Företag

Kommande motståndare i UECL - Lech Poznan

  • Herrar
  • A-lag
  • 7 mars 2023

Den polska ligatrean anförda av Jesper Karlström väntar för DIF i åttondelen av Conference League. Här kan du läsa mer om Djurgårdens kommande motståndare i dubbelmötet.

Det spektakulära europeiska äventyret i Conference League är nu framme vid åttondelsfinal och efter fredagens lottning står det klart att polska Lech Poznan väntar. En intressant motståndare på många sätt, inte minst för att Djurgårdens tidigare mittfältsmotor Jesper Karlström återfinns som en viktigt kugge i laget.

Lech Poznan bildades den 19 mars 1922 och kan räknas in till de större klubbarna i Polen. I folkmun kallas laget ”Kolejorz” (slang för järnvägsmännen) vilket kommer från klubbens historiska koppling till PKP - den dominerande polska statliga järnvägsoperatören.

Åtta ligaguld, sex titlar i polska cupen samt sexfaldiga triumfer i den polska supercupen finns bland annat på meritlistan. Lech Poznan är även ett frekvent nutida topplag i Ekstraklasa (den polska högstaligan) där laget har kommit topp fyra under de senaste tio åren, med undantag för en svagare säsong 20/21 då laget slutade på elfte plats.
I skrivande stund ligger Poznan på en tredjeplats i ligan, men har hela 16 poäng upp till ettan Rakow Czestochowa som har spelat in 55 poäng under 23 omgångar. 

Ser man till Europa-spelet har Lech Poznan i stort sett varit representerade varje år i Europa under de senaste femton säsongerna i antingen Champions League, Europa League eller som under nuvarande säsong 22/23 i Conference League. 
Resan till UECL-åttondelsfinalen mot DIF gick via segrar i kvalspelet mot Dinamo Batumi (Georgien), Vikingur Reykavik (Island) och F91 Dudelange (Luxemburg). Efter det väntade gruppspel där laget kom tvåa - efter Villareal, men före Austria Wien och Hapoel Beer-Sheva (Israel) - och därefter besegrades Bodö/Glimt med sammanlagt 1-0 i playoff till åttondelen. 

Förutom Jesper Karlström återfinns även ytterligare svenskar i laget. Försvararen Filip Dagerstål samt anfallaren Mikael Ishak - som för övrigt är lagets bäste målskytt/poängspelare med tio mål och tre assist så här långt i ligan. 
Högst värderad på Transfermarket är vänsteryttern Michal Skoras och förutom den ovan nämnda svensktrion finns även portugisiske högerbacken Joel Pereira och kroatiske mittbacken Antonio Milic med bland de sex högst värderade namnen i laget, som leds av holländske huvudtränaren John van der Brom.

Hemmamatcherna spelas på Stadion Poznan (eller Stadion Miejski på polska) som har drygt 41 000 platsers kapacitet. Poznan-supportrarna är välkända för sitt hängivna engagemang - för att uttrycka det diplomatiskt - och det kan onekligen bli ett dynamiskt dubbelmöte med rejält publiktryck på läktarna med tanke på att även Djurgården har en genuin och synnerligen vital supporterkultur.

Matchserien inleds borta den 9 mars och avslutas hemma den 16 mars och biljettinformation om de båda matcherna hittar du här:

Biljettinfo borta
Biljettinfo hemma

Lech PoznanDjurgården
2-0 (1-0)

  • MålskyttarAntonio Milic 39'Filip Marchwinski 82'
  • Gula kortCarlos Moros GraciaVictor Edvardsen
  • Domare Stephanie Frappart
  • Publik (Stadion Miejski)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat