt sig loss på vänsterkanten och hittade Joel Asoro, vars skott dessvärre blockerades decimetern framför mållinjen av en Luzern-försvarare.

Strax efter var det lika nära åt andra hållet när Luzern fick en möjlighet att kontra och det blev riktigt farligt med ett inspel i boxen som rensades i grevens tid. I anfallet efter sköt Pius Dorn ett skott som strök stolpen och dramatiken tätnande med kvarten kvar.

Minuterna tickade dock snabbt och det blev en hel del spelavbrott som drog ner tempot. Men den tilltänkta jakten på ett segermål fick dock en bister vändning när Luzern stack upp i ett snabbt anfall där Jakub Kadak fick läge och kunde trycka in bollen.

Långt ifrån logiskt sett till matchbilden och nu gällde det att gå för kvitteringen. Med åtta ordinarie minuter kvar. Ett byte kom där Noel Milleskog klev in istället för Oskar Fallenius och det var bråttom nu för att få igång en forcering.

Klockan rann upp på full tid och Rami Kaib blev tvungen att kliva av vilket innebar en omedelbar debut för nye vänsterbacken Samuel Dahl. Fem stopptidsminuter kom upp på skylten men Djurgården fick inte någon kraft i forceringen och tiden rann iväg. I sista minuten kom ändå en fin möjlighet för Lucas Bergvall i boxen, nicken smet dessvärre över ribban och strax efter gick slutsignalen.

Förlust med 1-2 är inte optimalt, där Djurgården inte var tillräckliga effektiva framåt med tanke på mängden chanser som skapades. Men sett till prestationen på planen finns det ändå mycket som talar för att det går att vända på steken.
Returen spelas nästa torsdag då Djurgården beger sig söderöver för en drabbning på Swisspoarena. För alla de som inte har fått tag i någon av de tilldelade bortabiljetterna visas matchen på Sportbladet Play.

27 juli, torsdag 19:00Tele2 Arena