Företag

Danielson derbyhjälte när AIK sänktes

  • Herrar
  • A-lag
  • 28 maj 2023

Efter ett rejält blårandigt spelövertag frälste Marcus Danielson hemmapubliken när han dunkade in 1-0 i den 82:a minuten, vilket också blev slutresultatet efter en tumultartad avslutning av matchen.

Laget 

Det blev bara en förändring i startelvan inför derbyt som mönstrades enligt följande:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson (k), Elias Andersson
Magnus Eriksson (k), Lucas Bergvall, Rasmus Schüller
Haris Radetinac, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Elliot Käck och Theo Bergvall var de spelare som inte var tillgängliga för truppen.


 

Första halvlek

Det var onekligen intressanta förutsättningar inför årets första hemmaderby. För Djurgårdens del hade maskineriet tuggat igång med två viktiga segrar mot Mjällby och Häcken medan AIK kom till matchen med en historiskt tung start på den allsvenska säsongen.

Faktorer som i slutändan ändå var helt irrelevanta med tanke på att derbyn alltid lever sina helt egna liv bortom formkurvor, tabellplaceringar och skadepremisser. Med historiken i bakhuvudet var det således upplagt för en klassisk tuff utmaning i vårsolen på ett utsålt Tele2 Arena, där stämningen var sedvanligt maximerad med stilfullt tifo och rungande läktarsång inför avspark.

Inledningen blev intensiv från DIF-håll medan AIK var mer intresserade av att dra ner på tempot och ställa om snabbt när tillfälle gavs. Det blev också en ryckig start på matchen men gradvis kom Djurgården igång och kunde börja etablera offensiv.

I 10:e minuten testade Lucas Bergvall med ett flackt skott men Kristoffer Nordfeldt greppade avslutet. Ännu farligare blev det strax efter när Oliver Bergs avslut från snäv vinkel flipprade runt parallellt med mållinjen, men bollen rensades av gästernas defensiv.

Gustav Wikheim följde sedan upp när han bröt fram i djupled och sköt strax utanför med vänstern ett par minuter senare. Mycket i anfallsväg kom just via vänsterkanten och Djurgården hade kopplat ett fast grepp om matchen med halva halvleken spelad. 

Bortsett från en utrusning med tillhörande rensning för Jacob Widell Zetterström var det lugnt bakåt. Djurgården trummade å sin sida vidare framåt men i 27:e minuten blev det dessvärre tvärstopp för Gustav Wikheim som tvingades kliva av med ett bandagerat lår och Oskar Fallenius klev in i hans ställe.

Kvarten återstod och Djurgården rullade runt men fick inte riktigt upp farten i anfallet och tempot sjönk i matchen. I 37:e kom i alla fall ett hyfsat farligt inlägg som rensades framför framrusande blåränder. Men trots det stora bollinnehavet var det glest med chanser mot slutet och minuterna tickade på mot pausvila.

Istället var det AIK som skulle skapa ett riktigt vasst läge i 42:a minuten på en snabb omställning där Eric Otienos inspel smet precis framför fötterna på Omar Faraj. Två stopptidsminuter annnserades och det kom till slut en fin DIF-chans där AIK var ruggigt nära ett självmål då Elias Anderssons inlägg bröstades decimetern utanför av Otieno.

Ingen nätkänning dock och kort därefter gick halvtidsvisslan efter en ganska seg halvlek med ett stort spelövertag för Djurgården som tyvärr inte kunde omsättas i mål. Bara att gå in och mobilisera inför de kommande 45. 

Andra halvlek

Det blev inga byten inför andra halvlek och även matchbilden var sig lik med rejält övertag i bollinnehav för DIF. Det var regelrätt belägring av AIK:s straffområde nu och väldigt nära 1-0 när Oskar Fallenius sköt precis utanför med ett rappt avslut.

Piotr Johansson var näste man att testa skott men bollen flög en bra bit över. Det gick inte att slappna av dock och de svartgula svarade upp med ett högerinlägg från Ruiz Modesto som studsade i ribbans överkant.

I 55:e kom sedan ett ypperligt frisparksläge för DIF och Elias Andersson klev fram och prickade målställningen i kryssribban. Matchens absolut bästa målchans men fortfarande mållöst med knappa timmen spelad. AIK stack emellan med en kort period av bollinnehav och det blev smått oroligt i ett läge, Jacob Widell Zetterström kom dock ut och avstyrde.

Matcbilden återgick dock snabbt till kompakt övertag för DIF som öste in inlägg i boxen i jakt på en öppning i den låga svartgula defensiven. Men klockan tickade fort och med en fjärdedel kvar av matchen kom ett dubbelbyte där Joel Asoro och Hampus Finndell klev in istället för Lucas Bergvall och Magnus Eriksson.

Ny energi och ett farligt läge kom omgående när Elias Andersson fiskade upp en andraboll och sköt med högern, tyvärr decimetern utanför. Oskar Fallenius var näste man att trycka av men Kristoffer Nordfeldt greppade avslutet.

Anstormningen rullade vidare och Haris Radetinac var ytterst nära att nå fram på ett lurigt inlägg från Elias Andersson. Strax efter sköt Elias själv ett skott som styrde på ett AIK-ben till hörna, strax över en ställd Nordfeldt, och det gick att ta på frustrationen hos ett hårt attackerande DIF som inte fick utdelning. 

Bollen ville helt enkelt inte in och tiden gick fort. Tio ordinarie minuter återstod och det började bli bråttom. Men det var då det kom, det förlösande och extremt välförtjänta målet. Ett inlägg flipprade runt i boxen och Oliver Berg  stötte fram tilll Marcus Danielson som var på plats och dunkade in bollen i nät.

Decibelantalet på det efterföljande målvrålet kan man bara gissa sig till och nu var det förarsätet med fem minuter kvar, inklusive ett antal tilläggsminuter för ett längre spelavbrott. Nu gällde det att städa av matchen och i 88:e minuten klev Besard Sabovic in för att bidra medan Oliver Berg tackade för sig.

Uppdraget förenklades av ett rött kort på Axel Björnström som gick för hårt in i en duell och därmed var det ett numerärt överläge. Även Eric Otieno åkte på ett rött kort i ett efterföljande rabalder och när det sedan regnade in bengaler och smälldes knallskott från gästernas klack blåste domare Andreas Ekstedt av och sammankallade till matchmöte.

Därpå följde extremt beklagliga scener hos bortaklacken som inte förtjänar någon mer uppmärksamhet än den nödvändiga noteringen att det skedde. Efter avslutat drygt halvtimmeslångt matchmöte kom sedan beskedet att de återstående fem stopptidsminuterna skulle spelas.

Ett märkligt läge för spelarna som nu skulle ösa igång efter en lång paus, dock med numerärt överläge för DIF. Ett superläge att döda matchen kom direkt med ett tre-mot-en-läge som tyvärr slarvades bort och istället fick AIK upp bollen och kunde oroa lite med långa inkast och inlägg. 

En annan dag kunde Joel Asoro kanske fått med sig en straff i sista övertidsminuten, men det gjorde mindre för strax efter kom den efterlängtade slutsignalen som förkunnade att första derbysegern mot AIK på Tele2 Arena var ett faktum.

En fullt välförtjänt vinst dessutom där Djurgården var det bättre laget och avslutsstatistiken 11-2 i blårandig favör säger det mesta. Nu väntar ett massivt firande i hela Stockholm och sedan laddar vi om för en bortamatch av det knepigare slaget mot ett formstarkt Elfsborg på söndag.

28 maj, söndag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenAIK
1-0 (0-0)

  • MålskyttarMarcus Danielson 82'
  • Gula kortRasmus SchüllerHaris Radetinac
  • Domare Andreas Ekberg
  • Publik 26084 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat